香港龜友論壇

標題: 分享下斑龜近照. 順便請教下龜龜係男定女. [打印本頁]

作者: blackbuster    時間: 2012-5-26 01:48
標題: 分享下斑龜近照. 順便請教下龜龜係男定女.

我隻龜龜算健康嗎???
養左年幾兩年了.
好似換緊殼對嗎??

另外我想知龜龜係仔仔定囡囡???

THANKS!!!

作者: wel524    時間: 2012-5-26 01:55

回復 blackbuster 的帖子

似囡.......整體沒問題, 很健康, 佢好肥
背甲好似準備緊換甲, 背甲邊位見到脫甲中,
係咪乾身影? 見有d白色線紋
平日係咪比較少幫佢刷背??
底板左邊第2,3塊甲之間線果度係咪有個位 'love'左?? 少左忽咁, 定係水蹟反光??角度問題??

作者: blackbuster    時間: 2012-5-26 02:12
wel524 發表於 2012-5-26 01:55

似囡.......整體沒問題, 很健康, 背甲好似準備緊換甲, 背甲邊位見到脫甲中,

麻煩晒巴打解答.
背甲有甩白色薄膜碎係水到.
係岩岩洗缸幫佢沖涼刷完背
印乾水先印.我諗白色線紋唔係角質化,係換緊殼???
平時一星期刷一次.有次兩次.算唔算少?
係水漬黎.唔係整親.
天生凹少少,係紋果類.

作者: wel524    時間: 2012-5-26 02:32

唔使客氣,
如果白色線紋一線線咁, 就應該係長大中, 唔係角質化, 我見到好多線紋佢應該係換緊背甲+擴大中,
其實我無咩養班龜經驗, 我屋企d龜同ching刷既次數差唔多, 通常一星期一次, 有時會刷多d,我見好似好多線紋,
感覺上刷下佢會再順d平滑d個殼靚d, 所以咁問, 其實已經好靚啦
佢應該係一隻靚肥妹排泄孔响殼邊沿

作者: blackbuster    時間: 2012-5-26 02:38
wel524 發表於 2012-5-26 02:32

唔使客氣,

哈哈,我屋企人都話佢好肥,但其實我唔覺.
佢以前好驚人,宜家見親人行近個缸都狂爪,好似想人喂佢咁.
一餐食廿幾條糧同蝦干都唔夠,正一為食妹
佢應該"發緊育"
我見師兄你都有養草龜.其實應該同斑龜差唔多.
佢以前個殼有青苔咖,不過我換左缸又加左濾水.D水流動就無左青苔問題啦.
既然知佢係女就要幫佢搵個好老公先得
得自己一個會寂寞.
我想養隻草龜公陪佢,你估會唔會有問題.?
作者: wel524    時間: 2012-5-26 02:45

草龜同班龜成體差好遠wo, 諗過先好d 班龜女成體后可以好大30cm都得, 草龜公可能得1x cm
作者: blackbuster    時間: 2012-5-26 02:53
wel524 發表於 2012-5-26 02:45

草龜同班龜成體差好遠wo, 諗過先好d 班龜女成體后可以好大30cm都得, 草龜公可 ...

係喎...咁嘛即係無計
巴西仔我又唔太好....
忍者我又唔鍾意佢一點點
地圖又係得20cm左右
咁嘛即係佢要孤獨一世
作者: wel524    時間: 2012-5-26 02:54

有計.買多隻班龜
作者: blackbuster    時間: 2012-5-26 02:59
wel524 發表於 2012-5-26 02:54

有計.買多隻班龜

我都想買咖,不過魚街見親唔係豆豉咁大隻 就得返d爛甲成體....仲要$68

所以我先想買隻草龜仔試下...
不過交配唔到都唔緊要既做朋友囉
作者: wel524    時間: 2012-5-26 03:01

ching果隻幾大隻??我上次去睇果d size好多應該都得, 同埋男仔細少少都唔緊要, 唔好差太遠o者, 要捉得住隻母龜
作者: blackbuster    時間: 2012-5-26 03:06
wel524 發表於 2012-5-26 03:01

ching果隻幾大隻??我上次去睇果d size好多應該都得, 同埋男仔細少少都唔緊要, 唔 ...

