香港龜友論壇

標題: 升得太貴的緣 [打印本頁]

作者: 蜂皇張    時間: 2011-6-28 21:50
標題: 升得太貴的緣
旱幾年800元l隻成斤,現在就苗都過千元慘....好在早幾年買左3只5系就沒有得飬了

作者: billychan    時間: 2011-6-28 21:52
你又黎毒害我
作者: 蜂皇張    時間: 2011-6-28 21:53
哈哈
作者: ericboy    時間: 2011-6-28 21:55
回復 蜂皇張 的帖子

5年前天光墟阿婆賣黃緣苗都係250蚊, 而魚街都多到冇咩人買.
呢幾年冇啦啦急升幾倍
作者: mvp    時間: 2011-6-28 22:23
ericboy 發表於 2011-6-28 21:55
回復 蜂皇張 的帖子

5年前天光墟阿婆賣黃緣苗都係250蚊, 而魚街都多到冇咩人買.

一個字"炒"
作者: 龜仙人    時間: 2011-6-28 22:24
都係券家惹的禍,,,
我以前買苗都係幾百蚊,
上年買成體玩繁殖都係3800一隻18CM
今日出魚街亞成都要3800了..........
作者: kenbb    時間: 2011-6-28 22:30
我上年想買隻台緣嫁=.=''(成體)果時只係1100,奇珍果度..
不過比盾仔吸引左..
作者: 健身教練    時間: 2011-6-28 22:37
kenbb 發表於 2011-6-28 22:30
我上年想買隻台緣嫁=.=''(成體)果時只係1100,奇珍果度..
不過比盾仔吸引左..

奇珍...我前年入了2隻.每隻$700.當曰我還記得169都有緣賣.$600
作者: kenbb    時間: 2011-6-28 22:37
健身教練 發表於 2011-6-28 22:37
奇珍...我前年入了2隻.每隻$700.當曰我還記得169都有緣賣.$600

=.=''
我好後悔=.=''
作者: 健身教練    時間: 2011-6-28 22:49
kenbb 發表於 2011-6-28 22:37
=.=''
我好後悔=.=''

我童年時,爸爸常由廣州帶 金$龜 回來堡湯,1年返2,3次廣州......每次一帶...就是2,3隻.當時1983年金$龜100元一隻..........
作者: rockybaby    時間: 2011-6-28 23:34
回復 健身教練 的帖子

如果你爸爸吾食d金$龜, 依家可能買層樓
作者: 健身教練    時間: 2011-6-28 23:57
回復 rockybaby 的帖子

所以後悔莫及.><........其實很多很貴的東西.....以前是很平的!^^黃金&樓房都係..
作者: 牛龜仔    時間: 2011-6-28 23:59
健身教練 發表於 2011-6-28 23:57

所以後悔莫及.>

CHING 你真係好大隻bo!_!"
真係健身教練?.?

作者: 健身教練    時間: 2011-6-29 00:13
健身教練只係花名
作者: rockybaby    時間: 2011-6-29 00:54
回復 健身教練 的帖子

冇得後悔, 如果一早知樣樣都會升, 我都會有幾層樓
作者: OKCC    時間: 2011-6-29 00:57

工資蕪升
作者: 健身教練    時間: 2011-6-29 00:59
rockybaby 發表於 2011-6-29 00:54
回復 健身教練 的帖子

冇得後悔, 如果一早知樣樣都會升, 我都會有幾層樓 ...

只有向前看!向上升[金價,樓價,龜價]
作者: OKCC    時間: 2011-6-29 01:00
回復 蜂皇張 的帖子

我4年前入了7只今年都入左5只
作者: rockybaby    時間: 2011-6-29 01:06
回復 OKCC 的帖子

c 兄是否入金錢龜
作者: cow1308    時間: 2011-6-29 08:18
今年個價都可以接受 明年就玩不起啦 今年D苗蛋受精及出生好低 同要玩就玩安緣
作者: Milk    時間: 2011-6-30 22:46
好在去年買左1只
作者: samsam    時間: 2011-7-1 17:28
唉!人為炒作,不過我覺得物極必反的,看看交易板都有少少蹟象,有些人放苗過了3000的價都開始無人接,個別質素高的3000頭都還可以,不過今年的苗開始陸續推出市場,就邊到有咁多人接得起,我同大家賭一賭哪,下半年緣價會跌返少少,圍繞住2500至2800倒,過3000的是雙連線先得
作者: billychan    時間: 2011-7-1 17:33
希望龜價會下調,否則想入貨都難
作者: samsam    時間: 2011-7-1 17:34
回復 samsam 的帖子

呀!我利益申報先,我自己都有2隻安,費事有些師兄覺得我黑心想買平野
作者: ericboy    時間: 2011-7-3 18:22
除左緣之外, 石金錢既價都升左唔少, 早幾年石金錢苗都係120-150蚊, 魚街又係多到冇人買.
而家苗都去到600-700蚊一隻, 其實講外觀同型態, 石金錢真係好一般, 可能大家覺得佢同三線有少少相似就買黎滿足一下自己既虛榮心掛.

