香港龜友論壇

標題: 請問龜為什麼會叫? [打印本頁]

作者: wel524    時間: 2012-6-19 18:19
標題: 請問龜為什麼會叫?

近來, 屋企隻巴西龜阿二 唔知點解又响度叫, 就係'呱呱~'聲, 通常係叫一聲,好似青蛙咁,
P.S: 今日叫得特別多, '呱'左N次
(最衰我唔係先知預測唔到佢叫, 所以好難拍低俾大家聽下睇下, 請見諒!)

其實之前冬天1,2月果時都發生過一排(記憶中以前都好似聽過),
事緣明明聽到半夜有D怪聲,
每次出度廳就無左, 以為係...........

之后上年冬天某日日抖果時又聽到, 發現原來係尼隻龜非常深情地望住我叫, 我先知道原來佢响度叫,

大家有無聽過自己既龜叫?? 而咩情況之下龜會叫呢?? (除左病外)
希望各位CHING指教指教~~~THX!

其實E隻龜不嬲放埋D草龜一齊,近排唔想另一隻黑草痴住佢搞GAG, 所以分開左E隻巴西自己一隻住, 佢會唔會因為咁而不滿我, 鬧梗我呢??

加左阿二相, 希望各位CHING/C姐加分

E隻就係阿二,平時佢好鬼鐘意個頭向我E邊,但係咁O岩影相果刻佢又用個LAW得住我@@ ... ... ... ... ... ...

E隻就係阿二,平時佢好鬼鐘意個頭向我E邊,但係咁O岩影相果刻佢又用個LAW得住我@@ ... ... ... ... ... ...

尋日整既瀑布,佢好似幾鐘意XD

尋日整既瀑布,佢好似幾鐘意XD

合作影相就有獎,不過佢咁食法有難度XD

合作影相就有獎,不過佢咁食法有難度XD

作者: 乂阿偉乂    時間: 2012-6-19 18:21
仲敢出去睇~夠薑呀你
作者: wel524    時間: 2012-6-19 18:23
回復 乂阿偉乂 的帖子

好奇麻自己屋企有咩好驚~
作者: 龜妹妹    時間: 2012-6-19 18:32
我龜妹妹久不久就會叫,通常是早上或中午叫多,半夜未聽過,不過都是吾知為何叫。
作者: wel524    時間: 2012-6-19 18:38
回復 龜妹妹 的帖子

太好啦, 聽到C姐咁講, 我都唔知點解, 我又諗, 我尋日整左個瀑布, 唔通佢好鐘意? 定係不滿我將佢分開, 佢好悶呢? 果個位無得睇電視, 都有可能
作者: evelyn_hml    時間: 2012-6-19 18:41
我家那只龜女.我一直懷疑她是啞的 =.=

作者: wel524    時間: 2012-6-19 18:43

回復 evelyn_hml 的帖子

一直懷疑她是啞的? Y? 聽講好似話龜無聲帶,正常唔會發聲, 好似用運氣既原理先發到聲(我唔知係真定假, 不過聽過咋)

網上知識找到既資料:
烏龜沒聲帶.但是是可以發出尖銳或是低沉的聲音.
烏龜發出聲音是介由於喉嚨擠壓器體的端促聲音
聲音的高低是由擠壓速度來決定的.

我看到有的說叫係因為有呼吸道毛病, 不過我隻龜一切如常,十分正常, 唔覺得佢係病

作者: 火箭龜    時間: 2012-6-19 18:54

我都想聽下龜點叫..@@..
另外搭單問下..個瀑布點整架
作者: wel524    時間: 2012-6-19 18:59

回復 火箭龜 的帖子

等我試下會唔會錄到, 我屋企情況唔容許廿四小時錄, 所以尼......都比較難錄到, 除非佢好似果次冬天望住我深情地叫 就有99%把握錄到

今日我訓响SOFA果時, 佢望住我連續叫左一陣 果刻諗緊佢係咪想吵醒我呢 我唔係果邊, 佢又好鬼靜

瀑布係用濾桶既配件出水口接駁雨淋管

作者: cherry    時間: 2012-6-19 19:08
隻龜好美bor
作者: wel524    時間: 2012-6-19 19:16
回復 cherry 的帖子