我岩岩度完又唔記得左7cm定9cm.幼齒黎咖渣.
我見魚街宜家賣果d都係1~2cm(即係我岩岩買為食妹返黎個size)
有幾間有10cm左右既,但都爛甲,又要$68....唔值囉.
我養為食妹養得好靚咖我自問
作者: blackbuster    時間: 2012-5-26 03:09

你睇下今年1月12號仲咁可愛
4個月就肥左長左黑左咁多

作者: wel524    時間: 2012-5-26 03:20

上次我去5月頭中果次, 記得好似有尼個size, 近水草舖咪有間龜仔舖果度同埋有間新開水族店果邊有間好鐘意放地下果度, 都好似有好多, 有d質素ok , 不過當然都係訓緊覺咁 又真係差唔多尼個價, 我記得好似係$48-$68左右
作者: wel524    時間: 2012-5-26 03:21

真係大得好快加油, 快d買多一隻, 焗肥佢 不過買細隻未必分到公
作者: blackbuster    時間: 2012-5-26 03:23
回復 wel524 的帖子

水草鋪附近係咪果d放係近地下d位同巴西草龜放埋乾養果幾間?
我拎上手睇好多都爛甲,同埋無乜精神

之後係油站.洞x湖隔離有間d質素同size係ok...但無一隻吸引到我
作者: blackbuster    時間: 2012-5-26 03:27

細個d紋靚d,但大個左又好淑女
愛上左佢,其實佢細個好少理佢,果掛自己心情又唔好.
如果唔係屋企人餵佢可能一早上天國了.
不過宜家鍾意左對佢細心左
我岩岩上網睇話要大過19cm先會產卵,我諗過多兩年應該ok
宜家係時間搵定好男仔同佢培養感情了hehe

ching你d龜都養左5,6年應該大個仔要成家立室啦啵
作者: wel524    時間: 2012-5-26 03:28

係呀, 乾養果間, 果次我想買隻班, 想搵隻大d, 其實佢裏面仲有得揀, 我拎起手又唔多覺好多爛甲, 有部份又真係既 見到有d有皮膚病添, 佢密度咁高, 又無水, d龜自然訓下覺, 好正常 我見佢d草龜好似幾生猛(某幾隻), 有隻仲識行過黎打招呼, 原本好想買佢返去, 可惜屋企太多草草啦, 唯有祝福佢 我果d好似有1,2隻都係果度買
作者: wel524    時間: 2012-5-26 03:34

yes, 前排好頭痛, 隻隻响度曬'豬' 估唔到咁多隻仔, 仲要俾我見到佢地搞'基', 不過而家都無法啦, 無咩空間再添龜, 要送走左隻大巴公先, 不過佢而家病病, 要等下先, e好左先送出去搵個新主人起碼安心d, 你又知我養左5,6年既?
作者: wel524    時間: 2012-5-26 03:36

睇住隻龜由苗慢慢長大既成功感真係好好, 會慢慢愈黎愈鐘意佢, 哇...你果時又真係對隻龜龜好衰, 你睇下佢幾可憐, 你唔理佢, 無人理佢 我就係咁諗, 隻龜只可以靠我, 而我就有好多人關心, 所以幾辛苦都要理隻龜, 唔係佢就係咁'大', 唔理佢既話佢就好快上天國唔開心果時望多d, 心情都好d, 睇住佢眼碌碌望住你, 你又於心何忍
作者: dickccm    時間: 2012-5-26 06:50

班龟係女仔,台種及行動敏捷.
作者: HHH    時間: 2012-5-26 07:39
100%係囡!!!!
作者: 阿肥    時間: 2012-5-26 09:39
100%好嘢
作者: ashbone    時間: 2012-5-26 10:03
靚靚斑龟女
作者: blackbuster    時間: 2012-5-26 16:34
wel524 發表於 2012-5-26 03:34

yes, 前排好頭痛, 隻隻响度曬'豬'  估唔到咁多隻仔, 仲要俾我見到佢地搞'基' ...

我都係慢慢覺得隻龜仔自己一個好寂寞,唔想佢變剩女
你簽名果到打晒年份日期我點會唔知呀
5,6年d龜龜一定好大隻.
作者: blackbuster    時間: 2012-5-26 16:36
wel524 發表於 2012-5-26 03:36

睇住隻龜由苗慢慢長大既成功感真係好好, 會慢慢愈黎愈鐘意佢, 哇...你果時又真係 ...

