香港龜友論壇

標題: 荃灣友緣龜屋 [打印本頁]

作者: kwong_1980    時間: 2012-5-2 13:13
標題: 荃灣友緣龜屋
唔知是不是我的錯覺, 我去時,如果中蜂兄在,多數不招呼,我主動問一句,就回一句,還有2次在說電話閒話家常,不怎麼理我,有時想問都不好意思.

可能我不是熟客差點吧,哈

如果是 不知是是他姐 還是妹, 有眼鏡的那個姐姐就比較好,主動招呼及好有耐性回答我的問題.

不過我都會去他那買龜

作者: zero322    時間: 2012-5-2 13:18
回復 kwong_1980 的帖子

我琴日同佢傾住成個鐘先買野
作者: anthonywoo    時間: 2012-5-2 13:28

是熟客,講多兩句都正常。
有些人,會像我,入鋪睇嘢唔鐘意人跟住或問的。
你唔好意思問,人哋又點答?

作者: leoyuchiu    時間: 2012-5-2 13:33

師兄,去多幾次就熟~~
你同佢傾岩topic佢會好多野講,佢有問必答~~
不過我覺得你唔好expect人地要好多野講咁應酬你...唔係人人都咁善談架嘛,起碼佢有問必答又有耐性
帶眼鏡果個佢老婆黎,好好人好多野講好好傾
作者: MichaelL    時間: 2012-5-2 13:37
有時店主同你5熟 係咁追你講野
點知你會5會話煩 ..
作者: 亂彈王子    時間: 2012-5-2 13:42
唔係哦我經常去傾下偈 問下嘢都好好態度 可能我夜晚先去很多時候中蜂兄都趴下度訓覺 但有人去到唔理買唔買嘢一定起身招呼
作者: 龜仙人    時間: 2012-5-2 13:44
中峰兄幾好丫,次次都有講有笑
所以我次次行䦕都買野,最衰我住得遠ja
作者: sliderman    時間: 2012-5-2 13:47

我打電話問價都好好態度,中蜂兄幾好人
作者: william    時間: 2012-5-2 14:08
中鋒兄好好人,佢太太仲好人,仲成日面帶笑容! 中鋒個妺都好 Nice 架!
作者: happyturtle    時間: 2012-5-2 14:51

你咁問,一定係因為你有唔舒服既感覺.
首先,會唔會係因為你怕醜,無正面望人,令人覺得你唔想多講?
又或者,你第1次問佢野既時候,佢真係忙緊.之後你覺得佢唔友善,你個面口自然都coo d,令對方都唔敢太熱情.
我曾經幫襯過中蜂買幾隻龜,態度係無問題.
希望你下次再去買野既時候,大家有講有笑啦.
作者: 慢慢爬    時間: 2012-5-2 15:56
唔係既,,,
有一次我穆一次去都幾好招待,,,
我搵緊戈D都係200蚊貨仔,,,
都唔差~~
作者: Chun12132001    時間: 2012-5-2 16:46
師兄唔好諗咁多,中鋒兄ok的!
作者: guy    時間: 2012-5-2 16:57
其實佢ok nice 架
不過就唔係sales格
對陌生人唔會一輪咀

作者: 佑鳥仁子    時間: 2012-5-2 18:11
我間5中去,有時冇買嘢淨睇龜傾下偈
都冇嘢吖,佢兩個都好nice㗎,
到走時中蜂都會叫我得閒泥睇龜㗎。

作者: AKIBB    時間: 2012-5-2 18:15
熟左好好傾嫁,佢地成家都好好人............
作者: 梓砂    時間: 2012-5-2 18:17
我次次去都傾傾下唔覺唔覺就成粒鐘...
我未去過一間舖系咁~
作者: 梓砂    時間: 2012-5-2 18:21
AKIBB 發表於 2012-5-2 18:15
熟左好好傾嫁,佢地成家都好好人............

上次見到你囉住隻草好开心咁走左...
作者: AKIBB    時間: 2012-5-2 19:42
梓砂 發表於 2012-5-2 18:21
上次見到你囉住隻草好开心咁走左...

