香港龜友論壇

標題: [龟苗]新手問題 [打印本頁]

作者: happyjai    時間: 2014-11-2 23:21
標題: [龟苗]新手問題
養了巴西龟苗x2  約一個月
最近兩隻巴西龟苗都好似開始冬眠 唔開眼 而且有時候會張開口

夠竟佢哋係唔係有病呢

作者: 金金    時間: 2014-11-3 00:52
如果打側游水就有肺炎
作者: janede1314    時間: 2014-11-3 08:51
如果不斷張開囗而且有發出聲音就是病了
作者: Mike記    時間: 2014-11-3 17:20

似病喎!e家d氣溫巴西龜應該唔會冬眠。
作者: Mike記    時間: 2014-11-3 18:49
你屋企係咪特別凍?
作者: happyjai    時間: 2014-11-3 19:22
janede1314 發表於 2014-11-3 08:51
如果不斷張開囗而且有發出聲音就是病了

係啊…佢張開口而且會發出聲音…難怪成日聽到怪聲

bytheway知唔知道依個係乜病?
作者: janede1314    時間: 2014-11-3 19:40
回復 happyjai 的帖子

因為龜無聲帶,如果用口呼吸便是感冒加呼吸道感染,加埋側游便是肺炎,如果已唔食野已好嚴重,再不醫加這個天氣肯定會bye bye

苗新手好難自己掌握葯的份量去醫好,我試過自己買黑藥也無效,唔想佢死又經濟點可以選擇去中鋒睇下兼買藥(要快)

食藥之餘要加溫至三十度才有機會好返
作者: happyjai    時間: 2014-11-3 21:01
Mike記 發表於 2014-11-3 18:49
你屋企係咪特別凍?

應該比室外高4-5度
作者: happyjai    時間: 2014-11-3 21:04
janede1314 發表於 2014-11-3 19:40

因為龜無聲帶,如果用口呼吸便是感冒加呼吸道感染,加埋側游便是肺炎,如果已唔食野 ...

中鋒係唔係診所/店舖? 好似喺荃灣?
作者: Mike記    時間: 2014-11-3 21:17
happyjai 發表於 2014-11-3 21:01
應該比室外高4-5度

咁肯定唔係冬眠,室溫有20度巴西龜仲係好精神。
作者: Mike記    時間: 2014-11-3 21:19
中蜂間舖:http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=forumdisplay&fid=73
作者: happyjai    時間: 2014-11-3 21:23
janede1314 發表於 2014-11-3 19:40

因為龜無聲帶,如果用口呼吸便是感冒加呼吸道感染,加埋側游便是肺炎,如果已唔食野 ...

同埋點keep住30幾度啊…岩岩換水嗰陣反咗冇反應…等一下又有反應 嚇死我了 急
作者: janede1314    時間: 2014-11-3 21:44

要有暖燈照著
作者: happyjai    時間: 2014-11-4 11:17
janede1314 發表於 2014-11-3 21:44

要有暖燈照著

冇暖燈…我用暖水袋放在飼養箱下面o唔ok?
作者: janede1314    時間: 2014-11-4 13:49

暖水袋治標不治本, 好快涼返

而家最緊要是先就醫,

要過冬天, 防止龜龜再病水要加暖管, 再裝曬燈
作者: Mike記    時間: 2014-11-4 16:31
happyjai 發表於 2014-11-3 21:23
同埋點keep住30幾度啊…岩岩換水嗰陣反咗冇反應…等一下又有反應 嚇死我了 急 ...

唔係三十幾度,三十幾太高啦!佢話三十咋!
唔好拖呀!否則拖得耐就冇得救,快d睇獸醫或搵中蜂。

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://www.hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2