養寵物最開心真係睇住佢大,不過隻為食妹真係大得好快
半年都無就漲左好多~~~我都好開心.
放心啦,以後都唔會,宜家全家我最錫佢:)
其實我有事真係會同佢鼻貼鼻玩
作者: wel524    時間: 2012-5-26 16:58

屋企果D 8-14CM左右, 因為好多仔仔同有3隻草草大得唔快
作者: wel524    時間: 2012-5-26 16:59

鼻貼鼻--->小心佢咬你
作者: blackbuster    時間: 2012-5-26 17:01
wel524 發表於 2012-5-26 16:59

鼻貼鼻--->小心佢咬你

幸好咁耐都無試過
佢會眼定定望住我

btw,ching你唔駛訓?琴晚又見你,宜家又見到你
作者: blackbuster    時間: 2012-5-26 17:02

仔仔難求喎.
小心搞基,你都係時間搵返d囡囡俾佢地啦
作者: wel524    時間: 2012-5-26 17:07

佢再大D就識咬你 佢會話你輕薄佢
琴晚又見你,宜家又見到你---> CHING好似都係WOR, 尋晚又見你, 宜家又見你

(說實話)CHING唔知有無聽過一個流傳左好耐關於網絡既故事?
據說網絡上經常流連一D唔係實質存在所謂既'人', 佢地不斷咁搜尋一樣實質既野, 等機會搶過來聽到我都覺好恐怖, 不過我知道我唔係果D LOR 所以你可以放心, 我就唔知CHING係唔係喇??!!

作者: wel524    時間: 2012-5-26 17:14

草草就好似2隻仔,1隻女, 一個'嬲'字, 果隻女兩隻都好鐘意, 佢由細到大就痴住另一隻, 而家反而痴住另一隻 好似變左心咁, 不過佢有時痴下果隻, 又有時痴下另一隻, 好鬼花心, 草公兩隻都6歲,就1隻未成年咁既樣==, 另一隻就搞基==, 草草果D完全諗唔到點算好=O=
巴西果D又係2只公==, 細果隻LIKE大果隻搞基, 大果隻咬細果隻J T.T 好渾亂
作者: blackbuster    時間: 2012-5-26 17:26

但係為食妹真係好得意,你無試過同龜龜鼻貼鼻咩~~

我無聽過,不過有d心寒...
你小心d呀,我好快會佔據你身體
作者: blackbuster    時間: 2012-5-26 17:31

其實係咪你混淆左兩隻龜渣
其實龜女係咪學左主人花心呀~
成日睇到主人帶唔同女女返屋企
咁嘛fit晒囉,[基基]搞[直直],[直直]搞[囡囡],[直直]可以享齊人之福

ching你屋企風水有d問題喎.d龜龜咁鍾意搞gay既.
如果你買左隻囡囡,可能連另外果隻都變左les
作者: wel524    時間: 2012-5-26 17:35

鼻貼鼻-->會隔住個箱LOR, 算唔算呢
我已經裝左防毒軟件, 你佔據唔到GA LA, 放棄吧啦

作者: wel524    時間: 2012-5-26 17:37

基基]搞[直直],[直直]搞[囡囡]@@ 好亂
隻隻都又基又LES 可唔可以講道德淪亡??!
作者: blackbuster    時間: 2012-5-26 17:38
wel524 發表於 2012-5-26 17:35

鼻貼鼻-->會隔住個箱LOR, 算唔算呢

隔住個箱,諗到個情境都幾好笑
防毒軟件都會有漏洞既~

btw睇完你d post,發覺你d龜龜養得好好呀.
d草草好靚
作者: AKIBB    時間: 2012-5-26 17:39
女仔黎嫁,我係出面好小見到女,我屋企果兩隻都係仔:)
作者: blackbuster    時間: 2012-5-26 17:40
AKIBB 發表於 2012-5-26 17:39
女仔黎嫁,我係出面好小見到女,我屋企果兩隻都係仔:)

我宜家想搵隻靚既仔仔都好難
作者: AKIBB    時間: 2012-5-26 17:41
blackbuster 發表於 2012-5-26 17:40
我宜家想搵隻靚既仔仔都好難

金魚街大把呀:)
作者: blackbuster    時間: 2012-5-26 17:45
AKIBB 發表於 2012-5-26 17:41
金魚街大把呀:)

