香港龜友論壇

標題: 新手請教: 豹仔唔肯開眼同食野 [打印本頁]

作者: Melheyca    時間: 2015-5-31 17:42
標題: 新手請教: 豹仔唔肯開眼同食野

新手請教: 豹仔唔肯開眼同食野

本人有隻小豹仔,約5cm,養左三個月左右,之前每日食到一粒 Sudo糧
但因為之後腸胃有問題唔肯食野就帶左佢去土瓜灣睇醫生

睇完醫生開左藥後,就返去幫佢灌食及早晚需要浸半小時Reptoboost
食物及藥物有 CCF草粉,Metronidazole(5days),Baytril oral(10days),鈣片

我已經依照醫生指示灌食了連續10天及早晚浸半小時Reptoboost
浸Reptoboost時,佢一直都唔郁,唔開眼,唔飲水,到過清水時佢先開一開眼飲幾啖水
其餘時間佢都係唔開眼,用油麥菜引佢開口都唔肯食,日日訓覺
請問我而家應該點做....?

Setting如下
一個80x40x40 鈄頂木爬箱, 用牧草底材
之前SET 熱點32 冷區28,29,睇左醫生後就開始轉恆溫30度養
有盞射燈同埋zoomed uvb10.0光管 set 6點開-19點關

希望有高手師兄師姐們可以幫幫手
謝謝
作者: 金金    時間: 2015-5-31 19:33
要有心理準備,豹苗有事,大多數都唔會好返,希望你隻係例外,下次買8cm或以上會安全啲!
作者: Melheyca    時間: 2015-5-31 19:37
金金 發表於 2015-5-31 19:33
要有心理準備,豹苗有事,大多數都唔會好返,希望你隻係例外,下次買8cm或以上會安全啲! ...

謝謝你, 希望佢能渡過難關, 唔好有事...
作者: iris007    時間: 2015-5-31 21:08

咁依家有冇灌食ccf草粉,有冇便便。
作者: 小虎    時間: 2015-5-31 21:14
6cm其實都好好養覺得超人d貨易養d
作者: iris007    時間: 2015-5-31 21:15

咁細隻,要食5日M藥,有幾多分量一次?

佢拒食咗幾耐?
作者: 陸龜    時間: 2015-5-31 21:40
希望早日康復
作者: Melheyca    時間: 2015-5-31 22:37
iris007 發表於 2015-5-31 21:08
咁依家有冇灌食ccf草粉,有冇便便。

餵左草粉後有排過一次便,是稍為成形的,其他通常都係屙衣
之前冇食野都有7天,才去睇醫生
份量2粒M藥溝左d液體,我估係水,但我唔知比例是多少
每次要食0.07ml
因為剛剛今日是服藥後第10天,聽日開始會KEEP住餵CCF草粉直至開口
不知道可否混埋BAC一齊喂?

作者: Melheyca    時間: 2015-5-31 22:40
小虎 發表於 2015-5-31 21:14
6cm其實都好好養覺得超人d貨易養d

我也是在超人度入,可能我養得不好所以咁

作者: Melheyca    時間: 2015-5-31 22:41
陸龜 發表於 2015-5-31 21:40
希望早日康復

謝謝你的祝福
作者: 小虎    時間: 2015-5-31 22:58
Melheyca 發表於 2015-5-31 22:40
我也是在超人度入,可能我養得不好所以咁

都養到3個月
你平時俾咩佢地食咖
作者: 小虎    時間: 2015-5-31 23:02
試下唔好灌食會5會好d
作者: Melheyca    時間: 2015-5-31 23:07
小虎 發表於 2015-5-31 22:58
都養到3個月
你平時俾咩佢地食咖

機乎每日都係剩係俾Sudo糧,間唔中加少少草粉
有時會俾下桑葉,都冇咩其他野食,好Dry
作者: iris007    時間: 2015-5-31 23:09
Melheyca 發表於 2015-5-31 22:37
餵左草粉後有排過一次便,是稍為成形的,其他通常都係屙衣
之前冇食野都有7天,才去睇醫生
份量2粒M藥溝 ...

