香港龜友論壇

標題: 困擾好耐既問題 [打印本頁]

作者: yycyt    時間: 2012-5-20 19:17
標題: 困擾好耐既問題
龜龜既便便以經長期有隻腥臭既味
係咪正常ga
第2我知潛濾大逝份都係廢既
但有冇d小數例子呢??
14吋缸就係好多師兄都會買
因為有假山送
養緊2只中華花都係4cm底甲
一只巴西接近6cm底甲
作者: sumyu    時間: 2012-5-20 19:26
便便唔臭5通香嫁咩
作者: wel524    時間: 2012-5-20 19:31

回復 yycyt 的帖子

夏天天氣熱D水放唔夠半日就會臭, 加上潛濾真係廢, 仲有3隻龜, 好大機會D水又腥又臭, 所以我先買濾桶等D水有水流, 吸走便便, 放埋活性炭加麥飯石吸味, D水有腥臭味即係D龜已痾尿痾便落去, 長期浸住, 好易會有皮膚病, 我屋企果D如果無濾桶, 半日就會變啡黃色OR黑色, 巴西龜排泄量極高, 要諗辦法去改善
作者: seamus    時間: 2012-5-20 19:55
活性極=活性炭 (唔係人地唔知你講咩)
你應該花多少少錢買濾筒,3隻龜用一個濾筒係好合理的!仲有14吋缸咁細,唔洗買太貴的!500蚊有找~
作者: taylortin    時間: 2012-5-20 20:54
而家天氣熱,係會易臭D,
我12"缸養兩隻苗,一日就換兩次
其實14"養3隻龜龜唔會太迫咩??
BTW, CHING 養咁多龜龜 D水當然係俾我更易變臭LA
如果,唔想日日換水, 濾桶會好D:)
潛濾聽講真係好癈(只係用尼做水流)
因為只有物理過濾,冇生物過濾,即係D水睇上去清D,但實際上可能好DIRTY,所以我都冇買到

作者: jojo    時間: 2012-5-20 21:37
用潛濾泵水上缸頂用頂濾嘅水槽(或用膠兜代替)濾水咪搞掂囉吾使嘥甘多$買濾桶
作者: seira2242527    時間: 2012-5-20 23:22
我用潛濾... 2日換一次水... 基本上夏天一到~ 龜龜阿便便情況多左...~ 自然水污衊啦~
努力勤換水啦-3- ~ 我會換水會換埋潛濾舊綿架~  我家有2隻龜龜

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://www.hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2