香港龜友論壇

標題: 太陽燈...... [打印本頁]

作者: kenbb    時間: 2011-8-27 20:21
標題: 太陽燈......
有邊隻又平又抵玩??因為我用親d燈都好快燒..

作者: anthonywoo    時間: 2011-8-27 20:26
等waiman師兄答吧

冇用的,幾平都唔好要。
作者: kenbb    時間: 2011-8-27 20:28
anthonywoo 發表於 2011-8-27 20:26
等waiman師兄答吧

冇用的,幾平都唔好要。

因為我怕買左powersun一個星期後燒左..
用而家用住uvb燈得唔得嫁??
爬左咁多文.到自己要用果時都唔知點搞=.=''
作者: 456wing    時間: 2011-8-27 20:31
kenbb 發表於 2011-8-27 20:21

上次同你看果D咪得lor,
買個陶瓷燈座,再加一隻火牛,
成本價$25~~~~~
作者: kenbb    時間: 2011-8-27 20:33
456wing 發表於 2011-8-27 20:31
上次同你看果D咪得lor,
買個陶瓷燈座,再加一隻火牛,
成本價$25~~~~~

我係想買有uvb既燈..
但係只uvb都要250..
作者: 456wing    時間: 2011-8-27 20:34
kenbb 發表於 2011-8-27 20:33
我係想買有uvb既燈..
但係只uvb都要250..

哦~
菲利浦lor
40w,$100
作者: kenbb    時間: 2011-8-27 20:35
456wing 發表於 2011-8-27 20:34
哦~
菲利浦lor
40w,$100

菲利浦40w都要$100?
我60w$13..
作者: 456wing    時間: 2011-8-27 20:36
kenbb 發表於 2011-8-27 20:35
我60w$13..

$13甘平??
作者: kenbb    時間: 2011-8-27 20:38
456wing 發表於 2011-8-27 20:36
$13甘平??

是的..菲利浦得d家庭用既照明燈ja..冇uv燈bo..
作者: waiman    時間: 2011-8-28 01:05
kenbb 發表於 2011-8-27 07:21

答案係...........冇!   

作者: 雅活    時間: 2011-8-28 01:11
爬地果支大大支.....
我用左2年d龜好靚仔
作者: 平凡君    時間: 2011-8-28 01:19
kenbb 發表於 2011-8-27 20:21

我上星期買左個EXO TERRA  REPTI GLO  26W 10.0
用左1星期就壞左
作者: 古蘭修    時間: 2011-8-28 01:25
平凡君 發表於 2011-8-28 01:19
我上星期買左個EXO TERRA  REPTI GLO  26W 10.0
用左1星期就壞左

我最大件事係日本城買左2個40W既膽13蚊  5個鍾內燒左個LU~
作者: 平凡君    時間: 2011-8-28 01:29
古蘭修 發表於 2011-8-28 01:25
我最大件事係日本城買左2個40W既膽13蚊  5個鍾內燒左個LU~

我買左$178>.<
作者: 古蘭修    時間: 2011-8-28 01:30
平凡君 發表於 2011-8-28 01:29
我買左$178>.

~"~其實晒一晚UVB+A=晒幾耐太陽呢
作者: 平凡君    時間: 2011-8-28 01:32
古蘭修 發表於 2011-8-28 01:30

之前聽過有師兄講  就係曬8~10H  都不如30MIN太陽
作者: 古蘭修    時間: 2011-8-28 01:34
平凡君 發表於 2011-8-28 01:32
之前聽過有師兄講  就係曬8~10H  都不如30MIN太陽

我而家日日都同緊佢地兩個晒太陽...連我自己都晒埋...一晒就差唔多成粒鐘
應該OK掛
作者: 平凡君    時間: 2011-8-28 01:36
古蘭修 發表於 2011-8-28 01:34
我而家日日都同緊佢地兩個晒太陽...連我自己都晒埋...一晒就差唔多成粒鐘
應該OK掛 ...

