香港龜友論壇

標題: Powersun uv 100W (Self-ballasted mercury Vapor UVB Lamp ) [打印本頁]

作者: LilyChan    時間: 2012-3-18 02:16
標題: Powersun uv 100W (Self-ballasted mercury Vapor UVB Lamp )
  想問下呢隻powersun uv 100W 燈膽,係咪真係可以當日燈同太陽燈咁用呢??
作者: 8ways    時間: 2012-3-18 07:48
是可以, 但如果想有較高UVB輸出, 用160W.
作者: LilyChan    時間: 2012-3-18 09:25
哦~~謝謝呀~但我個箱唔係太大,加咗燈之後,燈離地只有13cm....會否太底呢??温度就有37度!!可以嗎??
作者: waiman    時間: 2012-3-18 11:01
LilyChan 發表於 2012-3-17 20:25
哦~~謝謝呀~但我個箱唔係太大,加咗燈之後,燈離地只有13cm....會否太底呢??温度就有37度!!可以嗎?? ...

至少要20cm.
作者: LilyChan    時間: 2012-3-18 20:45
係呀...唔該哂~~

作者: iamnero    時間: 2012-3-19 01:57
waiman師兄所講的20cm,系UVB強度既安全距離。但100W PowerSun就算系開放環境中,20cm下方都會40℃以上,此溫度對陸龜致命。
作者: Hata    時間: 2012-3-23 15:26
iamnero 發表於 2012-3-19 01:57
waiman師兄所講的20cm,系UVB強度既安全距離。但100W PowerSun就算系開放環境中,20cm下方都會40℃以上,此 ...

龜熱得制會走去冷點ma,所以是安全的
作者: iamnero    時間: 2012-3-23 19:01
Hata 發表於 2012-3-23 15:26
龜熱得制會走去冷點ma,所以是安全的

因為太陽燈最大既作用系提供UV而非熱量,所以由於熱力過大而迫使龜離開UV照射範圍對於太陽燈來講系降低性價比既。開放式環境中set 30cm高比較合適
作者: Hata    時間: 2012-3-25 13:59
iamnero 發表於 2012-3-23 19:01
因為太陽燈最大既作用系提供UV而非熱量,所以由於熱力過大而迫使龜離開UV照射範圍對於太陽燈來講系降低性 ...

我在冷點同熱點(power sun100w)中間位加多一粒zoomed 10.0uvb同內膽白色的反光罩所以應該夠cover
作者: iamnero    時間: 2012-3-25 14:00
Hata 發表於 2012-3-25 13:59
我在冷點同熱點(power sun100w)中間位加多一粒zoomed 10.0uvb同內膽白色的反光罩所以應該夠cover ...

噴白漆既內膽,據waiman稱系唔會反射UVB的。即是有等於冇
作者: Hata    時間: 2012-3-25 18:01
iamnero 發表於 2012-3-25 14:00
噴白漆既內膽,據waiman稱系唔會反射UVB的。即是有等於冇

真的嗎?不過是都無計之前買落希韌的夾燈,佢果啲應該是夜光油不是純白色的
作者: iamnero    時間: 2012-3-25 18:03
Hata 發表於 2012-3-25 18:01
真的嗎?不過是都無計之前買落希韌的夾燈,佢果啲應該是夜光油不是純白色的 ...

多角度光源疊加已有唔錯既效果啦
作者: Hata    時間: 2012-3-26 12:05
這是我個缸setting.

作者: Hata    時間: 2012-3-26 12:07
想問吓希韌個夜光內側是不是不會反射或增強UVB呢
作者: waiman    時間: 2012-3-26 12:17
Hata 發表於 2012-3-25 23:07
想問吓希韌個夜光內側是不是不會反射或增強UVB呢

不會反射增強UVB.
作者: Hata    時間: 2012-3-26 12:19
waiman 發表於 2012-3-26 12:17
不會反射增強UVB.

咁未要換個zoomed銀色罩呀?
作者: Hata    時間: 2012-3-26 12:21
我個W: 60cm缸有一支10.0 UVB+ 100w power sun 是否夠uvb呀
作者: waiman    時間: 2012-3-26 13:32
Hata 發表於 2012-3-25 23:21
我個W: 60cm缸有一支10.0 UVB+ 100w power sun 是否夠uvb呀

夠啦.              
作者: SecRet    時間: 2012-4-12 23:38
抱歉 各位前輩 我係龜新手 養的是草龜 想請問一下 我剛買了exo terra daylight 100w 的膽 請問只得這個 UVA和UVB 夠龜龜用嗎?
作者: waiman    時間: 2012-4-13 03:07
SecRet 發表於 2012-4-12 10:38
抱歉 各位前輩 我係龜新手 養的是草龜 想請問一下 我剛買了exo terra daylight 100w 的膽 請問只得這個 UVA ...

Exo terra daylight 100w是普通燈泡, 沒UVA, 沒UVB的.
作者: SecRet    時間: 2012-4-13 23:08
回復 waiman 的帖子

原來是這樣 我買的是 exo terra daylight basking spot 100w, 那請問如果 exo terra daylight sun glo 100w 呢? 跟我在用的那個有分別嗎?
作者: waiman    時間: 2012-4-14 00:12
SecRet 發表於 2012-4-13 10:08
回復 waiman 的帖子

原來是這樣 我買的是 exo terra daylight basking spot 100w, 那請問如果 exo terra d ...

Exo terra daylight sun glo 100w是普通 "鹵素燈" 泡, 沒UVA, 沒UVB的.
作者: Hata    時間: 2012-4-19 12:43

已換了反光燈罩可以有多啲UVB嗱

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://www.hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2