佢好鐘意曬背 + 跳水, 曬夠佢自己識跳落水游水, 好鬼識歎
作者: Krauss    時間: 2012-6-19 19:24
我隻盾晚晚都叫....初時以為聽錯...跟住望住佢....真係叫左一聲
作者: kuen少    時間: 2012-6-19 19:29
未聽過,會唔會係求偶發情之類
題外話-->我隻刺蝟公求偶時會好似雀仔吱吱聲咁叫
作者: 鬼仔    時間: 2012-6-19 19:34
我孤陋寡聞...只係知龜龜叫係肺炎病徵.......
作者: wel524    時間: 2012-6-19 19:36
回復 kuen少 的帖子

唔係麻....求偶?!@@ 我係人黎GA, 佢唔係當左我係龜呀話~~@@
作者: wel524    時間: 2012-6-19 19:37

回復 鬼仔 的帖子

有聽過, 不過佢一D都唔似病 同埋感覺上, 佢係可以控制DE
作者: wel524    時間: 2012-6-19 19:42

回復 Krauss 的帖子

YES, 就係E種FEEL...不過我隻龜叫得好鬼鼠, 佢叫完一聲, 望住佢又唔叫, 佢望住我叫只係見過幾次, 通常係聽到聲再去望佢果時, 佢就唔叫只係眼碌碌望住我 我就諗究竟係咪佢係度叫???!!@@ 因為上年冬天, 好似見到D草龜又學佢咁响度叫@@ 暈~~~~
作者: kuen少    時間: 2012-6-19 19:58
wel524 發表於 2012-6-19 19:36

唔係麻....求偶?!@@ 我係人黎GA, 佢唔係當左我係龜呀話~~@@

我斷估^^
我未聽過佢地叫呀
作者: wel524    時間: 2012-6-19 20:29

今日佢叫得特別多, 由我起身一刻, 訓左陣SOFA至到食野果刻, 而家又唔叫@@ 奇奇怪怪, 我响果邊俾佢見到就有聲, 我走左去第二度, 佢見唔到就無聲, 我懷疑可能佢肚餓想食野
作者: 奶野    時間: 2012-6-19 20:47
我好記得我接我隻佛鱷個陣!!我一拎佢上手就咬我又係到叫得好大聲!!

作者: wel524    時間: 2012-6-19 20:51
回復 奶野 的帖子

一路咬一路叫, 神龜
作者: 奶野    時間: 2012-6-19 20:53
wel524 發表於 2012-6-19 20:51
回復 奶野 的帖子

一路咬一路叫, 神龜

咬一下叫一陣=,=
作者: wel524    時間: 2012-6-19 20:54
回復 奶野 的帖子

我諗隻龜兇你
作者: 奶野    時間: 2012-6-19 20:54
wel524 發表於 2012-6-19 20:54
回復 奶野 的帖子

我諗隻龜兇你

直情想食左我
作者: wel524    時間: 2012-6-19 21:15
回復 奶野 的帖子

咁你夜晚有無發過惡夢, 佢出黎咬你腳指
作者: boey_carson    時間: 2012-6-19 21:27
我未聽過啊@@
不過有晚發夢,龜龜見到爸爸番工,然後喊住嗌BABA
作者: wel524    時間: 2012-6-19 21:29
回復 boey_carson 的帖子

無厘頭怪夢
作者: 龜妹妹    時間: 2012-6-19 21:44
我聽過我妹妹有時叫得好有節奏,有時我攪佢(洗白白、洗臉...),佢吾高興就有吾同的叫聲。
作者: kuen少    時間: 2012-6-19 21:48
wel524 發表於 2012-6-19 20:29

今日佢叫得特別多, 由我起身一刻, 訓左陣SOFA至到食野果刻, 而家又唔叫@@ 奇奇怪怪,  ...

