香港龜友論壇

標題: 有關不滿問題 [打印本頁]

作者: 大烽    時間: 2012-10-15 23:43
標題: 有關不滿問題
其實有關巴姐小小問題其實有幾多個人支持巴姐既行為
之前龜痂話:
俾多一次幾會巴姐, 放他入來龜友再次分享...

條件為下:

1. 唔可以入交易區,
2. 唔可以打俾漁護,
3. 唔可以叫人睇醫生,
4. 唔可以叫人帶隻龜睇醫生,
5. 唔可以罵人,
6. 唔可以罵人地媽媽,
7. 唔可以一次過在報到區回三十個 POST 灌水,

如有違反者立即禁言三日, 第二次違反者禁言六日, 第三次違反者禁言九日, 如此類推...
大家如發現巴姐犯規請立即向我與報...
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=52561&highlight=%E5%B7%B4%E5%A7%90
但自從巴姐回歸後 我覺得改變左龜友
有關巴姐犯規既證據 唔知呢D算唔算犯規呢
不是玩針對 只是想問問而且

咁係米一定要帶龜龜去睇醫生就會好 打一支抗生素針要幾錢@@?
基本上養龜既人大部份都係8歲-17歲較多 打一支針同睇獸醫都要錢
咁冇收入既人士點比得起錢去睇
純討論....
如果不滿可以DEL左刪佢 但通知我聲!!!!

作者: 石J    時間: 2012-10-15 23:45
第3項好似開黎無咩用啵!
作者: 大烽    時間: 2012-10-15 23:47
石J 發表於 2012-10-15 23:45
第3項好似開黎無咩用啵!

但得2樣野揀 唔太可能
作者: 敏carmanlui    時間: 2012-10-15 23:50

無聊

我可以唔黎呢度都得,黎呢度都係分享,唔比人講野呀?

鐘意就睇同回覆,唔鐘意回上一頁

養龜的人並不是小朋友,唔該視野睇闊d

所有回覆是我的經驗之談,唔通作d野出黎當分享?

作者: 石J    時間: 2012-10-15 23:50
回復 大烽 的帖子

唔好忘記唔揀都係一個選擇!      
作者: 大烽    時間: 2012-10-15 23:54
敏carmanlui 發表於 2012-10-15 23:50
無聊

唔係唔比人討論 而係你不斷叫人打抗生素針

作者: 敏carmanlui    時間: 2012-10-15 23:56
大烽 發表於 2012-10-15 23:54
唔係唔比人討論 而係你不斷叫人打抗生素針

點極唔明

我唔會再回覆,我已投訴你

作者: 大烽    時間: 2012-10-15 23:56
敏carmanlui 發表於 2012-10-15 23:50
無聊

再一次SOR 我話既係低收入人士 根本上冇多餘既錢去睇獸醫
如果個主人想帶 個家長都唔多會理會
以上都係個人意見
作者: 大烽    時間: 2012-10-15 23:58
敏carmanlui 發表於 2012-10-15 23:55
而家只有你開帖

你無聊

我係無聊架啦
作者: khip    時間: 2012-10-16 00:00
大烽 發表於 2012-10-15 23:43
其實有關巴姐小小問題其實有幾多個人支持巴姐既行為
之前龜痂話:
俾多一次幾會巴姐, 放他入來龜友再次分享. ...

咁大個仔...第一次見報.....

作者: professional    時間: 2012-10-16 00:02
有陣時,講野真係要客氣D,
唔可以太過講野咁絕對性,
好似全世界得一個方法咁,
用係你度唔代表可以用響人地度.
搞到神憎鬼厭咁又為乜呢?
作者: khip    時間: 2012-10-16 00:04
敏carmanlui 發表於 2012-10-15 23:56
點極唔明

師姐,做人有時唔好太執著,我們只能大家交流下,而不是堅持一定要對方按自己的意思行動。

隻龜又唔係我地自己既,睇醫生聽取專業意見唔係唔好,只係如果能夠用其他方法一試亦無不可。

對自己和龜龜都係一種經驗,亦係一D生活既經歷。
作者: izzy    時間: 2012-10-16 00:04
khip 發表於 2012-10-16 00:00
咁大個仔...第一次見報.....

其實e個巴姐唔算夸~~~
夸都唔夠上面列出嘅回壇條款夸~~~
夸都唔及啱啱入嚟撞到個C姐追著我嚟釘夸(話是話,潛咗水好耐了個C奶)~~~~
作者: khip    時間: 2012-10-16 00:05
izzy 發表於 2012-10-16 00:04
其實e個巴姐唔算夸~~~
夸都唔夠上面列出嘅回壇條款夸~~~
夸都唔及啱啱入嚟撞到 ...

你講簽名單野?
作者: Charleslegeo    時間: 2012-10-16 00:09
估唔到我都有份上鏡
不過個次我見到佢叫人打抗生素,我都〇 左嘴
作者: 大烽    時間: 2012-10-16 00:10
sos_hk 發表於 2012-10-16 00:07
純粹個人意見, 大家和平討論

Amina襲警事件, 有傳因為Amina是包法官姪女, 所以只判社會服務令.

