香港龜友論壇

標題: 唔尋常情況 [打印本頁]

作者: sodafun2012    時間: 2013-3-8 00:34
標題: 唔尋常情況
我有隻大龟死左, 係無拉拉個隻, 無咩病徵可言, 但死左一兩日到發現佢腹甲充血, 紅紅地.
而有另外一隻龟平時好活潑, 無拉拉變到好怕人

我真係唔知發生咩事, 有無人可以幇到我

作者: 火水.    時間: 2013-3-8 08:33
回復 sodafun2012 的帖子

是什麼龜?
作者: 快快長大吧    時間: 2013-3-8 10:04
你屋企人反唔反對你養龜
作者: sodafun2012    時間: 2013-3-8 15:03
回復 快快長大吧 的帖子

點解咁講
但係佢個腹甲紅左真係唔知點解? 可唔可以解釋下?

作者: sodafun2012    時間: 2013-3-8 15:03
回復 火水. 的帖子

加州澤龟

作者: 快快長大吧    時間: 2013-3-8 15:38
如果有反對,心地衰d可能會整死你d龜
作者: bbMANHO    時間: 2013-3-8 15:45

點解唔念下隻龜爬高跌落黎內傷先想屋企人。。。
作者: 快快長大吧    時間: 2013-3-8 16:47
bbMANHO 發表於 2013-3-8 15:45

點解唔念下隻龜爬高跌落黎內傷先想屋企人。。。

我覺得假如樓主屋企人反對佢養龜的話,也有害龜之嫌啫。至於你所講,隻龜或者系高處跌下而至死。這只是你所講可能性大點罷了
作者: bbMANHO    時間: 2013-3-8 17:00

只是覺得樓主聽完你講。。問家人。。會害到他家人關係差。。。。這樣的講法最好不要講分分鍾害到人家變
作者: sodafun2012    時間: 2013-3-8 17:14

多謝你, 你都係講左我心入邊GE擔心.

佢地唔係唔鐘意D龟, 係唔like我啫

隻龟咁死法, 我唔係老手都覺得好有問題.

坦白講, 咁樣係唔係外傷徵狀, 我指個甲變紅呢件事

見佢好紅, 應該唔會係舊傷, right?

我出去都係將佢放係箱入面, 係紙皮, 佢無可能爬出來個隻, 點都無可能好高咁跌落去, 都無可能係無端白事撞親, 仲可以咁傷

但我唔sure係唔係外傷, 同埋佢傷左幾耐.唔知會唔會舊患.

但佢充血D色好鮮紅, 係唔係都唔似舊傷? 如果呢個都sure, 咁真係有人傷左佢再放返入去

作者: sodafun2012    時間: 2013-3-8 18:06
問左中蜂, 有可能舊患, 但驚人個D就係俾人扔過.

我對中蜂真係佩服得五體投地

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://www.hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2