都唔靚仔,反而d草就有好多靚仔
作者: wel524    時間: 2012-5-26 17:47

我屋企D龜係顛顛地, 有D隔住個箱仲沖緊過黎, 有D就咬咬咬@@ 隻隻搶位, 都唔知搶咩鬼,
一到食野時間,近排某1-2隻龜玩野, 叫極都唔游過黎, 伸隻手埋去拎佢地出黎好辛苦GA MA,
要担'登'仔, 平日就追鬼住哂, 到重要時刻同我發神經坐定定唔過黎
有次我由得佢, 唔食就算, 果隻野(黑仔)到其他龜返哂去, 佢先游埋黎好肚餓咁既衰樣

有漏洞, 咁我而家要消滅你先得啦 先下手為強

btw睇完你尼個post,發覺你d龜龜養得好好呀.
隻肥妹仔好靚 (格式都抄埋, 幾有誠意)

作者: AKIBB    時間: 2012-5-26 17:48
blackbuster 發表於 2012-5-26 17:45
都唔靚仔,反而d草就有好多靚仔

@@我果兩隻斑眼大大,好乖,好馴
你養埋草呀麻:)
作者: blackbuster    時間: 2012-5-26 17:50
AKIBB 發表於 2012-5-26 17:48
@@我果兩隻斑眼大大,好乖,好馴
你養埋草呀麻:)

我想咖,不過樓上ching話草草大隻都得1x cm驚大左俾為食妹恰.

遲d我想養多兩隻食蝸
作者: AKIBB    時間: 2012-5-26 17:51
blackbuster 發表於 2012-5-26 17:50
我想咖,不過樓上ching話草草大隻都得1x cm驚大左俾為食妹恰.

遲d我想養多兩隻食蝸 ...

食蝸仲細啦1:)
斑可以去到好大
作者: blackbuster    時間: 2012-5-26 17:53
AKIBB 發表於 2012-5-26 17:51
食蝸仲細啦1:)
斑可以去到好大

食蝸諗住分開養.

我宜家想搵隻草仔/斑仔陪下為食妹玩
作者: AKIBB    時間: 2012-5-26 17:54

咁去金魚街睇下啦
但選擇時要睇清楚
作者: dickccm    時間: 2012-5-26 17:57

我有班仔,有冇興趣?
作者: blackbuster    時間: 2012-5-26 17:58
AKIBB 發表於 2012-5-26 17:54

咁去金魚街睇下啦

一陣就出去.其實係呢到買師兄放果d龜最好
又靚又無病(暗病唔知啦)

魚街好多腐甲皮,白點,爛甲,斷指斷尾....咩問題都有...

為食妹買返黎果時都有好多問題
作者: AKIBB    時間: 2012-5-26 18:00
blackbuster 發表於 2012-5-26 17:58
一陣就出去.其實係呢到買師兄放果d龜最好
又靚又無病(暗病唔知啦)

都係中鋒信得過~
有保證D,但佢無咁大隻斑買..........
金魚街就多
真係要睇下隻龜好唔好彩呀~
作者: blackbuster    時間: 2012-5-26 18:01
dickccm 發表於 2012-5-26 17:57

我有班仔,有冇興趣?

俾多d detail我呀
作者: dickccm    時間: 2012-5-26 18:03

今晚比相師兄你睇.
作者: blackbuster    時間: 2012-5-26 18:04
AKIBB 發表於 2012-5-26 18:00
都係中鋒信得過~
有保證D,但佢無咁大隻斑買..........
金魚街就多

其實都唔係...有時我想搵佢買隻地圖.
之後佢果到得返兩隻....個殼生到曲晒...
之後鋪入面個女人仲話呢隻係靚野

同埋其實佢d龜糧都貴過魚街....
我住九龍灣,過去荃灣車錢都蝕晒...

作者: AKIBB    時間: 2012-5-26 18:05
blackbuster 發表於 2012-5-26 18:04
其實都唔係...有時我想搵佢買隻地圖.
之後佢果到得返兩隻....個殼生到曲晒...
之後鋪入面個女人仲話呢隻 ...

下...................@@
作者: blackbuster    時間: 2012-5-26 18:24

SORRY岩岩先睇到你RE左我.....
其實你係師兄定師姐
你D龜龜扮高鬥喎,我隻為食妹好乖,我一過去佢就游過黎
你個缸好高好大????

作者: wel524    時間: 2012-5-26 18:35

師兄定師姐, 點解會有尼個問題呢?? 你睇到D咩
我個缸最高個位高過我個頭, 我係用膠箱
作者: blackbuster    時間: 2012-5-26 18:47
wel524 發表於 2012-5-26 18:35

師兄定師姐, 點解會有尼個問題呢??  你睇到D咩

因為你龜龜D名都好可愛.
語氣又溫柔.人又細心.
如果你係女仔,叫你CHING好似唔係幾好...