其實我認為巴姐係其他地方冇問題
但係病患區係咁理既話 咁不如D人直接搵獸醫
唔需要上黎龜友發問啦
以上只是個人意見
作者: khip    時間: 2012-10-16 00:11
Charleslegeo 發表於 2012-10-16 00:09
估唔到我都有份上鏡
不過個次我見到佢叫人打抗生素,我都〇 左嘴 ...

其實佢講個樣係一般獸醫常用既野~

我諗佢應該係獸醫常客
作者: 大烽    時間: 2012-10-16 00:16
khip 發表於 2012-10-16 00:11
其實佢講個樣係一般獸醫常用既野~

我諗佢應該係獸醫常客

好YA 第一次上左投訴區 咁大個仔第一次比人飛過去投訴
我諗浪費論壇資源不此係我麻@@?
作者: kof    時間: 2012-10-16 00:17
劉明投鳥
作者: 地獄火    時間: 2012-10-16 00:19
我又發炎 la,要打抗生素
作者: 大烽    時間: 2012-10-16 00:21
地獄火 發表於 2012-10-16 00:19
我又發炎 la,要打抗生素

我 我生飛之 係米都要打抗生素針0v0
但我驚打得多 會走樣
作者: izzy    時間: 2012-10-16 00:23
khip 發表於 2012-10-16 00:05
你講簽名單野?

唔系~~簽名單嘢我都唔記得邊個咁得閒舉報我喇
個C奶叫乜亦都唔記得咯~~~

作者: 大烽    時間: 2012-10-16 00:26
sos_hk 發表於 2012-10-16 00:24
打得太多針...小心有抗藥性

我最怕係打太針多 都係唔會太好

作者: KaukcE    時間: 2012-10-16 00:26
茶實巴姐好過以前好多啦,雖然都係差喏多,不過仲有空間改善,我睇早幾日都唔見佢,可能版主都禁左佢幾日言……
我通常都當睇佢唔到,當然要係佢影響唔到我既情況之下
作者: khip    時間: 2012-10-16 00:27
大烽 發表於 2012-10-16 00:26
我最怕係打太針多 都係唔會太好

除褲打屁股!!~  話時話生飛之呢下野,有機會番大陸團,去買支盧"會"牙膏,消炎唔錯
作者: 大烽    時間: 2012-10-16 00:30
KaukcE 發表於 2012-10-16 00:26
茶實巴姐好過以前好多啦,雖然都係差喏多,不過仲有空間改善,我睇早幾日都唔見佢,可能版主都禁左佢幾日言 ...

其實巴姐係比之前改善左 但我都忍左好耐 睇番巴姐既回應後 佢會誤導其他龜友
作者: 大烽    時間: 2012-10-16 00:32
khip 發表於 2012-10-16 00:27
除褲打屁股!!~  話時話生飛之呢下野,有機會番大陸團,去買支盧"會"牙膏,消炎唔錯 ...

係食得太多熱氣野 成個月係咁食m記
想通爆個血管佢增肥 結果自己囉拎衰
作者: 地獄火    時間: 2012-10-16 00:36
原來卡文姐姐成日霸住 d "M 砵 能 士" ga
作者: 大烽    時間: 2012-10-16 00:37

回復 敏carmanlui 的帖子

carman師姐 可唔可以唔好點評人地黎講野呢
咁樣好似唔尊重人同埋好冇禮貌
作者: 大烽    時間: 2012-10-16 00:55
sos_hk 發表於 2012-10-16 00:50
今次就可以被認定為: 騷擾
因為樓主出聲喇

咁我想問下 算唔算違反左條例
作者: KaukcE    時間: 2012-10-16 01:05
大烽 發表於 2012-10-16 00:30
其實巴姐係比之前改善左 但我都忍左好耐 睇番巴姐既回應後 佢會誤導其他龜友 ...

唉,人不犯我我不犯人係我既座右銘((雖然仲係警惕緊自己
識得我,同我有交情既人不嬲都知我火氣重,係我仲好理性既時候我仲可以好文雅地用文字同你溝通,但sorry,我不嬲自認eq唔太高,所以請某人真係好惹我,我唔想失態
你講得無錯!其實我覺得有事時去睇醫生唔係問題,只係……人小傷風感冒都未必會死去睇醫生,如果情況仲許可,可免!而其他情況可由主人去作考慮,好老實一句,未必個個好似佢咁有錢,事無大小都去搵醫生!我都係!
而係解答人地既問題之前未了解好情況就亂講,令小病變大病,其實我可以講,香港既獸醫水平係一般,烏龜苗係唔適宜注射藥物/細小d既種,其實好多人睇到得啖笑,不過對新手泥講可能會成為錯誤的灌輸
茶實我係 好理性咁去講理段野
另外就係,有一個想法就係……其實係米有錢分呢?
作者: KaukcE    時間: 2012-10-16 01:10
大烽 發表於 2012-10-16 00:21
我 我生飛之 係米都要打抗生素針0v0
但我驚打得多 會走樣

我通常會咬爆佢@@a
作者: 大烽    時間: 2012-10-16 01:11
KaukcE 發表於 2012-10-16 01:05
唉,人不犯我我不犯人係我既座右銘((雖然仲係警惕緊自己
識得我,同我有交情既人不嬲都知我火氣重,係我 ...

