香港龜友論壇

標題: 請問各位C兄 點解想出龜咁難? [打印本頁]

作者: Milk    時間: 2016-4-21 20:22
標題: 請問各位C兄 點解想出龜咁難?
點解?

野唔夠好?價錢太高?已經最平 成本價出,仲係出唔到?

作者: arthur    時間: 2016-4-21 20:29
因為啲人諗住仲有得跌,我都想入隻,可惜冇位
作者: 神之MK    時間: 2016-4-21 20:30
主要原因無需求
作者: Milk    時間: 2016-4-21 20:37
arthur 發表於 2016-4-21 20:29
因為啲人諗住仲有得跌,我都想入隻,可惜冇位

多謝C兄捧場,我都係冇左位置,啱啱換左大缸
作者: Milk    時間: 2016-4-21 20:40
神之MK 發表於 2016-4-21 20:30
主要原因無需求

對,依家經濟差左,乜野都冇市場
作者: 有緣龜友    時間: 2016-4-21 20:46
e家D人玩龟好忍手,我隻緣乸舊年7500元入,e家放6600元都冇人問,賣唔出咪留返大D才賣,價亦高好多,到D龟升了佢地會申笨……
作者: TakTak    時間: 2016-4-21 21:34
大部分人都預期龜價會跌,所以採取觀望。
情況同股市及樓一樣,愈跌愈無人買,
相反升市就愈升愈有人買。
自己養吓等好市先賣啦。
水渠路
作者: Milk    時間: 2016-4-21 21:35
TakTak 發表於 2016-4-21 21:34
大部分人都預期龜價會跌,所以採取觀望。
情況同股市及樓一樣,愈跌愈無人買,
相反升市就愈升愈有人買。

多謝C兄TAT 我自己養算啦
作者: 908a    時間: 2016-4-21 23:17
我留意到令年緣價跌.梅花價升
作者: TakTak    時間: 2016-4-21 23:33
早兩年龜價升得太癲啦,由其是安緣。苗由三年前約二千元左右升
到高峯五千幾六千。成體由一萬左右升到成三萬。當時話泡沫仲比人
話傻同鬧。現在水渠路2015安縁苗都係叫價3200,仲有價講。
經濟又真係差咗,個個都留番的錢防身!除非勁減,否則都幾難賣。
作者: Aquaville    時間: 2016-4-22 00:19
作者: sysysy    時間: 2016-4-22 12:08
需求少,供應大

不過都要睇價錢

平你又唔肯賣,貴又無人買
作者: waiyike1314    時間: 2016-4-22 15:45
其實買左回家就好好養, 為何要賣呢? 除非家中的龜太好生養, 沒地方再放他們的子孫啦, 你想我賣手中的安緣, 就是再多的錢都不會放手, 有感情的. 由安徽南陵親手選回家, 經過咁長時間回到香港, 要看住他們由苗到亞成, 到成龜, 到生蛋才是樂趣.....

這二年緣的價錢都會下降, 一來經濟不好, 人人都怕被裁, 留點錢旁身, 二來這幾年廣州深圳大量繁殖, 供應多了. 價就會向下, 這是供求失衡的結果. 但很少人會懂分緣苗. 這龜在日本, 台灣, 皖南, 皖北, 湖南, 湖北都有, 各有不同特徵, 國內的中介為賺錢就把不同的緣混養, 生出的就說是安緣賣給人. 給果緣價跌得更快. 只有純種的才可保持不跌咁多.
作者: raymondcheng    時間: 2016-4-22 16:46
經濟差,大家都"精明"了!!!
作者: mankit    時間: 2016-4-22 16:48
經濟不景
作者: shabin110112    時間: 2016-5-11 00:27
冇米.....................

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://www.hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2