作者: wel524    時間: 2012-5-26 19:00

原來係咁, 下次用語要決絕D先 下一隻改名要改得粗豪一D
作者: blackbuster    時間: 2012-5-26 19:03
wel524 發表於 2012-5-26 19:00

原來係咁, 下次用語要決絕D先 下一隻改名要改得粗豪一D ...

咁到底係師姐定師兄?!!
作者: blackbuster    時間: 2012-5-26 20:24

岩岩同肥妹度完高.
背甲10CM
底甲9CM

2012/1/12果時
背甲6.5CM
底甲5CM

4個月大左4CM
作者: wel524    時間: 2012-5-26 20:57

真係快高長大 聽講班龜同巴西都係大得好快, 我屋企D龜龜大得好慢, 可能係草草或者仔
作者: blackbuster    時間: 2012-5-26 20:58

因為佢大食姐XD
作者: wel524    時間: 2012-5-26 21:03

為食龜 好好奇你平日除左餵糧, 會唔會餵佢食其他野?
作者: blackbuster    時間: 2012-5-26 21:27
wel524 發表於 2012-5-26 21:03

為食龜 好好奇你平日除左餵糧, 會唔會餵佢食其他野?  ...

肥妹細個果時我餵ZOOMED 水龜糧幼粒.一日十粒到.
大大下就唔食,宜家仲有半樽.

近呢半年,我就餵ZOOMED綠色糧+NUTFAIN MAX啡色糧+ZOOMED蝦干.
每次都係三種混糧.(5粒綠色糧+5粒啡色糧+5-8隻蝦干)
宜家佢大食左.(10粒綠色糧+10粒啡色糧+10隻蝦干 甚至更多.)

我諗咁養佢營養咁均衡D掛.
以前佢食10粒左右ZOOMED 水龜糧幼粒就食.餵多俾佢都唔要.
宜家勁大食,
作者: wel524    時間: 2012-5-26 21:46

哇, 好佩服ching餵龜好細心, 莫非你係女仔
好有興趣知ZOOMED綠色糧係點既樣?? 我買開果款係啡色大大樽果d
NUTFAIN MAX啡色糧,我見到好細樽好似好貴所以未試過
ZOOMED蝦干, 我見到d蝦好細隻(可能我d龜大左, 細隻果時未見有尼d野買, 試過買第二款牌子), 我通常會買大大隻果d蝦乾牌子, 最鐘意拎住大大條响佢地面前fingfing下引死佢地 無咁易咬到手,好似有d變態
而家我就買左zoomed雜糧俾佢地做零食(有紅莓,虾乾,蟲乾黑蓋果款)
我見到卡奇門口, 有一大罐南極蝦好大隻蝦果款(大約差唔多成百蚊), 打算下次買果款試下, 好似好吸引, 不過要佢地食哂而家果d先

你隻龜龜真係愈來愈大食以倍數增長

幼粒裝可以留番俾佢老公食, 一買返黎你餵咩, 我相信佢肚餓咩都肯食, 千祈唔好俾佢老公知道肥妹仔食咩, 否則隻龜到時呷醋唔食就麻煩

作者: blackbuster    時間: 2012-5-26 22:11
wel524 發表於 2012-5-26 21:46

哇, 好佩服ching餵龜好細心, 莫非你係女仔

你都唔答我你係男定女
為滿足你好奇心,影埋相俾你;)

我買ZOOMED蝦干貪佢大牌子咖渣.
點知好多雜質,蟹仔又有,海蚤仔又有,魚仔,樹枝,也都有.
一開個樽,臭到HIHI...
一睇原來又係MADE IN支那

下次都係轉牌子.有無推介?
卡奇係臭豆腐對面街,好平好平果間?
我都去果到買,平好多.
魚街D價好浮動,明明都係藍衫,都可以差$10

我都有諗過買雜糧果隻,不過媽媽驚果D蟲,所以算啦....

