香港龜友論壇

標題: Exo Terra水龜糧? [打印本頁]

作者: Mike記    時間: 2014-10-20 02:30
標題: Exo Terra水龜糧?

好似接近冇人提起e個牌子嘅水龜糧咁?請問有冇師兄/姐餵過?O唔OK?Thx!
作者: 東方不敗    時間: 2014-10-20 21:56
而家個個用m糧
作者: Mike記    時間: 2014-10-21 14:01
回復 東方不敗 的帖子

我有理由相信好多龜友被Mazuri洗腦,美國佬真利害!講真我唔鍾意m糧,不過我都係被美國佬洗咗腦,我鍾意z糧。
作者: Healthy    時間: 2014-10-30 13:15
回復 Mike記 的帖子

is exo terra good?
作者: Mike記    時間: 2014-10-30 14:23
回復 Healthy 的帖子

估計唔太差嘅,話晒係加拿大大牌子,之前有d貴,最近代理減咗價就正路d。覺得佢出嘅水龜糧同zoo med出嘅有d似,都係分幼體、亞成、成體三種糧。不過冇比較過二個牌子嘅營養表,只知道zoo med唔列個鈣質比例出嚟好乞兒!
作者: 東方不敗    時間: 2014-10-30 15:25
我用過一隻糧係hagen , 都係加拿大
但個人中意德彩糧
作者: gloriakhju    時間: 2014-10-30 17:16
Exo我買過餵公園龜,普通鐘意
我自己2隻差不多咩糧都食
不過m糧係香同油過z糧
自己就鐘意餵櫻花糧
作者: iris007    時間: 2014-10-30 22:20

用緊z幼龜(up to 5cm),龜大左係唔係唔用得,比較過natrfain max protein 成份低D,同埋係長條型,5知龟仔咬5咬到。

作者: Mike記    時間: 2014-10-30 23:17
東方不敗 發表於 2014-10-30 15:25
我用過一隻糧係hagen , 都係加拿大
但個人中意德彩糧

東方兄你有所不知,hagen好似係exo terra嘅母公司。
德彩正呀!估計最好係佢出嘅super糧,不過蛋白質含量幾高,我覺得唔啱我隻亞成巴西食,不過隻糧嘅發色作用好吸引。
作者: 東方不敗    時間: 2014-10-30 23:23

咁我記起,朋友比左一包adult糧我 ,後邊印住hagen ,加拿大, 前邊好似係exo
德彩我養魚就用過佢幾隻,真係幾好
我之前隻斑龜仔,都係好中意食德彩bb龜糧,我聞過d味,好似細個時食個d平價辣尤魚咁味,香香地(似梅香味),又腥腥地
佢隻七彩神仙魚糧 ,如果養者不餵生料 ,都多數用佢
作者: Mike記    時間: 2014-10-30 23:24
gloriakhju 發表於 2014-10-30 17:16
Exo我買過餵公園龜,普通鐘意
我自己2隻差不多咩糧都食
不過m糧係香同油過z糧

Gloria師姐你好有愛心喎!買外國糧去餵公園d龜。
Z糧已經有唔少人話油,m糧居然仲勁?
櫻花九成九正啦!日本仔d內銷嘢好少死錯人。我曾經想買日本仔隻發色糧,後來知道蛋白質偏高就放棄,驚食壞我隻亞成巴西。
作者: Mike記    時間: 2014-10-31 00:13
回復 東方不敗 的帖子

你形容隻糧嘅香味得好仔細。
作者: 東方不敗    時間: 2014-10-31 00:17

因為真係好似我細個時食個d平價尤魚 , 好香,想食下haha ,而隻斑龜仔好中意,食極都唔夠,情願食佢都唔食三文魚
作者: Mike記    時間: 2014-10-31 06:05
iris007 發表於 2014-10-30 22:20

用緊z幼龜(up to 5cm),龜大左係唔係唔用得,比較過natrfain max protein 成份低D,同 ...