聽到c兄話龜龜叫,我腦海第一時間出現,
就係唔通龜龜發情,
佢自己一隻住架?
佢係味唱歌歌---->我空虛,我寂寞
作者: wel524    時間: 2012-6-19 22:10

佢而家係一隻住, 之前咪講俾你聽, 屋企另一隻黑草成日追住佢, 向佢示愛既(搞GAG==!!),
而尼隻唔理隻黑草, 一腳西開果隻黑草, 咁我而家就將佢分開自己一隻住, 可能佢真係覺得好悶,
因為隻豆豆日抖都係放樓上果個箱
不過樓下個箱果盞燈係靚野, 佢好鬼歎, 成日走上去曬, 曬夠又跳水游下水咁, 又唔多覺佢覺得悶==!!!
唔通佢真係太無聊响度唱歌==!!

作者: kuen少    時間: 2012-6-19 22:43
佢嬲你,其實叫你係鬧你,因為你唔比佢搞基基,
佢嗰一腳其實係慾拒還迎既表現,佢好想基,比你阻止左,
所以成日吱吱尋尋發洩,(純粹講笑)
作者: wel524    時間: 2012-6-19 22:45

俾你講既野嚇親, 太驚訝啦
不過E隻都係GAG 架, 但係佢唔理隻黑草, 係LIKE另一隻巴西公@@
作者: 火箭龜    時間: 2012-6-19 22:47
回復 wel524 的帖子

雨淋管個濾水器包埋定另外買架?
作者: kuen少    時間: 2012-6-19 22:49
wel524 發表於 2012-6-19 22:45

俾你講既野嚇親, 太驚訝啦

同品種,同聲同氣ma,佢地全母定全公呀。
咁多基基既
作者: wel524    時間: 2012-6-19 22:49

回復 火箭龜 的帖子

通常買潛濾 / 濾桶果時, 會包埋, 我買過N個潛濾 & 濾桶, 全部都係包埋既配件, 一個就係直接出水, 另一個就係雨淋管出水, 通常尼兩樣配件都會有, 唔使另外買
作者: wel524    時間: 2012-6-19 22:52

咦...你無聽過我講, 屋企好多公咩 就係因為太多公, 已經有2隻單向搞緊基所以要送公迎母
作者: fourze    時間: 2012-6-19 22:55
我d龜都會叫,
作者: wel524    時間: 2012-6-19 22:58
回復 fourze 的帖子

咁CHING知唔知點解佢會叫??
作者: kuen少    時間: 2012-6-19 23:08
wel524 發表於 2012-6-19 22:52

咦...你無聽過我講, 屋企好多公咩 就係因為太多公, 已經有2隻單向搞緊基所以要送 ...

有聽,唔太肯定所以問多次
c兄快d找母的解佢地相思之苦
作者: wel524    時間: 2012-6-19 23:12

屋企無位, 遲D先算 而家已經平衡左好多, 起碼知道有3男2女1未知 遲D打算送1隻巴西公俾CHING
作者: wel524    時間: 2012-6-19 23:16
回復 龜妹妹 的帖子

好有節奏--> 可能佢好舒服呢 响度唱梗歌
高興就有吾同的叫聲--->神龜好想聽下, 我屋企隻衰龜, 唔係訓SOFA OR 半夜我訓覺果時先叫, 其實都OK既
作者: kuen少    時間: 2012-6-20 07:16
wel524 發表於 2012-6-19 23:12

屋企無位, 遲D先算 而家已經平衡左好多, 起碼知道有3男2女1未知 遲D打算送1隻巴西 ...

如果另一隻係女仔,咪啱啱好3對
作者: 地獄火    時間: 2012-6-20 11:35
唔止我 d 龜會叫,有時我都會叫
作者: 地獄火    時間: 2012-6-20 11:41
乂阿偉乂 發表於 2012-6-19 18:21
仲敢出去睇~夠薑呀你 ...

