香港龜友論壇

標題: 救下我隻龜..唔知點算 [打印本頁]

作者: cheuknam    時間: 2011-7-18 00:40
標題: 救下我隻龜..唔知點算

我5號買佢返黎..13日啦..佢一D野都無食過..以家已經變到無哂神氣..好少郁..
佢龜殼到又有白點..又有好似乾到裂既痕咁..
里幾日發現佢好少開眼...琴日其中有一隻眼開個陣得返一條線咁..邊緣好似D皮好鬆咁困住成隻眼..
今日直頭開唔到...
其實我前日買左龜康寶比佢一日沉一次..同埋買左眼疾治療劑一日幫佢滴7..8次
但里兩日一D起色都無...係咪除左睇醫生無其他方法啦?

作者: 林Phone    時間: 2011-7-18 00:43
回復 cheuknam 的帖子

有相先可以幫到你
作者: sasa    時間: 2011-7-18 00:48
可能係生蟲,都有可能係太驚所以唔食野
龜b來的嗎 ?
用d寶礦力/葡萄糖水浸下佢 (浸完要再用水沖一次)
如果佢唔開眼就唔會食野
作者: sasa    時間: 2011-7-18 00:51
你可以試下一隻眼藥水 zoomed ,粉紅水的~大約 $55 ~60, 不過我反而覺得最緊要係氹到佢食野

龜唔食野+生蟲,就吸哂佢d維他命a,會令佢有眼炎,同水質差而引起既眼炎情況好唔同。唔可能單用藥水就可以消炎
作者: cheuknam    時間: 2011-7-18 00:51
回復 林Phone 的帖子

POST左相了..THX
作者: 6龜    時間: 2011-7-18 00:52
cheuknam 發表於 2011-7-18 00:40
我5號買佢返黎..13日啦..佢一D野都無食過..以家已經變到無哂神氣..好少郁..
佢龜殼到又有白點..又有好似乾 ...

如果可以聽日你帶埋隻龜落中蜂兄到睇下幫唔幫到你
作者: cheuknam    時間: 2011-7-18 00:53
回復 sasa 的帖子

生蟲..咁點算..
佢唔係BB黎嫁..有3分2手掌咁大嫁啦..
咁我唯有買黎試下..睇下佢肯唔肯飲啦><..
作者: 林Phone    時間: 2011-7-18 00:55

爛甲+眼炎
加上佢好身體好虛弱,吾係靠用藥就醫得好~帶佢睇獸醫是最好ge辦法
作者: cheuknam    時間: 2011-7-18 00:57
回復 sasa 的帖子

如果佢生蟲..除左里隻眼藥水..仲要比D咩佢令佢殺蟲...??
作者: sasa    時間: 2011-7-18 00:58
我都係估姐,因為你係街買果d龜好多時都會生蟲

我隻龜岩岩買返黎果陣都係咁,我有帶佢去睇醫生,杜左蟲,之後自己force feed 佢,到一段時間佢就肯自己食野。

如果你唔帶佢去睇醫生,最少都要迫到佢食野,你有冇試過force feed 龜仔 ?
作者: cheuknam    時間: 2011-7-18 00:59
回復 6龜 的帖子

中蜂兄?請問你有無地址?我聽日即刻帶佢去...
作者: sasa    時間: 2011-7-18 00:59

我隻龜岩岩買返黎果陣都係咁,我有帶佢去睇醫生,杜左蟲,之後自己force feed 佢,到一段時間佢就肯自己食野。

如果你唔帶佢去睇醫生,最少都要迫到佢食野,你有冇試過force feed 龜仔 ?
作者: cl330044    時間: 2011-7-18 00:59
係咪水唔乾淨
作者: cheuknam    時間: 2011-7-18 01:01

如果佢咁既情況..去睇獸醫..一次解唔解決到件事?同埋要幾錢
作者: bumblebee    時間: 2011-7-18 01:02
唔開眼,真係幾難攪,可能要強迫喂食
作者: cheuknam    時間: 2011-7-18 01:03
回復 sasa 的帖子

