香港龜友論壇

標題: 豹仔最新進展....情況好似惡化左(有相) [打印本頁]

作者: WOW    時間: 2012-8-26 21:46
標題: 豹仔最新進展....情況好似惡化左(有相)
之前聽d ching話佢腸胃炎同有虫...又拎去魚街問過話有虫...就比左佢浸rep同灌食杜虫藥
點知情況仲未好轉...依家佢訓左廿幾個鐘..又唔食野...依家正係比佢浸rep..隻眼成日張唔開...張開一陣又合返...已經幾日無食野...
依家點算好???好擔心佢

作者: 小豹    時間: 2012-8-26 21:50
自已杜??你杜咩蟲??
作者: WOW    時間: 2012-8-26 21:56
小豹 發表於 2012-8-26 21:50
自已杜??你杜咩蟲??

個名叫掃虫王..買左個灌食器幫佢
個賣龜d人同我講話用呢隻藥幫佢..我比左佢睇左張柯白屎既相後佢叫我用呢隻
作者: 小豹    時間: 2012-8-26 21:58
你都唔知佢咩蟲,就亂同佢杜會令情况有機會恶化,依家眼都唔開,不如同佢去睇E生
作者: khip    時間: 2012-8-26 21:59
小豹 發表於 2012-8-26 21:58
你都唔知佢咩蟲,就亂同佢杜會令情况有機會恶化,依家眼都唔開,不如同佢去睇E生 ...

你又唔知份量岩唔岩.......快點睇醫生*2
作者: 小豹    時間: 2012-8-26 21:59
WOW 發表於 2012-8-26 21:56
個賣龜d人同我講話用呢隻藥幫佢..我比左佢睇左張柯白屎既相後佢叫我用呢 ...

掃蟲王好毒架,你隻龟本身都弱仲同佢亂用藥
作者: WOW    時間: 2012-8-26 22:04
回復 khip 的帖子

賣龜個個佢同我講左份量..個份量我仲比小左..
佢話獸醫都係用呢隻藥..佢仲示範左點同佢灌食
作者: khip    時間: 2012-8-26 22:05
WOW 發表於 2012-8-26 22:04
回復 khip 的帖子

帶佢睇醫生啦,你亂搞一搞,佢仲難好.......   隨時殺唔到虫反而減弱左龜龜既抵抗
作者: WOW    時間: 2012-8-26 22:05
回復 khip 的帖子

邊到可以睇??大約幾錢到
作者: 龜大仙    時間: 2012-8-26 22:10
龜龜性命在你手上請救救牠功德無量
作者: khip    時間: 2012-8-26 22:11
WOW 發表於 2012-8-26 22:05
回復 khip 的帖子

你近邊區,聽呢到師兄/姐講,大圍有間, 土瓜灣又有間 唔錯的
作者: 龜大仙    時間: 2012-8-26 22:13
九龍動物醫院呀
作者: kof    時間: 2012-8-26 22:15
快快看急证呢
作者: ali    時間: 2012-8-26 22:16
賣烏龜果啲只係識賣,唔識醫,去土瓜灣余醫生啦!
作者: keita_    時間: 2012-8-26 22:20
WOW 發表於 2012-8-26 22:05
回復 khip 的帖子

c兄...點解唔聽人講,睇定d呢?!
我都叫左你停食2日,浸rep,再觀察!
本身你隻龜都已體弱,又唔知生咩蟲,仲亂咁用藥...
而家睇圖,你隻豹已...唔樂觀...
(杜蟲藥真係好q毒,你又唔知生咩蟲,份量又唔知岩唔岩)
作者: khip    時間: 2012-8-26 22:30
keita_ 發表於 2012-8-26 22:20
本身你隻龜都已體弱,又唔知生咩蟲,仲亂咁 ...

又要問,又唔信,搞到死死下又走番黎問.....
作者: 6龜    時間: 2012-8-26 22:53
WOW 發表於 2012-8-26 21:56
個賣龜d人同我講話用呢隻藥幫佢..我比左佢睇左張柯白屎既相後佢叫我用呢 ...

柯白屎??係未尿酸?? 
作者: 6龜    時間: 2012-8-26 22:54
小豹 發表於 2012-8-26 21:58
你都唔知佢咩蟲,就亂同佢杜會令情况有機會恶化,依家眼都唔開,不如同佢去睇E生 ...

同意睇E生............快
作者: 6龜    時間: 2012-8-26 22:56
係見到D屎有蟲??
作者: HIHIFISH    時間: 2012-8-26 22:57
keita_ 發表於 2012-8-26 22:20
本身你隻龜都已體弱,又唔知生咩蟲,仲亂咁 ...