叫左你多做善事,少做壞事 ga la
作者: rongruo    時間: 2012-6-20 11:42
wel524 發表於 2012-6-19 18:19
近來, 屋企隻巴西龜阿二 唔知點解又响度叫, 就係'呱呱~'聲, 通常係叫一聲,好似青蛙咁,
P.S: 今日叫得特別多 ...

溺水都會叫噶
我試過聽過喔
作者: dongsang812    時間: 2012-6-20 11:56
哦?我知了;青蛙上佐佢身
作者: MoiB    時間: 2012-6-20 12:52

如果話叫
我聽過2種聲音
一種係好尖o既聲(冇開口o既)
一種係"刮"咁聲(有開口o既)
尖聲多數佢地驚時都有
"刮"聲,有o的似青蛙咁,多數係夜晚,佢好似上下鍔輕輕打開合埋造出o黎o既聲~
養o左佢地咁耐聽過呢2隻呀

作者: MoiB    時間: 2012-6-20 12:55
順便問下你圖一o個個係咩燈呀
好似唔錯咁~
作者: tortoises    時間: 2012-6-20 13:02
我都有聽過龜龜發出聱音
有時似磨牙的聱, 但龜龜是沒有牙齒的
就會想到底這是什麼聱音呀?
作者: tortoises    時間: 2012-6-20 13:06

回復 MoiB 的帖子

題外話^^
你是怎樣知道你的龜龜幾歲呀?
作者: wel524    時間: 2012-6-20 16:49

都要睇番體型品種 所以必須考慮清楚
作者: wel524    時間: 2012-6-20 16:53
回復 rongruo 的帖子

溺水?! 尼隻龜係上次你見到果隻巴西, 我諗咁大隻應該唔會掛, 佢好奇怪GA, 係見到我响佢個箱既視線範圍內先置會叫==!! 尋日仲要係我訓係SOFA恰緊果時叫, 好叫唔叫, 我訓响度先叫@@ 今日就睇緊報紙果時聽到佢叫左兩聲
作者: MoiB    時間: 2012-6-20 17:17
回復 tortoises 的帖子

我知道邊年開始養佢地,由嗰年開始計呀
作者: wel524    時間: 2012-6-20 17:41
回復 dongsang812 的帖子

我諗佢E世(龜)都未見過青蛙
作者: wel524    時間: 2012-6-20 17:44

回復 MoiB 的帖子

一種係"刮"咁聲(有開口o既)---->就係E種聲, Y..??? 我果隻冬天果排試過半夜, 而家無聽到, 之前3-5月無聽佢叫, 但係而家日抖 叫, 我感覺上佢係見到我係佢視線範圍果時叫@@
eg.尋日就係我訓响sofa合埋眼恰緊果時,聽到佢猛叫左n聲, 好似嘈醒我咁,我再望佢只係見佢眼碌碌望住我@@
    今日, 我係地下睇報紙, 我開燈果時明明見佢係入d果個位, 聽到兩聲之后, 去望,見到佢行到個箱最近我既位置望住我@@ 勁似叫我

我坐去第二到佢見唔到我又未聽過, 冬天果時我坐係到聽過佢叫, 所以我覺得唔係聲音唔夠大既問題先聽唔到@@ 究竟佢叫咩? 好想知呀~~~~~

作者: dongsang812    時間: 2012-6-20 17:57
諗來諗去諗唔到,都係地獄火大師講D課正常D
作者: wel524    時間: 2012-6-20 18:02

回復 MoiB 的帖子

燈架係魚街買$80(好似)eco-light水草燈(多色燈罩選擇),附送光管有3款(3選1) 白白,紅白,藍白
早前我見此壇有位ching將燈管改用http://www.fishmanshop.com/reptile/light-PT2188.html 13w, 所以我都轉左尼盞燈管, 好似幾好又唔突出黎, 剛剛用左大約10日, 暫時感覺良好
作者: wel524    時間: 2012-6-20 18:05
回復 dongsang812 的帖子

y?? 即係講緊我唔正常嗎??龜都喊了
作者: 地獄火    時間: 2012-6-20 18:57
dongsang812 發表於 2012-6-20 17:57
諗來諗去諗唔到,都係地獄火大師講D課正常D

