香港龜友論壇

標題: 龜龜有耳炎!! [打印本頁]

作者: Louis427    時間: 2012-6-29 00:31
標題: 龜龜有耳炎!!

是不是用龜精靈?!

作者: samsam=]    時間: 2012-6-29 00:34
如果係初期的話可以查Silvirsulf Cream  (藥房有得賣)
作者: Louis427    時間: 2012-6-29 00:36
回復 samsam=] 的帖子

圖已加

作者: samsam=]    時間: 2012-6-29 00:45

回復 Louis427 的帖子

咁你試下查係粒野度睇下會唔會好D
記住D CREAM唔好整到眼同比佢食到

過多排粒野無細到/無好轉你先拎去揾人幫你督穿佢

作者: Louis427    時間: 2012-6-29 00:54
還有其他方法嗎?

作者: Louis427    時間: 2012-6-29 01:12
有人可以回答我嗎?
作者: 小草    時間: 2012-6-29 01:34
睇過post有人可以幫龜割開皮放膿 (不過唔會用麻醉,睇你自己心唔心痛,我就一定唔會...怕龜仔痛死)
你亦可選擇帶龜睇醫生,小手術唔收得貴,可先問價再決定。
ps.Silvirsulf Cream係毒藥,請勿讓龜吃進體內,用完不可立刻放回水中...
作者: 小草    時間: 2012-6-29 01:35
另外龜精靈只係對爛甲/爛皮有用
耳炎無用的
盒上有說明...
作者: dereklambchop    時間: 2012-6-29 08:03
係中耳炎,我隻黃耳都試過,茶膏唔得可搵水x情老細幫手。
作者: @雷@    時間: 2012-6-29 10:52
用龜之意外啦~
作者: samsam=]    時間: 2012-6-29 16:22
回復 Louis427 的帖子

如果你KEEP到水質乾淨   粒野無變大    可以唔理佢住既
不過如果惡化   最好都係揾其他人幫你解決佢啦
當然  你有錢可以睇醫生   做手術我諗千幾蚊左右
如果無錢咪揾其他c hing幫手
(比我就寧願佢痛一下之後好番)   
e.g.  你可以去荃灣友緣龜屋揾中蜂幫你

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://www.hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2