香港龜友論壇

標題: 巴西龜仔白眼同開口呼吸 [打印本頁]

作者: suen539405023    時間: 2015-2-7 23:00
標題: 巴西龜仔白眼同開口呼吸
我隻巴西龜仔 白眼病我己經買左眼藥水幫佢滴(干養) 但我見到佢開口呼吸 同浮係水面 我唔知佢係咪肺炎 我洗吾洗買黑藥反黎幫佢滴?黑藥係咪都可以醫白眼  我應該點做好
作者: 哥斯拉    時間: 2015-2-7 23:16
唔嚴重都可以用黑藥滴係佢隻白眼然後乾養要曬燈有uvb,最少1~2個小時,另外隻龜都9成肺炎,有冇落暖管?天氣咁凍龜仔頂唔順架,一定要加溫比D電解水佢飲加溫養幾日,隻龜而家應該已經唔食嘢,試下過幾日會唔會開返口,都唔掂就拎去中蜂度打支針
作者: 哥斯拉    時間: 2015-2-7 23:19
仲有你可以滴少少黑藥落水比龜浸一晚,早上先換水
作者: suen539405023    時間: 2015-2-7 23:38

咁我係咪吾洗用眼藥水?轉用黑藥?   我無燈 咁曬太陽O唔OK?
作者: suen539405023    時間: 2015-2-7 23:41

電解水即係咩?? 係咪寶礦力  有加溫管大約29-30度  缸22吋
作者: 哥斯拉    時間: 2015-2-8 09:27
有眼藥水就用眼藥水冇先用黑藥,天氣太凍就不要曬太陽了,齋乾養,魚街有賣爬蟲專用電解水,浸完龜仔會精神D
作者: suen539405023    時間: 2015-2-9 00:41
咁其實打支針效果係咪好過用藥  大約要預幾錢
作者: 哥斯拉    時間: 2015-2-9 02:51
係,打針效果最快,百零二百蚊
作者: suen539405023    時間: 2015-2-9 16:46

有咩方法帶佢出去 又吾會凍親佢  用熱毛巾得吾得?
作者: 圓圓龜    時間: 2015-2-9 18:14
用暖包放頂,預早開定,加少少水,沿途睇住,小心過熱

另黑藥醫肺炎的,用來滴鼻吧
作者: suen539405023    時間: 2015-2-9 19:05
已經帶左佢去打針 買左D保健產品比佢 希望佢快D好反啦
作者: suen539405023    時間: 2015-2-14 10:10
隻龜已經打左5日針 仲有2日針 我拎佢上黎果時 佢都仲係開口抖氣咁
作者: suen539405023    時間: 2015-2-14 12:37
我係咪應該加重劑量 依家每次打一格
作者: tiffany_john    時間: 2015-2-16 09:54
恆溫28-30度養,呢樣最重要,龜龜涼血動物,治療要有耐心,一個療程要7日,唔好先再改藥
作者: suen539405023    時間: 2015-2-26 15:57
隻龜已經食反野 同開左眼 無開口抖氣 但都係浮係水面  係咪有問題??

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://www.hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2