我稍為掂一掂佢..佢已經縮埋一舊...我喂唔到亞..
佢個陣睇醫生用左幾多錢亞?
作者: sasa    時間: 2011-7-18 01:03
一般咁大隻龜呢,唔食野一個月都唔會有事,除非佢本身有病。

仲有小心唔好比佢冷親

作者: 林Phone    時間: 2011-7-18 01:04

問巴姐la~我未睇過獸醫~幫你吾到
作者: cheuknam    時間: 2011-7-18 01:06
回復 cl330044 的帖子

近里4..5日我已經乾養佢咁制...只係比好少好少水佢..驚佢要飲
作者: cheuknam    時間: 2011-7-18 01:08
回復 sasa 的帖子

我就係驚佢係本身有病..眼見佢越黎越虛弱...
長期唔食野..遲早都出事
作者: 6龜    時間: 2011-7-18 01:08
cheuknam 發表於 2011-7-18 00:59
回復 6龜 的帖子

中蜂兄?請問你有無地址?我聽日即刻帶佢去...

http://www.hkturtle.org/forum.ph ... &extra=page%3D1
帶定D錢,可能要買D藥.

作者: cheuknam    時間: 2011-7-18 01:11
回復 6龜 的帖子

唔該哂..佢買D藥佢咪勁D..專門D??同出面唔同?
作者: sasa    時間: 2011-7-18 01:12
我之前帶龜仔去睇醫生,診金約$280,咁醫生叫我買個營養粉($175,可不買的) 藥果d都係百幾蚊左右,唔會太貴,最麻煩係最初我唔曉force feed隻龜要日日搵醫生幫手囉,不過後來自己學識就自己餵返,慳返d又會就住自己隻龜

同埋係要比水佢飲架..沖下個身都要,同埋唔好比佢吹冷氣丫~
作者: 6龜    時間: 2011-7-18 01:15
cheuknam 發表於 2011-7-18 01:11
回復 6龜 的帖子

唔該哂..佢買D藥佢咪勁D..專門D??同出面唔同?

佢你一間賣龜既店舖,佢醫龜好有經驗同好好人
當然佢唔一定醫到,但都可以盡力試下,記得聽日早D去佢果到
盡救啦
作者: cheuknam    時間: 2011-7-18 01:16
回復 sasa 的帖子

姐係診金$280+藥$1XX=$400??
咁初初你要醫生幫你喂佢..每次收幾錢?
你格硬喂佢..佢個頭縮埋都喂到嗎?..
作者: cheuknam    時間: 2011-7-18 01:17
回復 6龜 的帖子

好亞..真係好好好唔該哂你..我會一早帶佢去..麻煩哂你亞
作者: 6龜    時間: 2011-7-18 01:19
cheuknam 發表於 2011-7-18 01:17
回復 6龜 的帖子

好亞..真係好好好唔該哂你..我會一早帶佢去..麻煩哂你亞

希望幫到你龜龜
作者: pan11810    時間: 2011-7-18 01:23
sasa 發表於 2011-7-18 00:58

我隻龜岩岩買返黎果陣都係咁,我有帶佢去睇醫生,杜左蟲,之 ...

想問一問...點樣forced feed ga...?
作者: sasa    時間: 2011-7-18 01:23
我第一次睇,診金 around $280+驗有冇蟲 ($100)+杜蟲($150)+粉 ($175),餵食就好似一次 $50, 實數唔係好記得。

其實真係唔平~所以我最初都諗左幾日先帶佢去~
force feed 其實都好易~我用手指 "行"住係佢條頸所以佢縮唔到條頸入去,另一隻手就"了"開佢個口...不過係醫生教我,我先學識
作者: sasa    時間: 2011-7-18 01:28
我就睇土瓜灣既dr.yu
你帶佢去中蜂度又好,睇醫生都好,最緊要幫到龜仔~

希望你隻龜仔快d好返啦 !

作者: pan11810    時間: 2011-7-18 01:29
sasa 發表於 2011-7-18 01:23
我第一次睇,診金 around $280+驗有冇蟲 ($100)+杜蟲($150)+粉 ($175),餵食就好似一次 $50, 實數唔係好記得 ...