直頭非常好啦
我就做唔到啦
日出而作  日入而息
一星期先曬到一次  平時都係開燈
作者: 古蘭修    時間: 2011-8-28 01:42
平凡君 發表於 2011-8-28 01:36
直頭非常好啦
我就做唔到啦
日出而作  日入而息

有幾好...而家失緊業先有時間 遲下番夜班就無咁爽
作者: waiman    時間: 2011-8-28 01:45
kenbb 發表於 2011-8-27 07:35
我60w$13..

菲利浦根本就冇UVB燈出.
而現今世上, 也沒60w的UVB燈. 因為瓦數越低, 係物理上同生產技術就大大提高, 因為低於70w就因燈絲, 對內部的UVB管的加熱力不足夠, 而激發不出UVB.

2009年前Mega-Ray係唯一有60w太陽燈的廠家, 係用左特殊的metal halide金鹵氣体, 至造得出60w太陽燈, 但60w太陽燈, 一個燈本身係兩個燈, 佢係金鹵燈+太陽燈, 借用金鹵燈能低瓦數而高熱的此特性, (即金鹵燈本內部及燈膽本身, 比起聚光燈內部及燈膽本身, 是會特別高溫, 但其光及燈照之下, 比起聚光燈, 卻又特別低溫, 加熱力), 至造得出60w太陽燈, 但代價係成本超高, 而且要用額外的火牛去啟動.

http://www.reptileuv.com/megaray-european-high-voltage-hv-eb-60-220-volt-kit.php

但係佢已經係2010一月份停售了, 原因是通不過2010年的FDA安全規格, 現在速在研發中.

作者: waiman    時間: 2011-8-28 01:50
古蘭修 發表於 2011-8-27 12:30

市面上爬蟲專用UVA燈, 係冇UVA既.

晒一晚UVB+A? 夜晚至晒? 夜晚至晒D龜就慘啦, 晒一晚即幾點到幾點呢?

陸龜是生理系統非常緩慢的動物, 並非在陽光高UVB下, 就會變成生理功能可快速運作進行, 而能縮短時間的.
其實基本上, 假設室外每天必有陽光, 你也每天帶龜到室外曬足一小時, 回箱後亦是需要UVB燈, 因為哪怕龜已吸收了鈣, 也亦是需要長時間持續的UVB/UVA (UVA加熱燈冇UVA, 但UVB燈本身亦必有UVA)去讓鈣質沉澱.

作者: waiman    時間: 2011-8-28 01:53
平凡君 發表於 2011-8-27 12:32

唔正確既.

燈亦可做到曬1hr UVB = 曬太陽1.2-1.5hr UVB.
作者: 古蘭修    時間: 2011-8-28 01:53
waiman 發表於 2011-8-28 01:50
市面上爬蟲專用UVA燈, 係冇UVA既.

晒一晚UVB+A? 夜晚至晒? 夜晚至晒D龜就慘啦, 晒一晚即幾點到幾點呢?

即係基本上係需要UVB多過UVA??咁樣即係要一UVB燈就OK?
作者: 平凡君    時間: 2011-8-28 01:56
waiman 發表於 2011-8-28 01:53
唔正確既.

燈亦可做到曬1hr UVB = 曬太陽1.2-1.5hr UVB.

咁一日開幾耐UVB嫁?
作者: waiman    時間: 2011-8-28 02:24
古蘭修 發表於 2011-8-27 12:53
即係基本上係需要UVB多過UVA??咁樣即係要一UVB燈就OK?

兩樣都重要, 只不過係UVB燈都冇UVA, 冇UVA賣, 大家亦冇UVA錶, 所以人人忽略左佢.

UVA和UVB都是紫外線光, 屬人眼不可見的光線.
UVA = 助陸龜增強食慾, 顯色, 活動能力, 及色素. UVA並非熱力, 非加熱燈.
UVB = 與龜的皮膚光照作用, 產生Pre-D3, 同時加上熱力, 助陸龜將食物中的維他命D, 轉化成D3, 令陸龜可吸收食物中的鈣質, 如缺了D3, 則無論陸龜食了多少鈣, 也難以吸收的.

其實有UVA燈賣,
FUL40T8BL同GE廠既昆蟲UVA燈, GE Black Light. 叫做 "黑燈". (我有用).