我諗要睇龜品種而定,食肉獸嘅品種可以照食,但好似我養嘅巴西龜就唔多好,可能會出現生長過快及其他健康問題。
上網查過,nutrafin max嘅維他命E好似偏低。
作者: Mike記    時間: 2014-10-31 06:07
東方不敗 發表於 2014-10-31 00:17

因為真係好似我細個時食個d平價尤魚 , 好香,想食下haha ,而隻斑龜仔好中意,食極都唔夠 ...

比三文魚真係捨得。
作者: iris007    時間: 2014-10-31 08:26

甘6cm背甲斑龜是否要食亞成体糧,有邊隻好介绍。
作者: iris007    時間: 2014-10-31 08:44

其實喟糧應該喟幾多先好,一個頭定2/3個頭糧包唔包頸,依家龜成日問你要虾乾食,如果肚餓,望見糧無虾乾,佢嘢神情係想一想先接受慢慢食糧,唔知是否z糧味道不再合口味。
作者: gloriakhju    時間: 2014-10-31 11:22
Mike記 發表於 2014-10-30 23:24
Gloria師姐你好有愛心喎!買外國糧去餵公園d龜。
Z糧已經有唔少人話油,m糧居然仲勁?
櫻花九成九正啦! ...

師兄有所不知,之前有師兄買特價糧,我買左d黎餵龜咋

櫻花糧我覺平同食左d水無甘臭
我買個隻係zoomed 亞成糧,zoomed個隻bb糧真係好油
作者: 沙田鄂仔    時間: 2014-10-31 12:23
東方不敗 發表於 2014-10-30 23:23

咁我記起,朋友比左一包adult糧我 ,後邊印住hagen ,加拿大, 前邊好似係exo

N糧都係好香, 似蝦條味, 我都有諗過試味, 我隻草好鍾意.
但自從俾過Z糧佢食一排, 佢而家唔吼啲N糧
作者: Mike記    時間: 2014-10-31 14:37

回復 iris007 的帖子

上網search到野生斑龜食性:「屬雜食性,幼體及雄龜攝食較高比例的水生無脊椎動物,成熟的雌龜則偏向草食性,以水邊植物嫩葉為主。」
估唔到同人一樣,男性都係食肉獸。
作者: Mike記    時間: 2014-10-31 14:52

如果你隻龜係公,就可以食埋樽幼體z糧嘅!
好多人都話每餐比糧嘅份量,等如個頭(唔計頸部)嘅體積,有少部份人比2/3體積,甚至有人比1/2個頭。不過我比較笨鈍,覺得好難因個份量,所以用咗計時法,逐少逐少咁比,最多比佢食5分鐘,不過如果你隻龜食得超快就要減短時間,例如減到3分鐘或兩分半鐘。你隻龜剛變成亞體,所以最好係隔日餵。
作者: iris007    時間: 2014-10-31 14:52
回復 gloriakhju 的帖子

櫻花糧係5係

http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=84406
作者: Mike記    時間: 2014-10-31 15:44

亞成體專用糧,好似淨係zoo med同exo terra有出,我就餵開zoo med,exo terra方面要上網做多d功課至知好冇?如果你問其他人,大部份都會答你m糧最好,不過我未餵過。
作者: gloriakhju    時間: 2014-10-31 15:59
iris007 發表於 2014-10-31 14:52

櫻花糧係5係

係呀!就係呢隻
作者: gloriakhju    時間: 2014-10-31 16:00
Mike記 發表於 2014-10-31 15:44

亞成體專用糧,好似淨係zoo med同exo terra有出,我就餵開zoo med,exo terra方面要 ...

我自己就唔會餵單一糧既~
無記錯師兄你隻龜仲係bb仔?
作者: iris007    時間: 2014-10-31 16:06

M糧有無一磅裝水龟糧?想試試樱花糧因為其中一隻便便好散,有益生菌可能會幫龟龟改善消化。
作者: Mike記    時間: 2014-10-31 16:33
iris007 發表於 2014-10-31 08:44
其實喟糧應該喟幾多先好,一個頭定2/3個頭糧包唔包頸,依家龜成日問你要虾乾食,如果肚餓,望見糧無虾乾, ...