水龜糧幼粒我得閒會拎去德福餵龜龜,所以擺埋一邊由佢啦

我有時都會拎蝦干同肥妹玩. 放一半係水,聽佢聞到味,之後到佢咬就縮.
咬空幾次佢就無癮唔食.
我又試過佢一咬到,我就"釣"起佢
有時俾佢搶到就會游埋角落頭食.驚死我搶走佢咁

ZOOMED綠色糧 $55 255G
NUTFAIN MAX啡色糧 $55 135G
ZOOMED蝦干 $48 142G
作者: wel524    時間: 2012-5-26 22:20

ZOOMED綠色糧 $55 255G--->係咪卡奇買?? 好似無咩印象
zoomed蝦干我未買過, 仲以為同一個牌子幾好添, 我覺得雜糧ok, 唔係太多雜質, 啡色圓形糧都唔錯, 不過聽講zoomed好似美國貨, 有食用期, 寫住支那??(我都無留意, 等我去睇先)

我都係用開zoomed啡色糧做主糧, 其他零食就咩都有, 蝦乾本身其他牌子都係多雜質, 通常都會夾雜魚仔果d, 我覺得魚都ok既, 黑色一舊舊eg樹枝,唔知咩果d就好得人驚

藍衫上次見過有d野差成百蚊都有, 不過佢地既服務態度十分好,售后服務一流
我都有同d龜玩過, 我之前分享過d片, 可以去睇下
作者: wel524    時間: 2012-5-26 22:23
wel524 發表於 2012-5-26 22:20

ZOOMED綠色糧 $55 255G--->係咪卡奇買?? 好似無咩印象

睇過全部糧, 樽上標示寫住made in U.S.A, 你果款會唔會係冒牌野?
作者: blackbuster    時間: 2012-5-26 23:44
wel524 發表於 2012-5-26 22:23
睇過全部糧, 樽上標示寫住made in U.S.A, 你果款會唔會係冒牌野?

ZOOMED綠色糧都係寫made in usa.
係蝦干先係支那貨....
作者: wel524    時間: 2012-5-26 23:45

咁奇??! 多謝報料, 好在無買O者 不過我諗我都係只買大蝦, 主要係用黎吸引龜既注意, 太大既話會整細, 我諗我聽日會出魚街買D泥俾隻草龜母玩下, 睇下佢係咪想生旦, 多口問句, 你聽日係咪一支公出去??
作者: 杰仔_kit    時間: 2012-5-26 23:54
女仔班龜
作者: blackbuster    時間: 2012-5-26 23:57

ZOOMED綠色糧,卡奇無入貨,我係藍衫到買.
ZOOMED蝦干就係卡奇買咖.寫住PRODUCT OF CHINA
我見果到有好多大陸牌子,就係貪ZOOMED大牌子,估佢唔到都係大陸野...

ZOOMED D啡色糧唔差既,不過我覺得NUTFAIN MAX好D,D糧好乾淨.成份都好D.
同埋之前食開ZOOMED幼糧, 粗糧都差唔多,嘛想俾佢轉下糧囉,點知大食左好多

蝦干真係好HIHI,我覺得魚/蟹/海蚤都唔緊要,都係生物姐.
但真係有樹枝就忍唔到.
同埋ZOOMED蝦干 D質量唔好.
我試過拎人食既櫻花蝦干餵肥妹,佢都唔食...

買綠色糧我格價果時,藍衫有間$65,有間$70,有間$55囉.
其他糧d差價都差好遠.
不過我去搵佢買缸又真係幾有禮貌既.
作者: wel524    時間: 2012-5-27 00:07

THX, 今日我學左好多野(以王生口吻讀出)~~~
我諗聽日去下第二間樓上舖睇下有無Z綠色糧先
NUTFAIN MAX比較貴, 聽你咁推介, 我諗會考慮買返樽試下
我睇網好多CHING話M字糧幾好, 有無聽過?? 原本想試下, 不過屋企大大樽既Z牌已經係上年剩落黎, 果時一次過買左兩樽(可能我有瘋'購'症) , 我諗起碼要食哂先再買過D糧, 唔係到時過期就哂左
作者: blackbuster    時間: 2012-5-27 00:20
wel524 發表於 2012-5-27 00:07

THX, 今日我學左好多野(以王生口吻讀出)~~~

綠色糧其實當時都係想俾龜龜多個選擇.
同埋fibre多少少(其實真係好少...)
唔買都ok咖餵生菜可能仲好.不過我未試過餵菜俾肥妹食,唔知肯唔肯食先.