下??幾時??
作者: kwong_1980    時間: 2012-5-2 19:56
回復 leoyuchiu 的帖子

我上次問過四眼姐,不是他老婆

我是說眼境,面比例"受" 那個

c兄
作者: 大奇保    時間: 2012-5-3 01:37
我果次去睇龜到連佢地個小朋友都好好客, 張自己張櫈仔比我坐低慢慢睇~
老闆娘又悉心介紹~
有少少口音果個係姐姐唔知係打工定係屋企人
作者: 大奇保    時間: 2012-5-3 01:40
想問下中蜂哥哥係咪有"真蜂蜜"賣架~?.?
作者: 奇蹟    時間: 2012-5-4 12:26
我昨日第一次落去請教老闆我隻小豹大便問題,當時佢食緊飯,佢立刻放低碗招呼我,攪到我幾唔好意思呀!
作者: 龜朋友    時間: 2012-5-4 12:35
中蜂一家超好人,我次次去看龜他們一家都叫我坐,唔怕阻住佢地做生意。又成日拿d龜和我們交流。連他們的小孩子也很禮貌叫人。真的很有家教。
所以我多數去中蜂買龜和用品,超級Fans。
作者: 龜朋友    時間: 2012-5-4 12:43
哈哈!
我幾時變了大客戶?
作者: 龜仙人    時間: 2012-5-4 13:02
我唔係住得遠我日日去添呀
作者: BARRY    時間: 2012-5-10 15:18
中峰幾好傾,有時我經過都會入去傾兩句。
作者: seira2242527    時間: 2012-5-12 03:07
我琴日8點A.M...打去問中蜂野...佢仲好有耐性咁解答我問題....good 呀
作者: lisamama2002    時間: 2013-11-1 12:07
請問中峰兄喺咪會收人唔耍嘅可憐龜
作者: boap    時間: 2014-1-24 18:24

中峰真係好好傾架
仲好落力劏客添
海鮮價之餘
仲要掠得就掠
呃得就呃
大家不妨試下
作者: logoisland    時間: 2014-10-31 21:23
我朋友上年初問佢石金成體價錢,佢報價港幣3500/kg, 佢話攞牌一定要經佢搞,每隻要收HKD3500.

我朋友當然冇揾佢買!
作者: 燕赤霞    時間: 2014-10-31 21:45
作者: 東方不敗    時間: 2014-10-31 22:33
我早幾日去到荃灣做完野,突登行返轉頭去河背街,係條巷有間叫魚之水族,係咪唔係佢黎架,我可能搵錯左地方
作者: arthur    時間: 2014-11-24 17:19
東方不敗 發表於 2014-10-31 22:33
我早幾日去到荃灣做完野,突登行返轉頭去河背街,係條巷有間叫魚之水族,係咪唔係佢黎架,我可能搵錯左地方 ...

眾安街向楊屋道方向行,左轉河背街幾個鋪位就係,對面是綠色專線小巴站
作者: 東方不敗    時間: 2014-11-24 19:38
回復 arthur 的帖子

我個次去,行左入條後巷 ,有間叫水之一族,係間理髮店隔離,我諗我行錯路
作者: terryett    時間: 2015-6-29 23:21
anthonywoo 發表於 2012-5-2 13:28
是熟客,講多兩句都正常。
有些人,會像我,入鋪睇嘢唔鐘意人跟住或問的。
你唔好意思問,人哋又點答?

本人也有同感!
唔鍾意一入鋪就係咁跟住你問你搵d咩!
講左想自己睇下都仲係咁問你!感覺似趕客多d!
有咩唔明最緊要問!唔需要唔好意思的!
畢竟你是消費者!!!!!!
作者: enigmaa    時間: 2015-6-30 01:52
你試下去食屎森林睇一轉,我1000%擔保你去其它所有鋪頭都唔會覺得態度有問題
作者: jcpk_1999    時間: 2015-6-30 07:55
我都有去過巷仔果間,d龜都幾乾淨
作者: Chloe0607    時間: 2015-6-30 09:42
師兄們, 可唔可以話比小妹知中鋒地址係邊呢?
作者: klf13    時間: 2015-6-30 10:40

手提:65047938   固網:34899709
地址:荃灣眾安街142號B座,即(荃灣河背街68號天佑小學斜對面)
作者: svsuser    時間: 2015-8-26 17:30
中鋒成家都好好人,買龜一定優先去佢度
作者: hiuyanwu    時間: 2015-8-26 18:16
boap 發表於 2014-1-24 18:24
中峰真係好好傾架
仲好落力劏客添
海鮮價之餘

我認同,因為我做左水魚。
暫時去過一次,認同樓主,不過個人性格不同啫,佢好好人,有問必答,但唔問就唔記得講,所以新手要做足功課。
作者: 小虎    時間: 2015-8-26 18:30
jcpk_1999 發表於 2015-6-30 07:55
我都有去過巷仔果間,d龜都幾乾淨

你講巷仔果間豆泥野,直頭5係做生意
有次我睇下d豹仔姐,佢急到我實,話唔好掂到d龜有警鐘會響咖,你一掂到我就知咖喇(當時我都冇諗住要掂到d龜)
感覺佢好似當我賊仔咁囉~佢話之前有人偷龜,你知啦~要買你先好叫我拎比你睇
我心諗你d濕9豹咪值幾舊水到,洗5洗咁緊張呀
作者: jcpk_1999    時間: 2015-9-4 16:01
佢通常任我睇和掂下,佢鍾意就嗲兩句
作者: Kenneth0917    時間: 2015-9-4 16:19
中鋒和龜仔樂園的老闆幾好。有問必答。

五木就呵呵⋯⋯

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://www.hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2