作者: 古蘭修    時間: 2011-8-28 02:28
waiman 發表於 2011-8-28 02:24
兩樣都重要, 只不過係UVB燈都冇UVA, 冇UVA賣, 大家亦冇UVA錶, 所以人人忽略左佢.

UVA和UVB都是紫外線光, ...

明白即係我應該買左UVB燈先 但通常開幾多個鐘???
作者: waiman    時間: 2011-8-28 02:44
平凡君 發表於 2011-8-27 12:56
咁一日開幾耐UVB嫁?

10-12hr.            
作者: keir    時間: 2011-8-28 03:02

請問~~有一些鈣粉 , 聲稱包含 D3.......
可幫助爬蟲吸收鈣質  
如在室內飼養陸龜 , 比較小曬太陽
這些鈣粉有其作用嗎?
作者: waiman    時間: 2011-8-28 03:57
keir 發表於 2011-8-27 14:02
請問~~有一些鈣粉 , 聲稱包含 D3.......
可幫助爬蟲吸收鈣質  
如在室內飼養陸龜 , 比較小曬太陽

由於 "服食性" 的D3過多是會中毒的, 故龜糧or鈣粉中, 只是加了微量的D3, 以作補助之用.
作者: kenbb    時間: 2011-8-28 09:19
平凡君 發表於 2011-8-28 01:32

是的..      
作者: anthonywoo    時間: 2011-8-29 10:06
回復 waiman 的帖子

唔該,可否說多一點GE Black Light? 你正在用的型號?   
作者: JACK_TSE    時間: 2011-8-29 10:13

黑燈香港有冇得賣?
作者: JACK_TSE    時間: 2011-8-29 10:18
waiman 發表於 2011-8-28 03:57
由於 "服食性" 的D3過多是會中毒的, 故龜糧or鈣粉中, 只是加了微量的D3, 以作補助之用. ...

http://cgi.ebay.com.hk/GE-FLUORE ... hash=item19c3672be2   a隻?

作者: waiman    時間: 2011-8-29 12:23
JACK_TSE 發表於 2011-8-28 21:18
http://cgi.ebay.com.hk/GE-FLUORESCENT-BLACK-LIGHT-F15T8-BLB-18-/110652500962?pt=LH_DefaultDomain_0 ...

係呢隻.

亦有呢隻FUL40T8BL:

UVA LAMP 315-400nm
BLACK LIGHT BUG ZAPPER LAMP

http://www.atlantalightbulbs.com/ecart/nw012104/FUL40T8BL.htm

作者: JACK_TSE    時間: 2011-8-29 13:16
waiman 發表於 2011-8-29 12:23
係呢隻.

亦有呢隻FUL40T8BL:

有冇邊個網可送貨到香港呢?thx
作者: waiman    時間: 2011-8-29 13:36
JACK_TSE 發表於 2011-8-29 00:16
有冇邊個網可送貨到香港呢?thx

咁又唔知wo! 不過ebay會送貨到香港.
作者: JACK_TSE    時間: 2011-8-29 13:41
waiman 發表於 2011-8-29 13:36

搵左好耐都搵唔到你e隻...so sad
作者: JACK_TSE    時間: 2011-8-29 13:49
waiman 發表於 2011-8-29 13:36

http://cgi.ebay.com.hk/F10-T8-BL ... hash=item43a39b80b7

a支有冇用?
作者: waiman    時間: 2011-8-29 22:25
JACK_TSE 發表於 2011-8-29 00:49
http://cgi.ebay.com.hk/F10-T8-BLB-10W-10-watt-Black-Light-Blue-Bulb-F10T8-/290507686071?pt=Lamps_U ...

果支係美國廠higuchiusa.com, 但係佢冇公佈光譜圖, 所以唔知:
http://www.higuchiusa.com/products/uv/blb/BLB-F10T

作者: waiman    時間: 2011-8-29 22:28
kingking2007 發表於 2011-8-29 04:45
想問一隻 mega-ray 100w 是否有齊uva+uvb
冬天的話再加一個陶瓷胆就ok
平日都會帶龜曬曬太陽的 ...

有齊uva+uvb:

陽光, UVB燈, 太陽燈, 在分光計儀器之下的 - 可見光, UVB, UVA的強度及比例.
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=1384

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://www.hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2