香港龜友論壇

標題: 我個UVA加B燈比個過濾做爆左...有冇UVA加B燈唔會怕水咖... [打印本頁]

作者: hiuwu7    時間: 2012-12-17 19:03
標題: 我個UVA加B燈比個過濾做爆左...有冇UVA加B燈唔會怕水咖...
我個UVA加B燈比個過濾做爆左...有冇UVA加B燈唔會怕水咖...(如題 )
作者: michaelphone    時間: 2012-12-17 19:32
不怕水有Exo Terra HAGEN 不過吾知UVA加B
作者: khip    時間: 2012-12-17 19:55
hiuwu7 發表於 2012-12-17 19:03
我個UVA加B燈比個過濾做爆左...有冇UVA加B燈唔會怕水咖...(如題 )

你買咩燈,根據燈神所講平野, 細WATT數冇UVA + B的。
作者: hiuwu7    時間: 2012-12-17 21:25
khip 發表於 2012-12-17 19:55
你買咩燈,根據燈神所講平野, 細WATT數冇UVA + B的。

真係有@_@真係唔知點解呢~可~~~
作者: khip    時間: 2012-12-17 21:31
hiuwu7 發表於 2012-12-17 21:25
真係有@_@真係唔知點解呢~可~~~

如果係咁就好啦...洗錢洗得值......
作者: hiuwu7    時間: 2012-12-17 21:40
khip 發表於 2012-12-17 21:31
如果係咁就好啦...洗錢洗得值......

至少唔會凍到龜龜(UVA 有熱力..)
作者: khip    時間: 2012-12-17 21:46
hiuwu7 發表於 2012-12-17 21:40
至少唔會凍到龜龜(UVA 有熱力..)

UVA =/= 熱力
作者: hiuwu7    時間: 2012-12-18 17:15
khip 發表於 2012-12-17 21:46
UVA =/= 熱力

UVB冇@_@
作者: khip    時間: 2012-12-18 19:31
hiuwu7 發表於 2012-12-18 17:15
UVB冇@_@

Uva. uvb. 都冇熱力  
作者: hiuwu7    時間: 2012-12-19 21:36
khip 發表於 2012-12-18 19:31
Uva. uvb. 都冇熱力

http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=54363
山貓話UVA有熱力,結果我個UVA真係有熱力.
作者: khip    時間: 2012-12-19 21:39
hiuwu7 發表於 2012-12-19 21:36
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=54363
山貓話UVA有熱力,結果我個UVA真係有熱力. ...

如果有熱力 = 有uva。

你求其拿個暖管,或者拿個打火機,又或者兩隻手用力磨幾下都有uva啦。

作者: hiuwu7    時間: 2012-12-19 21:40
khip 發表於 2012-12-19 21:39
如果有熱力 = 有uva。

你求其拿個暖管,或者拿個打火機,又或者兩隻手用力磨幾下都有uva啦。

@_@......OK...明白..
作者: khip    時間: 2012-12-19 21:47
hiuwu7 發表於 2012-12-19 21:40
@...明白..

UVA/UVB 都係一種不可見既光線,射燈 =/= 有UVA。

亦姐係好似普通既菲利普射燈都一樣只有熱力和光線,和普通燈泡分別只係設計上既問題,但你唔會話菲利普燈有UVA。

唯一肯定有UVA既就係UVB燈,其他烏絲燈泡一概唔會有UVA,至於山貓User誤會左了。

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://www.hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2