香港龜友論壇

標題: 新龜通常要幾耐先會開食? [打印本頁]

作者: Justyno    時間: 2015-11-16 15:14
標題: 新龜通常要幾耐先會開食?
半年前入咗隻櫻桃紅腿,佢即日就開口食野...

上星期5買咗隻5cm傘尾,到今日都未見過佢食草同糧...靜係見過佢咬石同泥...

點算...

作者: raymondcheng    時間: 2015-11-16 16:08
我養水龜的,是有的一買回來即開口食,有些個多兩個星期才食最緊要是看龜隻精神和有沒病.
作者: 金金    時間: 2015-11-16 16:10
是否魚佬購買?係就餵返佢哋餵開嗰隻糧!
作者: Justyno    時間: 2015-11-17 23:35
金金 發表於 2015-11-16 16:10
是否魚佬購買?係就餵返佢哋餵開嗰隻糧!

水中情買的
個人話係喂開M同S糧...
呢幾日一直都浸完水比M糧佢,但係佢聞完就當佢係石頭咁踩...咁多日一啖都無食過...

頭先試比咗啲葉佢...佢突然超狼死咁食...
作者: Justyno    時間: 2015-11-17 23:37
raymondcheng 發表於 2015-11-16 16:08
我養水龜的,是有的一買回來即開口食,有些個多兩個星期才食最緊要是看龜隻精神和有沒病. ...

佢超精神...日日都試緊點逃走!
一啲野都無食過...完成唔知啲力氣喺邊度嚟!
作者: raymondcheng    時間: 2015-11-17 23:48
我10月中買的一隻火焰,到今都超過一個月了,但只見它食葉,沒見過它吃糧,但都十分健康,常爭位晒太陽!!!
作者: wongfafa    時間: 2015-11-18 00:00
我聽過半年以上先開食既水龜
你都係幾日,唔好太擔心
作者: 金金    時間: 2015-11-18 02:14
Justyno 發表於 2015-11-17 23:35
水中情買的
個人話係喂開M同S糧...
呢幾日一直都浸完水比M糧佢,但係佢聞完就當佢係石頭咁踩...咁多日一 ...

傘尾是要排酸的龜種,多餵糧少餵菜及葉類被免結石問題,尤其係幼體。
作者: Justyno    時間: 2015-11-18 22:54
金金 發表於 2015-11-18 02:14
傘尾是要排酸的龜種,多餵糧少餵菜及葉類被免結石問題,尤其係幼體。

佢第一日返嚟屙過屎...
之後無見過佢屙過...酸都無見過...

係唔係浸暖水就會自己屙?我都有用牙刷幫佢掃底殼...
作者: 金金    時間: 2015-11-18 23:14
Justyno 發表於 2015-11-18 22:54
佢第一日返嚟屙過屎...
之後無見過佢屙過...酸都無見過...

如果冇食o野當然冇得屙,肯食番o野就有入有出喇!
作者: Leung728xDc5    時間: 2015-11-19 09:32
揀龜個陣
見邊隻食野會係考慮原因之一
有d拎上手會痾埋

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://www.hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2