哦...好似好高難度...

我隻龜B...上次佢咬住舊糧...我唔知道, 拎起佢
點知佢會用條舌頂番舊野食出泥...@@"

而家都未係好肯食野
作者: sasa    時間: 2011-7-18 01:34
其實唔難,不過開頭第一次真係嚇親隻龜仔

我隻龜仲百厭,食完菜呢...見到有龜糧就吐返塊菜出黎走去追龜糧,比佢激死

你試下轉其他牌子既糧得唔得 ? 我乜都比龜食架,皇牌係蝦肉 (豬肉果陣我驚有蟲) ,多數比菜/生果/南瓜都會比 ,我感覺上覺得食天然野好d..當然龜糧既營養會全面d
作者: sasa    時間: 2011-7-18 01:41
我係you tube 都搵唔到片比你睇tim~

你隻龜b幾耐冇食野丫 ? 可能佢只係嚇親姐~
作者: cheuknam    時間: 2011-7-18 01:43
回復 sasa 的帖子

"了"開佢個口..我驚自己整親佢..
D糧咁硬..可以就咁擺落佢個口?..
你係一次過比幾粒佢..等佢食完先比佢縮返個頭入去?
作者: cheuknam    時間: 2011-7-18 01:44
回復 sasa 的帖子

我買返反黎13日..都無食過...但佢之前幾耐無食過就唔知..
我見佢個龜殼都有少少"粒"左落去...
買佢返黎個陣好圓..以家瘦哂
作者: sasa    時間: 2011-7-18 01:48
你誤會了,應該係我講漏左先岩

我浸林d糧,溝水,打入針筒度 (冇針頭的,係藥房買),跟住了開佢個口好似打針咁打入龜口入面
不過真係要睇醫生/人地做一次先好,如果唔係好易整親龜仔~我果陣都係醫生教我咋~
作者: sasa    時間: 2011-7-18 01:49
btw,佢食唔到野,你都比d葡萄糖水佢浸住先啦,叫好過冇~
係惠康/萬寧都有得賣果d粉架~
作者: cheuknam    時間: 2011-7-18 01:57
回復 sasa 的帖子

我有醫生開比我既電解質飲品..係咪一樣嫁??
作者: 敏carmanlui    時間: 2011-7-18 02:09
cheuknam 發表於 2011-7-18 01:01

如果佢咁既情況..去睇獸醫..一次解唔解決到件事?同埋要幾錢 ...

一般診金二百幾,針藥另計

明天book 大圍喇,早上book ,下午有得睇,你下午book,多數翌日先有得睇

大圍識醫龜的

土瓜灣動物醫院DR TERRY YU 都識醫龜,不過佢放大假,聽講要21日才返

作者: 敏carmanlui    時間: 2011-7-18 02:11
cheuknam 發表於 2011-7-18 01:16
回復 sasa 的帖子

姐係診金$280+藥$1XX=$400??

每隻龜的病況不同,診症費都會不同

唔識forced feed 自己唔好亂試,等醫生教你

作者: turtle168    時間: 2011-7-18 13:25
sasa 發表於 2011-7-18 01:48
你誤會了,應該係我講漏左先岩

我浸林d糧,溝水,打入針筒度 (冇針頭的,係藥房買),跟住了開佢個口好似打針咁 ...

唔識最好唔好亂試,整傷龜仔條頸手尾仲長,我用狗糧Force feed.不過你隻龜真係非常虛弱.

