香港龜友論壇

標題: 小小星b [打印本頁]

作者: 火箭龜\    時間: 2015-8-23 18:46
標題: 小小星b

希鰭買入一段時間,糧唔食,車前草又唔多食
士多啤梨又唔食,就只食車喱茄,眼又唔多開
沖緊涼都可以訓到= =
感覺上就快唔得……………
相反,超人到入的就一d問題都冇
唉~

補相
左:奇珍入

作者: 小虎    時間: 2015-8-23 18:56
咁2隻混養怕5怕另到冇事果隻都變有事呢?
作者: 小虎    時間: 2015-8-23 18:56
買返黎幾銀??幾大?
作者: 小虎    時間: 2015-8-23 18:58
今日出魚街見到好多出世冇耐既星b,有d都幾生猛600蚊隻
作者: 火箭龜\    時間: 2015-8-23 19:03
小虎 發表於 2015-8-23 18:56
咁2隻混養怕5怕另到冇事果隻都變有事呢?

另外果隻好生猛,隻盾同呢隻星佢都會咬
作者: 火箭龜\    時間: 2015-8-23 19:04
小虎 發表於 2015-8-23 18:56
買返黎幾銀??幾大?

六百幾,大約大過五蚊銀少少
作者: 火箭龜\    時間: 2015-8-23 19:07
小虎 發表於 2015-8-23 18:58
今日出魚街見到好多出世冇耐既星b,有d都幾生猛600蚊隻

如果呢隻唔得,會去買多隻,養一對好過養一隻
作者: 頭盔李    時間: 2015-8-23 19:10
你預個隻死梗得,病龜黎
我係個到買左兩隻,第二日就病,
一隻死左,一隻反覆病緊
作者: 小虎    時間: 2015-8-23 19:10
細細隻係幾得意,頭先差d忍5住買
作者: 火箭龜\    時間: 2015-8-23 19:13
頭盔李 發表於 2015-8-23 19:10
你預個隻死梗得,病龜黎
我係個到買左兩隻,第二日就病,
一隻死左,一隻反覆病緊 ...

唉~返黎果時好正常.........T^T
作者: abcma12345    時間: 2015-8-23 19:25
睇底甲已經吾掂。有少少爛。
下次出買。
呢間舖已經变質
作者: 小虎    時間: 2015-8-23 19:32
呢間鋪大家對佢好多怨氣
作者: 火箭龜\    時間: 2015-8-23 20:04
加左新相
左邊係奇珍買
作者: sabera    時間: 2015-8-23 20:06
呢d 龟仔真是摸十只死十只,,,都怕怕了
作者: 小虎    時間: 2015-8-23 20:31
火箭龜\ 發表於 2015-8-23 20:04
加左新相
左邊係奇珍買

你新加果張相....相映成趣
作者: abcma12345    時間: 2015-8-23 20:34
火箭龜\ 發表於 2015-8-23 20:04
加左新相
左邊係奇珍買

下.
次知係边買啦
作者: samhung    時間: 2015-8-23 22:18
稀x 出病龜?! 前排有班人力撐佢地好,而家呢
作者: takin1220    時間: 2015-8-24 00:25
我買6隻(3盾2豹1星)死左4隻。D豹都係返到去已經唔食同 Jelly屎。但係之前魚佬度買過4隻,隻隻都好健康。
作者: 火箭龜\    時間: 2015-8-24 01:01
takin1220 發表於 2015-8-24 00:25
我買6隻(3盾2豹1星)死左4隻。D豹都係返到去已經唔食同 Jelly屎。但係之前魚佬度買過4隻,隻隻都好健康。 ...

係邊買?

作者: abcma12345    時間: 2015-8-24 01:16
我買6隻(3盾2豹1星)死左4隻。D豹都係返到去已經唔食同 Jelly屎。但係之前魚佬度買過4隻,隻隻都好健康。 ...

边間賣病龟呀
作者: abcma12345    時間: 2015-8-24 01:16

边間賣病龟呀
作者: takin1220    時間: 2015-8-24 01:32
稀x買的,第一二隻覺得可能自已養得唔好,但係之後D豹買返去第一日都已經唔開口。我唔敢話佢專登賣病龜。不過我而家都唔敢再去佢度買龜了。
作者: 小虎    時間: 2015-8-24 01:34
takin1220 發表於 2015-8-24 01:32
稀x買的,第一二隻覺得可能自已養得唔好,但係之後D豹買返去第一日都已經唔開口。我唔敢話佢專登賣病龜。不 ...

稍為有d質既龜佢多數賣得比人貴
作者: abcma12345    時間: 2015-8-24 04:06
小虎 發表於 2015-8-24 01:34
稍為有d質既龜佢多數賣得比人貴

呢个真。出去買仲女子
作者: abcma12345    時間: 2015-8-24 04:07
takin1220 發表於 2015-8-24 01:32
稀x買的,第一二隻覺得可能自已養得唔好,但係之後D豹買返去第一日都已經唔開口。我唔敢話佢專登賣病龜。不 ...

我都係。我都唯有離開元朗出去買
作者: 陸龜    時間: 2015-8-24 08:27

其實邊間都有機會有病龜〈有暗病〉,買時要特別留意狀態!由其我地尼d新手ge飼養方法同環境!有時養小動物就係咁1 太細隻都係難攪d
作者: 陸龜    時間: 2015-8-24 15:39
吾係幫佢講說話,我反而係佢度買果兩隻星無事,反而係超人度買左隻豹比我養死左,而係魚佬買隻豹係佢度都睇住佢食桑葉,返到屋企獨立用爬缸分開養,第一,二日吾食浸水連1隻眼開另另1隻吾開。攞返去比佢睇佢啱啱柯左屎佢伙記見到又話無事,話隻眼有d污Jo叫我買支眼藥水。但係返去再過多兩曰都係咁重柯d疑似啫喱屎,我問佢有無得攞返去幫我攪或者換龜佢話無,祗可以教人客買M藥醫。我d星同豹底甲都係6,7cm左右。可能豹對於我地尼d新手真係難攪d。係埋同一環境食埋同一樣食物都會有事,可能係佢地吾適應啦!但我親眼見有個客〈吾知係咪熟客仔〉係稀鰭度買左隻质仔大約5cm返到屋企成個禮拜都吾開口,佢攞返稀鰭,果度個後生仔放入爬缸比野佢佢都吾食,跟住後生仔叫個客揀過第二隻!咁都算係咁啦!
作者: 火箭龜\    時間: 2015-8-24 15:49
陸龜 發表於 2015-8-24 15:39
吾係幫佢講說話,我反而係佢度買果兩隻星無事,反而係超人度買左隻豹比我養死左,而係魚佬買隻豹係佢度都睇 ...

明白的,無論係邊到都好啦都有機會買到病龜,只可以話稀鰭呢排病龜多姐!何況bb死亡率一向高,買到只好話自己唔好彩
作者: hiuyanwu    時間: 2015-8-24 17:42
我新手唔識,但果日係稀X聽到男店員跟女客對話,話想選果隻豹龜,個店員馬上答佢有蟲架喎,病龜佢地分開養,要醫都唔難,你可照買,當時就感覺佢幾老實。
作者: 陸龜    時間: 2015-8-25 08:14
有時買活體都要講運氣,袛可以話係有緣無份啦!

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://www.hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2