同埋我發現其實zoomed出品d質素都唔係好.
綠色糧有時放落水會沉底.
性價比唔高囉.

m字糧聽過,仲有命脈都有人推介嘛
不過未試過,我買大樽糧,養得一隻龜.
雖然肥妹大食,不過應該都仲夠食一年
等清晒先考慮下轉糧.
同埋NUTFAIN MAX係幾好.雖然真係貴少少.
不過都係十零蚊,話晒都自己"寵"物嘛.食好d啦.
有時我係到諗,人食飯都餐餐唔同餸啦....
我都唔可能餐餐食同一樣野咖.龜龜都係啦.
所以我先買蝦干氹下佢.

我諗住暑假試下養蘋果螺,俾肥妹食xd

作者: wel524    時間: 2012-5-27 00:29

其實我屋企D龜都係一年食1.5樽大樽Z牌糧, 一年百零蚊左右, 都OK GA, 唔算貴, 有時溝下其他糧, 再買D零食, 我諗三百以內, 買其他器材反而仲貴,
我諗Z牌糧可能一DD好, 一D唔好, 主糧啡色果D我覺得佢KEEP到, 聽你咁講佢可能其他KEEP得唔好, 我都發現黑色雜糧裏面品質一般,我貪佢D蟲蟲方面拿, 尼樽野都係今年既新嘗試(D龜好鐘意食)
屋企D龜就係唔食菜, 所以先諗買D菜糧
蘋果螺而家我養梗, 見佢生哂旦, 就係螺仔未見==
作者: blackbuster    時間: 2012-5-27 00:38
wel524 發表於 2012-5-27 00:29

其實我屋企D龜都係一年食1.5樽大樽Z牌糧, 一年百零蚊左右, 都OK GA, 唔算貴, 有 ...

哇哇哇.遲d出左世賣幾隻俾我,教埋我養xd
唔好俾魚街d人賺錢.

綠色糧fibre maxium有3%,但NUTFAIN MAX maxium都有1.9%
其實差唔遠.
食完痾屎變左綠色囉不過

我會努力發掘多d有質素既零食俾肥妹食.

你買左好多器材咩?
定你個膠箱好貴,我係街見過要幾百蚊
我淨係得缸,廢濾($50),暖管(宜家唔用)
因為放係窗口有太陽
唔用uva/uvb.

宜家唔用浮石,直情用格仔板整架再鋪石.
肥妹好鍾意,好開心.
雖然洗石好麻煩,但值得囉:)
作者: wel524    時間: 2012-5-27 00:43

我上下層既箱整左濾桶(即2個), 一個濾桶差唔多三百蚊, 膠箱就一個$90一個好似$80, 格仔板果D好平, 上層箱又加多個曬台$250, 加加埋埋差唔多成千蚊

我諗今年養既蘋果螺好失敗, 月頭買, 而家仲未繁殖到, 其實蘋果螺好易養, 只要一個箱放D魚糧龜糧, 佢就會愈來愈多, 今次我試用菜...可能個樽太細問題...要檢討下先

作者: blackbuster    時間: 2012-5-27 00:46
wel524 發表於 2012-5-27 00:43

我上下層既箱整左濾桶(即2個), 一個濾桶差唔多三百蚊, 膠箱就一個$90一個好似$80 ...

我都係用左$500左右.
換過一次缸,新年換新屋俾肥妹,佢開心左好多xd
我仲包左$10利是俾肥妹,祝佢快高長大.
點知真係大左好多xd
作者: wel524    時間: 2012-5-27 00:57

$1000係今年, 之前真係買左唔少野 換箱換過好多次
封利是, 我又未試過
作者: blackbuster    時間: 2012-5-27 01:02
wel524 發表於 2012-5-27 00:57

$1000係今年, 之前真係買左唔少野 換箱換過好多次

我都係養左兩年姐,一年我諗最多都係$800
下年應該又要換缸.
呢個缸就留黎養食蝸先xd龜龜都係屋企人,都係小朋友.!
所以要封利是
不過佢搵到老公我就唔會封lu

作者: izzy    時間: 2012-5-27 01:30

Ching,,,查實唔刷,除咗影響美觀,仲有咩問題噶~~PS  我一枚懶人
作者: wel524    時間: 2012-5-27 01:50

回復 izzy 的帖子

其實我覺得主要唔係外觀問題, 係龜殼長期浸水(污糟水)會滑'沙沙', 用刷刷走D 污糟野, 個殼會生得靚D, 所以我先話D紋順D滑D平D, 滑D平D自然就會反光, 睇落去靚D, 自己拿起手果時又無咁易滑手, 我刷果時連個底板側面都會刷埋, 特別係底板近尾位置既有個好似'LOVE'左入去既洞, 我見兩隻巴西都有, 可能係公個殼會'LOVE'D, 果個位成日有污糟野响裏面, 長期唔清, 我諗可能有細菌滋生感染,話唔定會爛殼, 順眼刷果時睇埋有無位置有異常, 當係身體檢查, 好方便

