香港龜友論壇

標題: 潛瀘 介紹可頂到5日換1次水? [打印本頁]

作者: Healthy    時間: 2015-2-25 17:04
標題: 潛瀘 介紹可頂到5日換1次水?
Ching, 我養班龜—隻亞成體,22寸缸,

因遲d全家旅行5日,只剩姐姐在家,又不放心她換水.(她只付責喂食)

有乜潛瀘 介紹可頂到5日換1次水? Thanks.
作者: 我愛爬蟲類    時間: 2015-2-25 17:19
用濾筒會好d,換水都無咁辛苦
作者: 圓圓龜    時間: 2015-2-25 17:25
潛濾應該唔夠...不如放少少水養五日返來洗缸算喇~
作者: Cyranc    時間: 2015-2-25 18:05
盡量減少餵食量, 可避免污染水質。
幾日減食,一次半次, 對龜影響唔大。
作者: iris007    時間: 2015-2-25 19:32
頂濾好D, 易搞D.
作者: Healthy    時間: 2015-2-25 22:19
因地方有限,暫只打算用潛瀘,ching ctse 有冇介紹?thanks a lot.
作者: Healthy    時間: 2015-2-25 22:21
因地方有限,暫只打算用潛瀘,ching ctse 有冇介紹?thanks a lot.
作者: Healthy    時間: 2015-2-25 22:22
作者: iris007    時間: 2015-2-25 22:56
Healthy 發表於 2015-2-25 22:22

不如帶隻龜去寄養, 潛濾對過濾龜便做起唔到咩作用.
作者: 你阿妹    時間: 2015-2-26 08:49
我的做法係,
去前3日唔餵,等隻龜屙清,旅行前換好水,
直至旅行返黎先餵食.幾日唔食野,冇咩問題的
作者: 908a    時間: 2015-2-26 22:11
我40吋魚缸養一大鑽三刀蛋用潛濾上頂濾水.一星期先換水一次.一直冇問題.吾洗緊張
作者: Healthy    時間: 2015-3-2 13:07
Thanks all Ching Ctse.
作者: 金金    時間: 2015-3-2 14:44
我用濾筒40吋缸5隻亞成白巴可三個月換一次囉~

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://www.hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2