香港龜友論壇

標題: 豹龜不同大小會打架? [打印本頁]

作者: kenny_1110    時間: 2015-12-12 01:17
標題: 豹龜不同大小會打架?
我的豹龜一直由細細隻養到現在約有15cm(公),但最近購入一隻約5cm的小豹龜。初時放入箱內,大龜挺起全身走向小龜嗅聞,繼而撞擊,更爬上去想咬佢。我好驚佢會攻擊傷害小龜,我即時用透明膠箱隔離小龜,免受大龜繼續攻擊。但大龜一直都望住個箱,好得人驚!

麻煩各位師兄解答小弟以下憂慮:
1) 豹龜係咪有霸地盤習性?
2) 係咪要同箱隔離養一排,等熟落/大隻D先可共養?
3) 公豹龜係咪求偶呢?
4) 如果共養,大龜會唔會因領域性而咬死小龜?

作者: chiuyin4444    時間: 2015-12-12 01:30
情況 同你一樣 15CM公 對其他 小龜7CM - 12CM 都會推佢,咬佢
所以要分開養
作者: kenny_1110    時間: 2015-12-12 01:41
同箱分隔養一段時間後,可否共養?
作者: ckm9321    時間: 2015-12-12 14:36
我覺得應該有地域性,我隻豹約9cm,之前拎隻大過佢既盾返黎…放埋一齊都有你講個幾樣動作出現.......
作者: kenny_1110    時間: 2015-12-13 17:46
有冇可能養耐左會培養到感情?
作者: francewiltord    時間: 2015-12-29 18:49
我隻豹大約13CM,之前親戚外遊比隻9CM盾我代養,佢地又相安無事wor
作者: 龜龜龜龜龜龜    時間: 2015-12-29 19:38
我之前養隻豹6CM,之後入左隻8CM
之後隻8CM俾6CM多次咬手,咬到唔敢食野
之後隻8CM分開出黎,兩三星期開番口就放番一齊
而家久唔久食野都仲會俾6CM咬下手
不過可能慣左俾人咬,咬完縮一縮又繼續食
作者: 金金    時間: 2015-12-29 21:23
我一隻35cm女同一隻15cm公養埋一齊都可以!

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://www.hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2