其實我既方向點係中小學生根本冇能力去睇獸醫
但巴姐係咁叫人打抗生素針 但抗生素針亂幫龜龜打會令到龜龜
有機會令龜龜個賢出現問題 咁樣只會加害左隻龜
作者: 大烽    時間: 2012-10-16 01:13
KaukcE 發表於 2012-10-16 01:10
我通常會咬爆佢@@a

我會咁做 之後用鹽水漱口
漱幾日就會好番
作者: KaukcE    時間: 2012-10-16 01:23
大烽 發表於 2012-10-16 01:11
其實我既方向點係中小學生根本冇能力去睇獸醫
但巴姐係咁叫人打抗生素針 但抗生素針亂幫龜龜打會 ...

中pon!幼龜/動物/小型動物,都常出現既藥物份量問題,經常出現,好多時死左都唔知咩事,所以要自己去衡量!
我都曾經因為隻天竺眼邊發炎帶左佢去睇醫生……800$果時仲係中學生,比啊媽小到p左係到,老豆就哦左兩句,但唔係所有人都咁幸運有一個錫到佢爆既家人!
作者: KaukcE    時間: 2012-10-16 01:25
大烽 發表於 2012-10-16 01:13
我會咁做 之後用鹽水漱口
漱幾日就會好番

我通常爆左就好快冇事,可能個天知我為食,唔想我食野食得唔開心xD
作者: 大烽    時間: 2012-10-16 01:28
KaukcE 發表於 2012-10-16 01:23
中pon!幼龜/動物/小型動物,都常出現既藥物份量問題,經常出現,好多時死左都唔知咩事,所以要自己去衡量 ...

其實好似龜苗咁啦 帶到去獸醫度 個獸醫都未必隻龜出現咩問題
除非去到一個好嚴重既地佈 先知係咩病 去到呢個時段好多時都救唔番
只有聽天由命
作者: KaukcE    時間: 2012-10-16 01:44
大烽 發表於 2012-10-16 01:28
其實好似龜苗咁啦 帶到去獸醫度 個獸醫都未必隻龜出現咩問題
除非去到一個好嚴重既地佈 先知係咩病 去到 ...

好多時都係……無辦法,要靠主人既觀察
作者: 大烽    時間: 2012-10-16 01:46
KaukcE 發表於 2012-10-16 01:44
好多時都係……無辦法,要靠主人既觀察

所以我幫人前都會問人地好多問題先判斷
有時唔識就真係冇辦法
作者: SnappingTurtle    時間: 2012-10-16 12:58
我支持巴姐,因為巴姐既出發點係好的,是為了龜龜健康著想,只係表達方式唔係甘容易令人接受。
作者: 大烽    時間: 2012-10-16 15:01
SnappingTurtle 發表於 2012-10-16 12:58
我支持巴姐,因為巴姐既出發點係好的,是為了龜龜健康著想,只係表達方式唔係甘容易令人接受。 ...

佢出發點係岩 但有冇d建設少少既醫學知識去教人呢
一係就話隻藥冇效 咁打抗生素針係米一定見效
好多時巴姐建議叫人帶隻龜去睇獸醫 本來係少事黎
變左好似好嚴重咁
你明!?
作者: 我愛爬蟲類    時間: 2012-10-16 22:39
永遠保持中立。
作者: 啊橙    時間: 2012-10-16 22:41
自己知自己事,經濟唔好點解養小動物呢<-----

窮人唔準生仔?
作者: 大烽    時間: 2012-10-16 22:49
啊橙 發表於 2012-10-16 22:41
自己知自己事,經濟唔好點解養小動物呢

@__@哈 又幾有道理
養寵物只係舒緩情緒 如果係單獨既
起碼都有自己既寵物陪係身邊

作者: 乂阿偉乂    時間: 2012-10-17 21:09
烽仔發功...
作者: khip    時間: 2012-10-18 03:06
乂阿偉乂 發表於 2012-10-17 21:09
烽仔發功...

冇計,有人周身刺,行到邊都吉親人,好難怪人地唔想一腳踢佢出門口
作者: anthonywoo    時間: 2012-10-18 10:04
其實我好想知,佢成日響兩爬個朵,醫生是否幫佢義診?

作者: 大烽    時間: 2012-10-18 16:05
anthonywoo 發表於 2012-10-18 10:04
其實我好想知,佢成日響兩爬個朵,醫生是否幫佢義診?

呢層我真係唔太清楚 講說巴姐係義工黎

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://www.hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2