不過龜價好難一下子會跌, 最多只會唔升咁多, 因為始終好睇大陸養殖場既來貨, 而大陸人咩都炒, 養龜有咁大利潤冇可能有錢唔賺盡...

如果大家近排有去花地灣就知好多龜都亂開價, 根本就唔值得上去買.
作者: piukan    時間: 2011-7-3 18:31
samsam 發表於 2011-7-1 17:28
唉!人為炒作,不過我覺得物極必反的,看看交易板都有少少蹟象,有些人放苗過了3000的價都開始無人接,個別 ...

認同交易板都有少少蹟象
作者: kit941120    時間: 2011-7-3 19:19
如果大陸再推高個價,人仔而家每年平均有0.5嘅上升,好難想像將來會點!
作者: 烏龜的    時間: 2011-7-3 19:23
如果大家唔係幾錢都買都唔會炒得起啦

e家3xxx個價由得佢企多陣 冇人買一排 遲下精品都可能賣500 ja
作者: skylam    時間: 2011-7-4 09:59
咁不如話匯豐股價跌返去10蚊先入貨,有時個市價升咗入唔切都無辦法,金價9幾年個時3633一兩家陣幾多萬三幾一兩,睇吓家陣金鋪係唔係無人買野,都係能力問題,家陣自己係養龜唔係炒,出面炒幾多控制唔到,自己努力d搵多d錢好過,有能力又啱心水,貴入問題不大
作者: devimaycry    時間: 2011-7-4 17:21
市價自己唔可以決定, 但買唔買就係自己決定, 相比起龜, 生活必須品物價下趺會更好
龜唔一定要養, 但你唔可以唔食飯 = =
作者: skylam    時間: 2011-7-4 17:24
回復 devimaycry 的帖子

講得無錯........支持.....!!
作者: KPS    時間: 2011-7-4 18:00

都係個句, 吾係香港人炒, 所以我地吾買影响吾到個價,
好似"廣東草"無咩香港人玩, D 母龜咪又係升到十幾廿萬一隻
香港人吾買, 會賣返大陸

作者: KPS    時間: 2011-7-4 18:05
devimaycry 發表於 2011-7-4 17:21
市價自己唔可以決定, 但買唔買就係自己決定, 相比起龜, 生活必須品物價下趺會更好
龜唔一定要養, 但你唔可 ...

無錯, 買龜最緊要吾影响日常生活
作者: devimaycry    時間: 2011-7-4 18:11
龜...都會"死"嘛, 呢d咪風險囉, 死左就變0 , 巴西龜bb只要唔死都值8蚊
買龜量力而為, 量力而為
作者: avdavdavd    時間: 2011-7-4 18:16

某D炒家與其炒黃緣, 倒不學下炒股票仲實際~  我都學緊買緊!
作者: 龜仙人    時間: 2011-7-4 18:20
罷買黃緣!支持正常價格!
作者: 鷹揚天際    時間: 2011-7-4 18:23
thanks to PRC every asian turtle stand a high price.....
come on石金錢/鷹咀/亞巨are only food market price 2years before but now at least 2 to 3 times of their previous price....
its the problem of quality of people, china guys want to push profit to limit, i think many of them will suffer at last.
i care no shit on the rising price of these turtles, they are definitely not attractive comparing with their current price. why should we support china guys' venture? let them play with their stupid turtles, your money shouldn't be wasted on bad price
作者: XMEN    時間: 2011-7-4 20:32
d龜都係跟大陸價,兌番用港紙買的話香港已經算平
作者: 龜.魔    時間: 2011-7-4 20:58
太過生意化~
作者: bkoma0813    時間: 2011-7-5 07:13
我2000放幾隻2010年苗比你不過深圳交收  要就pm
作者: bkoma0813    時間: 2011-7-5 07:14
打漏左係人仔
作者: 龜仙人    時間: 2011-7-6 09:40

罷玩高價黃緣!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
作者: ivanwong    時間: 2011-7-6 18:01
緣價而家禁高...真係買唔落手,玩三線好過......

作者: 蜂皇張    時間: 2011-7-6 22:49
邊到有三線賣請PM5該

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://www.hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2