Ox BOW critical care 草粉(係營養食品)本身有乳酸菌, 消化菌, 再加應該可以, 不過如果同M藥一起餵, 就可能白費, 因為有師兄話M 藥會殺死原蟲之外, 同時一同殺死益生菌.

所以餵完M藥,要補充益生菌.

醫生話豹B咩病, 睇呢藥係用來杜蟲(M藥)同防止細菌感染(B藥).
作者: Melheyca    時間: 2015-5-31 23:20
iris007 發表於 2015-5-31 23:09
Ox BOW critical care 草粉本身有乳酸菌, 消化菌, 再加應該可以, 不過如果同M藥一起餵, 就可能白費, 因為 ...

唔知道醫生開個隻CCF草粉係咪你講呢款呢?不過醫生就講因為灌親藥都一定要mix埋d 食物一齊灌,如果唔係隻龜會好傷
咁我試試mix少許BAC先, 謝謝你
作者: Melheyca    時間: 2015-5-31 23:23
iris007 發表於 2015-5-31 23:09
Ox BOW critical care 草粉(係營養食品)本身有乳酸菌, 消化菌, 再加應該可以, 不過如果同M藥一起餵, 就可 ...

因為抽唔到便便Check,但俾過D相醫生睇,佢就話都係腸胃有事同埋一定有虫影響
作者: Melheyca    時間: 2015-5-31 23:27
Melheyca 發表於 2015-5-31 23:07
有時會俾下桑葉,都冇咩其他野食,好Dry ...

謝謝你的建議
你而家講起,好似都係食左桑葉先突然屙爛
作者: 小虎    時間: 2015-5-31 23:42
Melheyca 發表於 2015-5-31 23:27
謝謝你的建議
你而家講起,好似都係食左桑葉先突然屙爛

我覺得唔會關桑葉事,我餐餐喂完糧會喂桑葉柯到屎都係令屎冇爤

會5會你摘返黎有農藥所以咁
作者: Leung728xDc5    時間: 2015-5-31 23:44
之前隻5cm豹便便唔成型
但肯食糧
5月中都帶左佢去睇余醫生
佢淨係幫佢杜左蟲
冇比藥
唔駛覆診
冇話要戎口
現在主要淨餵糧
1日2粒s/1粒m加少少bac粉
車前同桑葉都唔比佢食啦
肚胃好左d
作者: Melheyca    時間: 2015-5-31 23:46
小虎 發表於 2015-5-31 23:42
我覺得唔會關桑葉事,我餐餐喂完糧會喂桑葉柯到屎都係令屎冇爤

會5會你摘返黎有農藥所以咁 ...

唔係摘的,桑葉是在魚佬度買,會否是因為洗得不夠乾淨?我通常浸洗10分鐘左右..
作者: Leung728xDc5    時間: 2015-5-31 23:46
Melheyca 發表於 2015-5-31 23:07
有時會俾下桑葉,都冇咩其他野食,好Dry ...

5cm可能太細隻
肚胃唔太好
車前草/桑葉都未能完全消化
作者: Melheyca    時間: 2015-5-31 23:50
Leung728xDc5 發表於 2015-5-31 23:44
之前隻5cm豹便便唔成型
但肯食糧
5月中都帶左佢去睇余醫生

恭喜,腸胃有好轉
請問師兄隻豹1日俾2粒S / 1粒M糧 食唔食得晒?

稍侯佢肯食返糧既話我都唔搞咁多了...等養大d穩定d先再餵其他葉...
作者: Leung728xDc5    時間: 2015-5-31 23:54
Melheyca 發表於 2015-5-31 23:50
恭喜,腸胃有好轉
請問師兄隻豹1日俾2粒S / 1粒M糧 食唔食得晒?

