香港龜友論壇

標題: (龜)中港兩地問題 [打印本頁]

作者: 小不點    時間: 2012-4-19 18:14
標題: (龜)中港兩地問題
1.帶陸番大陸   2.大陸帶回港  (非交易用途)
帶3隻7~5CM盾豹
唔知會唔會比海關沒收?

作者: wongfafa    時間: 2012-4-19 18:16
回復 小不點 的帖子

知就應該會
作者: 小不點    時間: 2012-4-19 18:19
我袋落褲過左關先令番出來,咁會發現到??
作者: spoonmanu    時間: 2012-4-19 18:19
咁都係走私啦!

作者: braveman    時間: 2012-4-19 18:28
盾豹唔可以帶(而且3隻),被海關發現就大瓁.冇發現就冇事,如果發現要罰款記錄等等.....
作者: 小不點    時間: 2012-4-19 18:32

嘩,都好可怕的後果
作者: 奇蹟    時間: 2012-4-19 18:42
回復 小不點 的帖子

好似罰款及座監
作者: kanhung    時間: 2012-4-19 18:47
我買隻星龜用個膠盒裝 ,盒蓋角位剪咗個三角形做氣窗 ,再用手抽膠袋 "袋住" 返屋企 ,行咗 5 分鍾 ,隻龜响三角氣窗位"娟"頭破盒蓋再用爪 "爪穿" 膠袋凸出龜頭 ,幾活躍 , ,如果袋正隻好動嘅龜都幾Q難攪。
作者: braveman    時間: 2012-4-19 18:51
真係要帶ge話,帶一隻就好啦,就算被發現,都好話係自己養ge,三隻海關會覺得係作為商業目的.
保護瀕危動植物物種條列明物種http://www.legislation.gov.hk/bl ... 28a6b7?OpenDocument
作者: SnappingTurtle    時間: 2012-4-19 19:04
braveman 發表於 2012-4-19 18:51
真係要帶ge話,帶一隻就好啦,就算被發現,都好話係自己養ge,三隻海關會覺得係作為商業目的.
保護瀕危動植物物 ...

請問巴西龜唔係受保護,可以帶嗎?
作者: braveman    時間: 2012-4-19 19:11
回復 SnappingTurtle 的帖子

按法例其實只要係生物都唔可以帶ge,不過唔係稀有保護類(巴西),數量唔多,頂多2隻,發現都應該冇事.
作者: SnappingTurtle    時間: 2012-4-19 19:19
braveman 發表於 2012-4-19 19:11

按法例其實只要係生物都唔可以帶ge,不過唔係稀有保護類(巴西),數量唔多,頂多2 ...

但會唔會沒收呢?
作者: braveman    時間: 2012-4-19 19:28

唔會.
講好聽D,話巴西龜從細養大,好有感情,帶埋出黎旅遊之類的...
作者: 小不點    時間: 2012-4-19 21:05
kanhung 發表於 2012-4-19 18:47
我買隻星龜用個膠盒裝 ,盒蓋角位剪咗個三角形做氣窗 ,再用手抽膠袋 "袋住" 返屋企 ,行咗 5 分鍾 ,隻龜响三 ...

你有試過帶過關??
作者: 北鄉一刀    時間: 2012-4-19 22:31
好人好姐正正常咁行過應該唔會捉到
作者: kanhung    時間: 2012-4-19 23:04
SnappingTurtle 發表於 2012-4-19 19:04
請問巴西龜唔係受保護,可以帶嗎?

我念如果帶都唔會帶巴西龜啦…
作者: SnappingTurtle    時間: 2012-4-19 23:04
kanhung 發表於 2012-4-19 23:04
我念如果帶都唔會帶巴西龜啦…

我假設姐XDD
作者: kanhung    時間: 2012-4-19 23:05
回復 小不點 的帖子

響 H K 買返 Home
作者: kanhung    時間: 2012-4-19 23:12
以前試過用個密實盒到関囗將隻cat仔及dog仔入盒 ,速速過皇崗関 兩次都過到無事 ,但現在就咪制啦 ,捉到好X麻煩
作者: 奇蹟    時間: 2012-4-19 23:21
kanhung 發表於 2012-4-19 23:12
以前試過用個密實盒到関囗將隻cat仔及dog仔入盒 ,速速過皇崗関 兩次都過到無事 ,但現在就咪制啦 ,捉到好X麻 ...

加上由上面帶龜落黎,你都唔知會唔會有病啦!
作者: kanhung    時間: 2012-4-20 09:32
回復 奇蹟 的帖子

除非係一D希有品種 ,我可能會博一博 ,唔係就唔好制啦。
作者: Tony_Chu    時間: 2012-4-20 11:52

今年有單最新案件啦:

"入境携带宠物龟未向海关申报 惹来牢狱之灾

2012年01月16日15:07   来源:福州晚报   王杨林

常年在海外经商的金先生,因为将一只宠物龟放在行李中携带入境,被我国海关查获。经鉴定,这是一只列入《国家重点保护野生动物名录》及《濒危野生动植物种国际贸易公约》的苏卡达陆龟。金先生因此触犯走私珍贵动物罪,
被判有期徒刑6个月,并处罚金5000元。"

大陸一隻盾龜都判監半年, 你3隻, 坐年半啦!  仲有,據我所知, 故意將走私物件藏身上, 構成明知並故意有心走私, 令到檢查困難, 捉倒會罰得更加重, 如果double, 你坐2-3年大陸監啦.

香港就最高坐2年, 罰5百萬港元.  你帶3隻, 仲要藏身上, 好難令法官相信你唔係為左商業用途!!
作者: Tony_Chu    時間: 2012-4-20 12:15
kanhung 發表於 2012-4-20 09:32
回復 奇蹟 的帖子

除非係一D希有品種 ,我可能會博一博 ,唔係就唔好制啦。 ...

咪係!  為左隻幾百一千既盾, 坐半年, 罰5000人仔, 仲要勞役, 仲要比人通屎眼, 白癡既!!!!!
作者: kanhung    時間: 2012-4-20 12:49
Tony_Chu 發表於 2012-4-20 12:15
咪係!  為左隻幾百一千既盾, 坐半年, 罰5000人仔, 仲要勞役, 仲要比人通屎眼, 白癡既!!!!! ...

盾呀........星呀........豹呀.........四趾..........呢D更係唔X你啦........衰咗同人講棧比人笑及話 On 居
作者: 呆敏    時間: 2012-4-20 14:01
細龜入外套袋之後走
作者: miniken    時間: 2012-4-20 15:58
有無師兄知道內地邊度有陸龜賣呀?近近地深圳..
作者: 奇蹟    時間: 2012-4-20 16:39
回復 miniken 的帖子

最近都要廣州啦!
作者: miniken    時間: 2012-4-20 16:45
回復 奇蹟 的帖子

遠左d...........
作者: 小不點    時間: 2012-4-21 06:09
我暑假番大陸,無人照顧,所以想帶佢地番大陸
作者: 001a    時間: 2012-4-21 07:22
小不點 發表於 2012-4-19 18:14
1.帶陸番大陸   2.大陸帶回港  (非交易用途)
帶3隻7~5CM盾豹
唔知會唔會比海關沒收?

本网那个诚信龟友我爱中疯最淸楚,可问问他
作者: 001a    時間: 2012-4-21 07:24
Tony_Chu 發表於 2012-4-20 11:52
今年有單最新案件啦:

"入境携带宠物龟未向海关申报 惹来牢狱之灾

好吓人啊,

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://www.hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2