作者: turtle168    時間: 2011-7-18 14:03
你係咪學生? 若醫生教咗你Force feed, 我可以送兩雚狗糧及比少少 Reptoboost 你同佢沉吓, 咁你可以用少D錢, 因我最後同龜仔覆診時買咗4雚狗糧及一樽新Reptoboost, 等牠番嚟用, 不過而家......   
作者: sasa    時間: 2011-7-18 18:54
回復 turtle168 的帖子

唔好唔開心啦 !你都盡左力 !
作者: cheuknam    時間: 2011-7-18 20:13

唔該你亞..不過好可惜..龜龜今日已經死了..
但好多謝你咁熱心....THX
作者: cheuknam    時間: 2011-7-18 20:14
回復 godwinc 的帖子

唔該哂..不過龜仔死左啦..我都知佢好嚴重
下次買龜要小心D...
作者: cheuknam    時間: 2011-7-18 20:15

狗糧比龜食有咩效用?因為我屋企仲有5隻龜
作者: sasa    時間: 2011-7-18 20:20
可惜 RIP
作者: cheuknam    時間: 2011-7-18 20:22
回復 sasa 的帖子

希望其他可以健康成長啦..
作者: pan11810    時間: 2011-7-18 20:39
sasa 發表於 2011-7-18 01:41
我係you tube 都搵唔到片比你睇tim~

你隻龜b幾耐冇食野丫 ? 可能佢只係嚇親姐~ ...

哈哈...下次你拍番段泥睇睇...

But thanks anyway!!!!!
作者: sasa    時間: 2011-7-18 21:19
回復 pan11810 的帖子

我啋! 我隻龜仔自己肯食野啦~我都唔希望再要force feed
作者: turtle168    時間: 2011-7-18 21:49
回復 sasa 的帖子

Thanks! 不過呢幾日成日上嚟睇吓人D龜仔都開心咗好多!   
作者: turtle168    時間: 2011-7-18 21:53

只 for Force feed, 醫生話餵狗糧營養齊D, 睇三個醫生全部都比狗糧餵. 不過要係獸醫都買, 好平!

作者: 敏carmanlui    時間: 2011-7-18 22:48
cheuknam 發表於 2011-7-18 20:14
回復 godwinc 的帖子

唔該哂..不過龜仔死左啦..我都知佢好嚴重

唔關買龜事,最重要是水質管理,龜龜才會健康

作者: chim    時間: 2011-7-18 23:03
龜龜, rest in peace la...
作者: pan11810    時間: 2011-7-18 23:26
sasa 發表於 2011-7-18 21:19
回復 pan11810 的帖子

我啋! 我隻龜仔自己肯食野啦~我都唔希望再要force feed

Hahaha........講下笑ja...
作者: Pang81    時間: 2011-7-19 00:35
sasa 發表於 2011-7-18 00:48
可能係生蟲,都有可能係太驚所以唔食野
龜b來的嗎 ?
用d寶礦力/葡萄糖水浸下佢 (浸完要再用水沖一次)

請問我的紅耳龜B, 沒吃東西10天了, 要否用這方法??
如果是開葡萄糖水, 份量大概多少??
龜B差不多35 mm x 35 mm
THANKS
作者: stustu    時間: 2011-7-19 11:21
龜仔個個都話好易養好大命..
但睇落一d都唔係...

真係要比多d時間 上黎爬多d文... 學下野累積下經驗
作者: sasa    時間: 2011-7-19 12:39
回復 Pang81 的帖子

咁佢係新買返黎定突然唔食野 ?

因為我自己都係都龜仔浸醫生果d營養粉,所以唔係好葡萄糖水份量。咁龜b我建議開多d水...一茶匙1L 左右?(我唔係好知咁既份量岩唔岩) 浸佢15至30MIN,之後記得用清水幫龜B沖下身

只係浸其實都幫唔到佢好多,只係叫好過冇。最緊要佢肯再開口食野
我試過比新鮮蝦肉引龜仔開口...如果佢唔係有病既應該都會食

作者: cheuknam    時間: 2011-7-19 15:47
回復 stustu 的帖子

買返黎個陣已經病嫁啦..穀到有白點..
都係自己唔識野買左佢返黎..
你講得岩..真係要睇多D..
如果唔係揀龜都成問題
作者: SOLA71478    時間: 2011-7-19 20:49

回復 Pang81 的帖子

1 等佢排便用放大鏡睇有無蟲(初期有進食才可行 你目前情況不適用 )

2 睇獸醫

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://www.hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2