我覺得d龜特別鍾意食嘅嘢可能冇益,唔可以當主食。查實唔洗理佢食得hap唔happy,最緊要佢健康。
作者: Mike記    時間: 2014-10-31 16:39
gloriakhju 發表於 2014-10-31 11:22
師兄有所不知,之前有師兄買特價糧,我買左d黎餵龜咋

櫻花糧我覺平同食左d水無甘臭

原來曾經特價,不過餵公園d龜,真係多多糧都唔夠食。
你知唔知善玉菌隻糧同櫻花有乜分別?
Zoo med隻幼糧真係油過同廠嘅亞成糧幾多,不過幼龜發育時期都明佢點解整到咁油嘅!
作者: Mike記    時間: 2014-10-31 16:47
gloriakhju 發表於 2014-10-31 16:00
我自己就唔會餵單一糧既~
無記錯師兄你隻龜仲係bb仔?

餵多幾種係穩陣d,不過我得一隻龜,一樽最細裝嘅糧都要餵成世。
我好耐都冇量度過隻龜,估計背殼大約長6.5-7cm。
作者: Mike記    時間: 2014-10-31 16:50
iris007 發表於 2014-10-31 16:06

M糧有無一磅裝水龟糧?想試試樱花糧因為其中一隻便便好散,有益生菌可能會幫龟龟改善 ...

有一磅裝,大約$16x。散裝就$6x。仲有一隻善玉菌糧都有益生菌,不過邊種好就唔清楚。
作者: iris007    時間: 2014-10-31 17:00

樱花糧6cm甲背水龟都可以?係唔係有S/M粒size糧。
作者: iris007    時間: 2014-10-31 17:04
Hikari 高夠力 日本版 善玉菌 龜糧
http://www.hkturtle.org/forum.ph ... 4&fromuid=19750

作者: iris007    時間: 2014-10-31 17:08

M糧25 lbs only $1100!
作者: gloriakhju    時間: 2014-10-31 17:09
iris007 發表於 2014-10-31 16:06

M糧有無一磅裝水龟糧?想試試樱花糧因為其中一隻便便好散,有益生菌可能會幫龟龟改善 ...

我餵櫻花糧自己覺得便便好左
不過有師兄唔覺有咩特別
便便唔令餵bac啦
作者: gloriakhju    時間: 2014-10-31 17:10
Mike記 發表於 2014-10-31 16:47
餵多幾種係穩陣d,不過我得一隻龜,一樽最細裝嘅糧都要餵成世。
我好耐都冇量度過隻龜,估計背殼大約長6. ...

我都係2隻咋~不過佢地好多糧
食唔曬未去餵龜囉,無所謂既~
作者: gloriakhju    時間: 2014-10-31 17:11
Mike記 發表於 2014-10-31 16:39
原來曾經特價,不過餵公園d龜,真係多多糧都唔夠食。
你知唔知善玉菌隻糧同櫻花有乜分別?
Zoo med隻幼糧 ...

甘我就唔清楚啦!不過岩岩睇完師兄另外個post,我覺得我隻囡應該食zoomed啦
作者: iris007    時間: 2014-10-31 17:19

喟bac比水龟食要喟兩次,唔可以似喟陸龟甘混埋龟糧喟。
作者: gloriakhju    時間: 2014-10-31 17:25
iris007 發表於 2014-10-31 17:19

喟bac比水龟食要喟兩次,唔可以似喟陸龟甘混埋龟糧喟。 ...

我2隻都可以好似陸龜甘,用糧整d bac再用手餵 XP
作者: iris007    時間: 2014-10-31 17:28

甘未好大机會咬手指!
作者: gloriakhju    時間: 2014-10-31 17:36
iris007 發表於 2014-10-31 17:28

甘未好大机會咬手指!

餵過甘耐,係試過一次,咬錯左,話佢扮可憐~不過其實唔痛既
作者: Mike記    時間: 2014-10-31 18:54
iris007 發表於 2014-10-31 17:04
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=113574&fromuid ...

係e隻啦!不過個樽寫住適合背殼8cm以上…。
作者: Mike記    時間: 2014-10-31 18:57
iris007 發表於 2014-10-31 17:08

M糧25 lbs only $1100!

