香港龜友論壇

標題: 陸龜浸水飲水使唔使除氯氣? [打印本頁]

作者: tonycha    時間: 2013-2-24 23:40
標題: 陸龜浸水飲水使唔使除氯氣?

香港水喉水有好高既Chlorine氣同埋Chloramine, 所以我煲水攤凍後, 先至比龜飲.

但係浸水時, 點算?
作者: 豆腐玉女    時間: 2013-2-24 23:46
C兄真係好有心機 我都唔會理E個問題
作者: hyy    時間: 2013-2-25 00:02
ar,你講起我先醒起,初初養龜,隻歐浸水用水喉水,點知就生左幾粒野係頸,醫生話無事,過左一排就無事,不過時唔時就有一粒半粒,後尾我浸暖水同轉左用隔夜水,歐陸就無再返發過……
作者: climbv35907    時間: 2013-2-25 00:19
真係冇念過 , 不過站時未出現問題
作者: tonycha    時間: 2013-2-25 00:23
hyy 發表於 2013-2-25 00:02
ar,你講起我先醒起,初初養龜,隻歐浸水用水喉水,點知就生左幾粒野係頸,醫生話無事,過左一排就無事,不 ...

我D龜都試過生左幾粒野o係頸同眼皮到, 過一排好返(10-14日), 原來係對氯氣敏感, I see now, thank you!!!
作者: 小豹    時間: 2013-2-25 00:50
我用鑽石水
作者: JB蕉    時間: 2013-2-25 00:54
小豹 發表於 2013-2-25 00:50
我用鑽石水

其實鑽石能量水除左過濾都無咩用......
作者: hyy    時間: 2013-2-25 00:58
tonycha 發表於 2013-2-25 00:23
我D龜都試過生左幾粒野o係頸同眼皮到, 過一排好返(10-14日), 原來係對氯氣敏感, I see now, thank you!!! ...

佢話好似人生暗粒咁wow…冇比確實答案我
作者: 小豹    時間: 2013-2-25 01:38
JB蕉 發表於 2013-2-25 00:54
其實鑽石能量水除左過濾都無咩用......

有無用就唔知啦,我只係知我水龟用鑽石水養過無得過皮膚病,健康到不得了
作者: JB蕉    時間: 2013-2-25 01:43
小豹 發表於 2013-2-25 01:38
有無用就唔知啦,我只係知我水龟用鑽石水養過無得過皮膚病,健康到不得了 ...

最緊要係龜龜健康長大!
作者: siumaiguy    時間: 2013-2-25 08:45
覺得陸龜飲的水要去氯
但是浸水時又唔可以叫隻龜唔好飲水
唔係浸水的水都要去氯吧
作者: 米高佐龜    時間: 2013-2-26 03:09
回復 tonycha 的帖子

咁姐係煲過會除忽?定隔夜先會呢?
作者: ricky89    時間: 2013-2-26 10:16
鑽石能量•••••••••龜
作者: Leopard    時間: 2013-2-26 23:31
沒有咁講究喎

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://www.hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2