其實杜蟲係要買番屋企養定之後先杜,
因為杜蟲藥係會傷身的,
你龜龜身體唔好就唔好比佢食杜蟲藥T.T
作者: shinyiu    時間: 2012-8-26 22:57
快啲帶佢睇醫生啦聽日,希望龜仔無事
作者: keita_    時間: 2012-8-26 23:06
HIHIFISH 發表於 2012-8-26 22:57
因為杜蟲藥係會傷身的,
你龜龜身體唔好就唔好比佢食杜蟲藥T.T ...

可惜可惜...希望佢而家帶左隻豹去睇醫生啦
作者: khip    時間: 2012-8-26 23:10
keita_ 發表於 2012-8-26 23:06
可惜可惜...希望佢而家帶左隻豹去睇醫生啦

最緊要龜龜冇事........
作者: Billy_SO    時間: 2012-8-26 23:11
病向淺中醫
作者: songshu    時間: 2012-8-26 23:12
khip 發表於 2012-8-26 22:30
又要問,又唔信,搞到死死下又走番黎問.....

睇黎龜壇要整番幾個駐站醫生
作者: HIHIFISH    時間: 2012-8-26 23:14
回復 songshu 的帖子

有問必答嗰隻~!!!
作者: Leung38    時間: 2012-8-26 23:38
睇龜龜個樣⋯未必頂得住
作者: khip    時間: 2012-8-26 23:51
songshu 發表於 2012-8-26 23:12
睇黎龜壇要整番幾個駐站醫生

應該話..係魚街開番間爬虫診所..生意一定大賺
作者: 小豹    時間: 2012-8-27 00:28
WOW 發表於 2012-8-26 22:04
回復 khip 的帖子

E生如果用呢隻,仲洗味去E生果度,自已杜得啦
作者: keita_    時間: 2012-9-1 17:02
WOW 發表於 2012-8-26 21:46
之前聽d ching話佢腸胃炎同有虫...又拎去魚街問過話有虫...就比左佢浸rep同灌食杜虫藥
點知情況仲未好轉... ...

話時話...c兄而家隻龜點呀?
作者: WOW    時間: 2012-9-1 17:07
回復 keita_ 的帖子

多謝ching關心...有其他ching pm左方法比我..我跟左做...隻龜依家肯食野同精神返....依家要慢慢等佢好返哂...
作者: wing1216    時間: 2012-9-1 17:48
WOW 發表於 2012-9-1 17:07
回復 keita_ 的帖子

多謝ching關心...有其他ching pm左方法比我..我跟左做...隻龜依家肯食野同精神返.... ...

咁快就有好既進展??
作者: WOW    時間: 2012-9-1 18:04
回復 wing1216 的帖子

係呀..都要多謝你...我灌左1次rep...之後就唔使灌了..佢自己識飲
作者: Andy0413    時間: 2012-9-3 17:22
帶佢睇醫生
作者: khip    時間: 2012-9-3 17:23
WOW 發表於 2012-9-1 18:04
回復 wing1216 的帖子

係呀..都要多謝你...我灌左1次rep...之後就唔使灌了..佢自己識飲 ...

作者: WOW    時間: 2012-9-3 18:06
回復 khip 的帖子

本身佢唔食野+唔開眼...一D精神都無....之後D CHING叫我FF + 灌食BAC/REP...另外每日都浸REP半個鐘...之後每日都帶佢曬下太陽...每次大約半粒鐘....依家精神返+食返小小野...依家佢唔會成日訓...隻眼都有返神了!!
作者: rayl1    時間: 2012-9-3 18:28
回復 WOW 的帖子

慢慢調理番就會無事
作者: manwin    時間: 2012-9-3 19:06
HIHIFISH 發表於 2012-8-26 22:57
因為杜蟲藥係會傷身的,
你龜龜身體唔好就唔好比佢食杜蟲藥T.T ...

100%同意,現時最重要是營養,要將幼龜命脈糧沉容,用灌食器幫佢打入口,每日一次,每次三粒倒份量,,另可再加小許黑藥,一粒米倒份量我之前我隻盾龜都救得返.堅架.
作者: manwin    時間: 2012-9-3 19:06
現時最重要是營養,要將幼龜命脈糧沉容,用灌食器幫佢打入口,每日一次,每次三粒倒份量,,另可再加小許黑藥,一粒米倒份量我之前我隻盾龜都救得返.堅架.
作者: HIHIFISH    時間: 2012-9-3 19:22
龜龜無事,慢慢好番就好啦~!
加油C兄
作者: WOW    時間: 2012-9-3 21:26
回復 manwin 的帖子

但佢依家仲會食M糧同葉啵..仲FF??

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://www.hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2