香港龜友論壇

標題: 點好呢? 用唔用濾桶? [打印本頁]

作者: mcdull    時間: 2015-12-3 14:32
標題: 點好呢? 用唔用濾桶?
其實, 每日換水唔係大問題..
但唔駛日日換緊係好啦..

問題來啦..
巴西龜有返咁上下大隻, 係果度食果度疴.. 就算日日換水, 佢都會有好多時係污水中.
另外, 有時去幾日旅行, 冇過濾真係臭足咁多日.
而且, 可以唔駛日日換水我都冇咁辛苦.. 所以諗住用濾筒.

佢細隻時用過濾水器, 掛係度果啲cheap野.. 真係隔日要洗佢啲屎.. 仲辛苦過換水.. 放棄了
佢手掌大時用過極平濾筒, 十幾cm高... 可以玩一星期.. 但係一生期又係一舖返晒來, 用來洗濾筒啲棉啲水仲多過我日日換水..
又辛苦, 又係一舖返晒來..

而家佢好似部ipad mini 咁大.. 我又念念不亡.. 其實我已經收左個 ATMAN CF-1200 返來..
但遲遲都唔敢開工.. 怕又係辛苦自己. 個筒本身唔貴.. 但如果認真玩, 入面咁多層應該多數放生物環.
另外, 我養水有困難.. 所以好大基會直落水喉水, 啲菌會唔會即死晒..?

用炭又要每個月換.. 諗起都覺得煩, 有冇人可以比啲指引我?

我而家個膠箱只係約 65x40x45 cm 咁大.. 水深只有 20cm
有小型氣泵 (而家冇用)
水妖精
CF-1200 濾筒, 一小包生物環
150W 暖管
25W 暖管
定時定溫電源控制

我點整先可以對龜好又對自己好?
謝謝.
作者: pointpoint    時間: 2015-12-3 21:12
有好多種玩法既Ching..
用濾筒加前置..
eg:511(好多Ching都推包括我)或者咩牌子都得..
主要用黎養菌...
前置就放哂白棉..
只要係隔住佢啲臭臭..
洗既時候主要洗佢就ok
呢個係其中一個
----分隔線----
第二隻唔想成日就分缸餵..
不過唔係隻隻龜都習慣係陌生地方食野..
(迷之聲:可能我個啲太唔怕羞又識追手指係邊度都食得落)

其實巴西本身食野就好唔乾淨冇辦法
同埋有時如果行開幾日你又唔想俾人照顧的話..
唔餵會好啲..
你諗下佢食完你又要等佢屙
屙完先可以換水
等到2046

好啦希望幫到你啦
打得太多字添

作者: mcdull    時間: 2015-12-3 21:22
係咪即係將 CF-1200 塞滿生物環?
跟住就放棉係前置?
咁水係由泵出前置, 再流入缸, 但啲屎會先流入濾桶, 對嗎?

作者: pointpoint    時間: 2015-12-3 21:32
NONONO...
水---->前置----->筒
↑<--------------------↓
單放生物環~__~
單調左啲不過你鍾意啦..
都係個句我會放麥飯石紅外線環炭生物環咁..
養到菌就OK
作者: kkbank    時間: 2015-12-3 21:58
我個缸已經有3格,可以放哂白棉>>炭>>暖管+eg511吸水入口>>出水位就入番缸入面......又可以造出水流D水清D,龜龜多運動身體又好D...

20151203 015.JPG (252.93 KB, 下載次數: 13)

20151203 015.JPG

20151203 014.JPG (241.38 KB, 下載次數: 16)

20151203 014.JPG

作者: pointpoint    時間: 2015-12-3 22:04
CHING
你筒水平放都用到..
放低啲唔係最好咩
作者: kkbank    時間: 2015-12-3 22:04
eg511 只放原裝2格棉+1格生物環......個EG511就可以3個月到半年先洗一次.....個缸內白棉同2星期換一次,炭就再耐D

作者: mcdull    時間: 2015-12-3 22:34
淘寶有隻魚便分離前置.. 話唔駛洗喎...
可唔可以用佢, 再加濾桶 就攪掂?
https://item.taobao.com/item.htm ... ;abbucket=17#detail

作者: pointpoint    時間: 2015-12-3 23:55
其他龜唔知..
巴西一定唔得..
巴西最鍾意一路食一路屙..
仲要屙好多
我隻衰甜甜圈都係咁..
食完飯點都唔肯屙.
好啦見佢食到周圍都係咪換水囉..
一換完水就屙係啲新水度又要換多次麻鬼煩
作者: mcdull    時間: 2015-12-7 09:58
一路食一路疴又唔關事既.
佢咪一路濾之嘛.

我初步咁諗, 用果個免清前濾, 加個CF1200 濾桶..
應該可以兩三個月先洗一次.
但CF1200 用電都幾凶, 我開兩個鐘, 停兩個鐘會唔會整死啲菌?
作者: coolpix    時間: 2015-12-8 10:11
mcdull 發表於 2015-12-7 09:58
一路食一路疴又唔關事既.
佢咪一路濾之嘛.

濾筒停超過一小時就會放出毒素, 千其唔好呀.
作者: mcdull    時間: 2015-12-8 14:20
咁半個鐘半個鐘咁呢? 小數怕長計.. (反正我用app控制佢開關)
作者: Hata    時間: 2015-12-9 11:29
又怕辛苦又怕貴不如唔好養養得動物就要用心機,金錢同時間去照顧!!!
只要控制食物份量同用魚網清走啲屎,跟本不用攪咁多嘢,前置是多如的
如加前置不如花多少少錢買個好啲濾筒!!!

作者: N1202118112    時間: 2015-12-14 10:07
食飯時拎出黎,就做少一層功夫

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://www.hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2