食得哂
由之前一日兩餐轉左做早上一餐

浸完擠返d水份出黎
太浸對腸胃唔好
但唔浸又咬唔到
作者: 小虎    時間: 2015-5-31 23:56
Melheyca 發表於 2015-5-31 23:46
唔係摘的,桑葉是在魚佬度買,會否是因為洗得不夠乾淨?我通常浸洗10分鐘左右.. ...

我浸1個鐘
我諗魚佬唔會用呢種貨賣俾人掛- -
有農藥應該5會
作者: Leung728xDc5    時間: 2015-5-31 23:57
初頭兩星期真係好擔心
見佢d便唔成型
怕爆蟲
搵醫生睇過先放心
有d人等龜病到冇得醫先去睇/買過隻
作者: 小虎    時間: 2015-6-1 00:03
Leung728xDc5 發表於 2015-5-31 23:57
初頭兩星期真係好擔心
見佢d便唔成型
怕爆蟲

俾你講講下都有d擔心我果2隻豹
我大果隻最近可能食葉食到胃口細左
但d屎重係1條條而且好長的
1隻9.5cm  1隻6cm

作者: Leung728xDc5    時間: 2015-6-1 00:06
小虎 發表於 2015-6-1 00:03
俾你講講下都有d擔心我果2隻豹
我大果隻最近可能食葉食到胃口細左
但d屎重係1條條而且好長的

肯食糧
仲點解要搏食草/葉會搞到有腸胃唔好既風險
大隻D先食啦
作者: 小虎    時間: 2015-6-1 00:07
Leung728xDc5 發表於 2015-6-1 00:06
肯食糧
仲點解要搏食草/葉會搞到有腸胃唔好既風險
大隻D先食啦

好啦咁留返d葉俾2隻星食
作者: jcpk_1999    時間: 2015-6-1 00:18
我之前都係超人度入左隻5cm豹,
試過爆蟲,好似就死咁,於是我去問中蜂,
之後,用左七日藥就有好轉,而家仲乜都食

作者: jcpk_1999    時間: 2015-6-1 00:19
其實,超人d龜都ok,
只不過,之前隻豹可能未適應,所以發病
作者: Melheyca    時間: 2015-6-1 01:05
jcpk_1999 發表於 2015-6-1 00:18
我之前都係超人度入左隻5cm豹,
試過爆蟲,好似就死咁,於是我去問中蜂,
之後,用左七日藥就有好轉,而家 ...

師兄,可否講得詳盡D,想學多D野,謝謝
作者: ChickenPie    時間: 2015-6-1 02:44

我隻5CM之前同你一樣浸水先開一開眼,十日都唔食野,有白色JELLY屎+見到一次紅色

之後第一次用M藥,日日都灌食少少Critical Care草粉,抗生素,ZOOMED眼藥水,一日浸2次40度水。
過左一星期,完全無痾屎。
跟住決定喂M藥again,日日都灌食Critical Care草粉(加多了份量),抗生素用完無再用,ZOOMED眼藥水。
已經過左十幾日。。完全無分別,屎都無。我都心灰意冷。

後來某師兄話我知REBOOST係有益生菌+幫助身體吸收食物既,平時浸水唔飲水根本無用。
所以我就日日灌2ml reboost, 3ml critical care 草粉(都係用REBOOST開的)。

到食左M藥的第四日左右就加埋BAC,因為M藥會殺晒原有的益生,所以我加埋BAC想龜龜有屎。
跟住龜龜有屎了,但好似無力痾。少少少少GUM BIT出泥。有好多白色物體係水度。

跟住又夠期食M藥,日灌2ml reboost, critical care 草粉,第四日起會加埋大量BAC。
用左成個月時間=,=係公司用WEBCAM見到龜龜開眼係GUM行。開心到爆!