如果睇外表,樓主較正常
作者: Matsumotohahaha    時間: 2012-6-20 19:04
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=25493
上年Post 過相似的問題...
原因很多...
可能病...
可能只是自言自語...
好睇龜龜本身的性格, 可以從眼神看出一、二
作者: evelyn_hml    時間: 2012-6-20 19:12
回復 wel524 的帖子

嗯~ 謝謝你~
9/6 生了3夥蛋..但這2~3也又像又要再生了.. 唔知點算..
作者: wel524    時間: 2012-6-20 19:13
回復 Matsumotohahaha 的帖子

thx~睇眼神咁堅 我真係同隻龜溝通唔到, 成日眼金金咁望住我
作者: wel524    時間: 2012-6-20 19:17
回復 evelyn_hml 的帖子

又得佢生 其實生蛋果d我都唔係幾識, 不過我諗你真係除左又得佢生之外, 無理由阻止到佢,唔俾佢生 生哂出黎咪好, 好過塞蛋
作者: dongsang812    時間: 2012-6-20 22:18
E十搞到我有少少失常;一句講晒:叫好過唔叫!識叫524,唔識叫好似死魚嗡你地話係唔係丫?
作者: 龜妹妹    時間: 2012-6-20 22:38
回復 tortoises 的帖子

龜龜是有牙的,我比龜妹妹咬過,有牙印的。 哈哈...
作者: wel524    時間: 2012-6-22 02:06
最新消息:
尋晚至今日日抖我將隻巴西放番上上面果個箱, 今日就無聽到佢叫, 我諗佢之前真係鬧緊我
作者: brazil    時間: 2012-6-22 11:05
我隻東錦都會整D聲出黎,不過係佢用手腳瘋狂拍水引我注意o既聲
作者: wel524    時間: 2012-6-22 19:40

回復 brazil 的帖子

嗯..e個方法好常見, 我屋企有隻草龜半夜都會咁做...熄哂燈黑麻麻, 你估佢想引咩野注意?!
作者: 小草    時間: 2012-6-23 01:35
我初初養龜我都以為龜係會叫
有一晚隻龜無啦啦大聲"丫~丫~"咁叫
我同家人都唔知咩事
無幾耐隻龜病左
先知道原來係患左肺炎
呼吸唔暢順,氣管有野塞住,形成[叫聲]
好彩上天俾多次機會我
龜仔病好左
我唔敢講龜仔"叫"一定係病
不過一定要留意會唔會係病既{先兆}...
作者: wel524    時間: 2012-6-23 01:42

回復 小草 的帖子

會睇實D, E隻龜一直無病過, 同埋一切如常, 所以我諗佢未必病, 可能係有其他原因, 了解當中,
前日隻龜放番入佢D FD個箱果度玩左 一日, 無再聽到佢叫 尋晚開始又分開變左一隻龜住, 今日都無聽到佢叫, 再睇下聽日佢有無叫先, 佢好奇怪, 見到我先會叫, 所以我諗佢會唔會係特登, 之前我係訓係SOFA度聽到佢叫, 見到佢眼金金望住我, 同埋响地下睇報紙果時, 可能因為今日遲起身無睇報紙又無訓SOFA, 佢無見到我, 所以無叫

作者: seira2242527    時間: 2012-6-27 02:10
小可愛會叫救命....不過佢慣左我蝦佢...就唔係成日叫啦
作者: thomas2835    時間: 2012-6-27 02:39
係咪肺炎呼吸聲咋...-[]-
作者: Kabc    時間: 2012-10-17 23:27
有!叫你早晨囉
作者: 強戰回龜    時間: 2012-12-8 20:34
可能有肺炎
作者: 強戰回龜    時間: 2012-12-8 20:36
預防萬一買支黑藥啦!!
作者: turtle_turtle    時間: 2018-7-6 19:37
係公園見到隻龜冇瞉,咩原因﹖

作者: angela20033    時間: 2019-11-1 01:13
到了發情期,真的是發情在叫啊!

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://www.hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2