有時D野唔懶得, 唔係到時病仲麻煩, 其實刷幾下都好快, 拿起手求其穩日餵完糧咪順手拎起刷下, 唔會好花時間
同埋平日餵完食野, 過過清水先放番入缸, 唔係有渣(污糟野/水)黏住龜身放番入缸, 就會污染水質

作者: dickccm    時間: 2012-5-27 09:34
回復 dickccm 的帖子

去我相冊睇班龜仔D相.
作者: izzy    時間: 2012-5-27 16:57

Thx~~~~~~~~~~~~~~
作者: blackbuster    時間: 2012-5-30 00:59

我都覺得滑"SIDE""SIDE"好核突
其實刷一刷,其實唔駛5分鐘.
刷完摸落龜龜到都舒服D.
同埋有時龜龜個殼深色生左青苔都唔知.'
刷下好D
作者: SecRet    時間: 2012-5-30 01:03
師兄既班仔養到好大隻..我之前都有隻班仔, 佢好鍾意擺POST同游花式..不過係早一兩個星期無啦啦....上左天堂..唉.. 希望師兄D班仔健健康康傳宗按代
作者: blackbuster    時間: 2012-5-30 01:08
SecRet 發表於 2012-5-30 01:03
師兄既班仔養到好大隻..我之前都有隻班仔, 佢好鍾意擺POST同游花式..不過係早一兩個星期無啦啦....上左天堂 ...

佢好淑女,我望住佢對眼好迷人
我隻為食妹都好鍾意游花式.
又成日掛住浮台到搖搖阱下好得意
佢上左天堂有其實龜龜陪佢既
我都努力緊幫佢搵草佬

作者: SecRet    時間: 2012-5-30 01:10
blackbuster 發表於 2012-5-30 01:08
佢好淑女,我望住佢對眼好迷人
我隻為食妹都好鍾意游花式.
又成日掛住浮台到搖搖阱下好得意

嗯嗯, 當我養定而家D龜後都應該會再入番隻班仔, 祝你個囡囡快D搵到個如意郎君啦
作者: blackbuster    時間: 2012-5-30 01:13
SecRet 發表於 2012-5-30 01:10
嗯嗯, 當我養定而家D龜後都應該會再入番隻班仔, 祝你個囡囡快D搵到個如意郎君啦 ...

師兄宜家有咩龜龜
斑斑其實幾靚
我遲D都想入兩隻食蝸
作者: SecRet    時間: 2012-5-30 01:14

我而家4隻草龜!~

http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=41237
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=41707
作者: wel524    時間: 2012-5-30 01:14

係呀, 拿起手覺得隻龜污糟都唔好啦 所以花少少時間刷下好d, 我未遇過生青苔問題, 成日聽人講
作者: SecRet    時間: 2012-5-30 01:16
我黎緊既目標係, 火焰, 食蝸, 果核, 跟住就可能緣!
作者: blackbuster    時間: 2012-5-30 01:19
回復 SecRet 的帖子

你有隻草條頸一點點咁特別既
作者: blackbuster    時間: 2012-5-30 01:20

你一定成日唔俾佢地曬太陽
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=42257
我D畫點
作者: blackbuster    時間: 2012-5-30 01:20

我覺得火焰太普通...
食蝸個樣好得意
果核好貴養唔起
作者: SecRet    時間: 2012-5-30 01:21

邊一隻?
作者: wel524    時間: 2012-5-30 01:25

佢地真係曬燈多
作者: SecRet    時間: 2012-5-30 01:28

差唔多啦, 火焰想養紅肚, 但頭先見到WEL師兄隻黃肚個毒樣搞到我又想養黃肚....
作者: blackbuster    時間: 2012-5-30 01:31

好得意.
出面好多都無乜紋
作者: blackbuster    時間: 2012-5-30 01:32

養晒兩種
配種生隻橙肚
作者: SecRet    時間: 2012-5-30 01:35

係喎, 話時話佢D紋又真係特別明D喎, 你唔講又真係唔多覺

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://www.hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2