香港龜友論壇

標題: 新手報到 [打印本頁]

作者: wk_081016    時間: 2016-10-13 16:12
標題: 新手報到
新手養豹龜請各位多多指教
爬過好多文搞到好搶心龜龜好易病同死所以好多問題想問, 寧靜係杞人憂天都唔想有事以為無事

1. 龜龜而家1日食2餐每餐1粒s糧(好細粒個d), 大約7cm 101g 算唔算太輕?
2. 大部分時間都唔郁發呆但有開眼(除左食野同浸水都無咩郁), 係唔係無問題?
3. 有時會見到佢開口之後用少少力合番埋個口整左d聲出黎, 但又唔似係開口呼吸既聲, 其實係咩黎?
4. 開口呼吸係米會開口開得好頻密唔會合埋咁?
5. 2邊腹甲偏中間好似有d凹凸同皺咁正常定有問題?

作者: Keithturtle    時間: 2016-10-13 19:28
1. 龜龜而家1日食2餐每餐1粒s糧(好細粒個d), 大約7cm 101g 算唔算太輕? 好似輕左少少, 睇相佢手腳算瘦, 試下餵M糧谷下佢
2. 大部分時間都唔郁發呆但有開眼(除左食野同浸水都無咩郁), 係唔係無問題? 可能仲未適應新環境, 少D打擾佢會好D
3. 有時會見到佢開口之後用少少力合番埋個口整左d聲出黎, 但又唔似係開口呼吸既聲, 其實係咩黎? 可能個嘴啄太長, 買D墨魚骨俾佢咬下
4. 開口呼吸係米會開口開得好頻密唔會合埋咁? 如果你個隻豹成日開口呼吸, 有機會有肺炎
5. 2邊腹甲偏中間好似有d凹凸同皺咁正常定有問題? 正常, 大D會無咁皺
作者: wk_081016    時間: 2016-10-13 20:14
Keithturtle 發表於 2016-10-13 19:28
1. 龜龜而家1日食2餐每餐1粒s糧(好細粒個d), 大約7cm 101g 算唔算太輕? 好似輕左少少, 睇相佢手腳算瘦, 試 ...

想問下開口呼吸大概係點, 見過人話會有聲
但係次數頻率方面係長時間開口定係間中開下合下咁?

作者: hkpc1    時間: 2016-10-13 21:51
Welcome ~~
作者: walawala111    時間: 2016-10-13 23:30
我有一隻6.5CM,108G
       一隻7cm,158g
就來入冬所以我都喂多D唔同既野比佢地食,除左糧就餵下雜菜。
豹龜唔似盾臂咁樣無休止咁行,通常食飽曬夠行幾圈就訓下發下呆咁
作者: ccocco    時間: 2016-10-14 21:34

作者: raymondcheng    時間: 2016-10-15 14:27

作者: Keithturtle    時間: 2016-10-18 14:17
wk_081016 發表於 2016-10-13 20:14
想問下開口呼吸大概係點, 見過人話會有聲
但係次數頻率方面係長時間開口定係間中開下合下咁?
...

我2隻龜極少開口呼吸, 陸龜開口呼吸可大可小

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://www.hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2