KEEP住同樣做法,過多三日。龜龜開口食野,咩量都食 終於還得神落。而家好精靈。

由35g 升到46g now.

Hope can help you.
作者: jcpk_1999    時間: 2015-6-1 04:21
已經有好心人答得好詳細

作者: iris007    時間: 2015-6-1 08:02
ChickenPie 發表於 2015-6-1 02:44
我隻5CM之前同你一樣浸水先開一開眼,十日都唔食野,有白色JELLY屎+見到一次紅色。

之後第一次用M藥, ...

Ching, 想請教用M藥分量,是否醫生處方,定自己用藥,50mg 定100mg/kg 呀,是否加埋草粉一起灌。

Thank you.
作者: Melheyca    時間: 2015-6-1 09:25
ChickenPie 發表於 2015-6-1 02:44
我隻5CM之前同你一樣浸水先開一開眼,十日都唔食野,有白色JELLY屎+見到一次紅色。

之後第一次用M藥, ...

感謝你呀師兄, 回答得好詳盡, 已經幫了我很多
睇見你既龜龜身體狀況越黎越好我都很替你高興
我都嘗試你的方法, 謝謝你!!

其實都唔知道究竟浸Reptoboost 時唔飲水有冇效, 姑娘就話龜龜pat pat洞會吸水
而家可以浸水時開完, 順便抽少少去用
如果直接灌我都相信會有效好多

作者: Melheyca    時間: 2015-6-1 09:26
jcpk_1999 發表於 2015-6-1 04:21
已經有好心人答得好詳細

是的
作者: KEROKEROPPI    時間: 2015-6-1 11:00
不錯的豹
作者: luis007lyk    時間: 2015-6-1 12:32
5cm 咁細好心就味鬼餵葉..食糧味算..係要搞咁多...糧已經包左好多營養..

作者: 陸龜    時間: 2015-6-1 14:12
自己救番佢到佢自己開口,果種滿足同喜悅真係非筆墨可形容
作者: ChickenPie    時間: 2015-6-1 16:32
iris007 發表於 2015-6-1 08:02
Ching, 想請教用M藥分量,是否醫生處方,定自己用藥,50mg 定100mg/kg 呀,是否加埋草粉一起灌。

Thank  ...

因為好難溶晒D藥又吸得晒
我直接用個<耳屎"殼>, "筆"佢入去針筒蓋, 合返支筒,用筒中既REBOOST水同草粉推佢入去.

M藥係我自己買的,一次用大概3mg,。用一粒100MG/KG剪開壓成粉的。用M藥事前我都有請教過師兄同一個係外國做緊獸醫既朋友。 原來平時D狗仔佢地都唔敢用太高份量,過多有機會損害腦部

作者: iris007    時間: 2015-6-1 19:59
ChickenPie 發表於 2015-6-1 16:32
因為好難溶晒D藥又吸得晒
我直接用個

唔該, 我買左CAPSULE 200mg 個隻, 入面係粉狀, 因為秤5到, 我用好小分量,  怕過量, 試過加保礦力 or 草粉一起灌食.

有D網話turtle 係用50MG/KG.
作者: sleepykat    時間: 2015-6-2 16:14
龜龜今日好d未?
作者: ChickenPie    時間: 2015-6-2 18:22
iris007 發表於 2015-6-1 19:59
唔該, 我買左CAPSULE 200mg 個隻, 入面係粉狀, 因為秤5到, 我用好小分量,  怕過量, 試過加保礦力 or 草粉 ...

Yes. 50MG/KG.
作者: Melheyca    時間: 2015-6-18 07:49
sleepykat 發表於 2015-6-2 16:14
龜龜今日好d未?

謝謝師兄的關心, 龜龜到現在都未好返, 狀態可以說很差, 有再搵其他解決方法
也預約了睇醫生, 但因為太Full還未有期..還要繼續等到下星期

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://www.hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2