你居然用only嚟形容?果然係富有人家。如果你得好少龜,咁大包糧真係食到地球終結時。
作者: iris007    時間: 2014-10-31 19:13

你誤會啦,只係比例上一磅超貴,見M陸龟糧都係幾十元,用25lbs價除開,只貴平均价一D

網上商店價格,但無M水龟糧散買。

http://www.hkturtle.org/forum.ph ... 5&fromuid=19750

作者: 東方不敗    時間: 2014-10-31 19:16

點解幼龜發育時期d糧要整到咁油呢
作者: Mike記    時間: 2014-10-31 19:56
iris007 發表於 2014-10-31 19:13

你誤會啦,只係比例上一磅超貴,見M陸龟糧都係幾十元,用25lbs價除開,只貴平均价一D

你可搵龜田買,個個都話佢可靠,不過要問佢有冇貨:http://www.hkturtle.org/forum.ph ... &extra=page%3D2
誤會你添!通常買嘢買得多會平d。
作者: Mike記    時間: 2014-10-31 20:02

魚佬都有:http://www.fishmanshop.com/cdb/p ... tID=313&Reset=1
作者: iris007    時間: 2014-10-31 20:16

唔該,都唔貴喎!
作者: iris007    時間: 2014-10-31 20:41
回復 東方不敗 的帖子

高脂肪高蛋白質可以快D養倒D龟苗肥DoDo ,赚口 碑。
作者: 東方不敗    時間: 2014-10-31 20:47

我個次買德彩bb糧,唔油
作者: iris007    時間: 2014-10-31 21:05
回復 東方不敗 的帖子

甘你隻龟大得怏5快?我用z糧,四個月背甲長左1-1.5cm,我覺得過快,開始減糧。

Z糧脂肪有10%,德彩有幾多?
作者: 東方不敗    時間: 2014-10-31 21:11

我冇留意數值呀
作者: iris007    時間: 2014-10-31 21:39

回復 東方不敗 的帖子

http://www.exo-terra.com/en/prod ... urtle_hatchling.php

Crude Fat 10%
作者: iris007    時間: 2014-10-31 21:57
回復 東方不敗 的帖子

德彩同nultra fin max 都有虾仔成份,所以味道特别吸引龟龟。
作者: 東方不敗    時間: 2014-10-31 21:59

oh my god ,個時我想買寸金比龜食,點知買左金勾蝦,陸龜唔食得蝦干,對嗎
作者: iris007    時間: 2014-10-31 22:13
回復 東方不敗 的帖子

点解比虾乾陸龟食,同龟糧有什么关係,水龟糧不合適喟陸龟。
作者: 東方不敗    時間: 2014-10-31 22:17

水龜中意食,諗住龜都中意食,不過都睇到資料陸龜唔食得, 甚麼三文魚,個d都唔得了
作者: iris007    時間: 2014-10-31 22:27
回復 東方不敗 的帖子

[轉帖]給養陸龜者o既忠告
http://www.hkturtle.org/forum.ph ... 4&fromuid=19750

作者: 東方不敗    時間: 2014-10-31 22:38

其實陸龜都算係素食噃
作者: Mike記    時間: 2014-11-1 07:20
東方不敗 發表於 2014-10-31 19:16

點解幼龜發育時期d糧要整到咁油呢

可能zoo med想d龜苗快d大,快d離開龜苗易死嘅階段。
作者: gloriakhju    時間: 2014-11-1 10:24
iris007 發表於 2014-10-31 17:04
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=113574&fromuid ...

呢隻唔貴wow......
作者: iris007    時間: 2014-11-1 11:08

要背甲大過8cm 先用,樱花平D,可能益生菌高D。
作者: gloriakhju    時間: 2014-11-1 19:56
iris007 發表於 2014-11-1 11:08

要背甲大過8cm 先用,樱花平D,可能益生菌高D。

我隻小龜16cm底甲啦
作者: Kenneth0917    時間: 2014-11-1 20:16
德彩Super糧發色效果好過高夠力三色糧幾條街。。。
作者: Mike記    時間: 2014-11-1 20:31
Kenneth0917 發表於 2014-11-1 20:16
德彩Super糧發色效果好過高夠力三色糧幾條街。。。

多謝師兄教路!不過super糧成兩舊水好似幾貴吓咁。

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://www.hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2