香港龜友論壇

標題: 投票,命脈此牌子是否垃圾,內有小故事 [打印本頁]

作者: 殺破狼    時間: 2014-7-28 01:12
標題: 投票,命脈此牌子是否垃圾,內有小故事
  小弟最近向論壇某師兄買入兩隻八角,但兩隻八角雙對在兩星期數天完全唔開口,無精神。據此師兄所言,係佢賣之前隻龜係大陸係大食健康,但到小弟家中時除左訓教或不動休息外,只有在龜龜覺得被攻擊先會有比較強烈既反應。此師兄告知命脈既底材好易養死龜,聲稱荃灣某知名店舖因命脈產品品質不良所以死去七成龜隻,所以開此貼想了解各位有用過命脈既龜友們對命脈出品既野有咩睇法同感覺~人人可以投三票,應該可以選擇到自己既意見,希望大家多多發表意見,謝謝

作者: 龜媽    時間: 2014-7-28 01:28
我用3年了,ok 吖
作者: 地獄火    時間: 2014-7-28 01:34
所有龜轉變環境,都有機會由壓力轉病變,底材應該關係不大
作者: Kenneth0917    時間: 2014-7-28 01:56
all屎唔出賴地硬
作者: 808204    時間: 2014-7-28 02:24

我買過一次個D水龜開口糧,一打開見到有蟲,生產日期系2012年5月,而其他產品無用過,只知道內地有假貨。
作者: abcma12345    時間: 2014-7-28 03:02
可能有內在的病,應該吾關糧事
作者: chosonchan    時間: 2014-7-28 03:21
聽過唔止一次食死龜...
作者: k.k    時間: 2014-7-28 06:21
現在都用緊,紅腿,黃頭象,盾都有食,已經用左2年
作者: eckn11    時間: 2014-7-28 06:28
其實唔係真係想揀1, 但2至5太極端, 一係講到好好一係就話垃圾, 我覺得正常囉無乜特別
作者: yamadadhk    時間: 2014-7-28 06:31
我未用過命脈品牌的產品
作者: 古羅洛斯    時間: 2014-7-28 08:33
我用緊開口糧,但坦白講,有d廢,因為我以前隻火焰由始至終都冇食,何謂開口???
但有感覺比一般糧嚟講算唔錯,因為我隻黑旦轉食咗之後大得超快,連食活餌都冇咁堅
作者: neillam    時間: 2014-7-28 09:31
會吳會隻龜本身有問題?
作者: kwong_1980    時間: 2014-7-28 09:36

命脈水龜糧  我家二隻巴西食左6年  台緣食左2年  黑瘤草龜食左一年  都健康無問題
不過底材就麻麻 有次買左命脈水苔 濕左有陣怪味 果殼砂龜會食 但會"呵"番出  
不過新裝命脈轉左有龜糧有唔同色之後 巴西就唔食,所以我而家轉晒M糧及Z糧
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=87583

作者: Yingpig1129    時間: 2014-7-28 10:07
兩隻安緣都好鍾意食。。暫時3個月都冇問題出現。。覺得係龜本身有問題。。
作者: 娃娃    時間: 2014-7-28 10:19
應該是龜的問題,可能已經病了一斷時間

作者: hkturtle790611    時間: 2014-7-28 12:24
底材糧我用了三年,ok
作者: KPS    時間: 2014-7-28 15:00
我用左命脈龜糧 三年都無事, 成幼都OK 健康快大
作者: 玄武門    時間: 2014-7-28 15:05
無用過命脈,因為見大陸牌子都怕怕。用咗底材死七成龜?有無咁誇張?魚佬好似話過佢哋係香港總代理喎........
作者: 達達    時間: 2014-7-28 18:46
無用過命脈,見大陸牌子都
大陸D野都係唔好用好D,有咩出錯都係直接影響龜龜嘅健康。
作者: seira2242527    時間: 2014-8-1 00:55
之前用命脈...覺得唔錯... 但係之後因為覺得佢係大陸野...好似唔係幾好咁
轉左用外國同日本糧!
作者: Uncledash    時間: 2014-8-1 08:37
用過幾盒水苔,有怪味
作者: roy20090308    時間: 2014-8-1 09:48
命脈糧試過,可能太大陣味啦,兩隻豹龜只食少少就走人
作者: doubao_456    時間: 2014-8-1 11:54
命脉的半水和水龟粮还不错,用了很久没问题的,国内有假货,也有因为保存不当造成龟粮变质。 但是命脉的龟粮质量最近几年下降严重,一些药品和底材也没什么特别。 值得一提的是论坛有些ching卖龟前都话开食,甚至养定, 但是卖的龟都是落山龟。 无良。
作者: banseven    時間: 2014-8-1 16:39
某知名店鋪係邊間,死七成龜緊定流,我見其知名店鋪都仲有賣,如果害佢死左7成龜,佢點會仲賣果d死糧。
作者: SOLA71478    時間: 2014-8-1 17:14
今日學到喇      龜死係完全唔關賣家事....................
作者: 龜小輝    時間: 2014-8-6 20:41
龟糧麻麻地,龟仔大好慢
作者: jasonsz    時間: 2014-8-16 23:02
banseven 發表於 2014-8-1 16:39
某知名店鋪係邊間,死七成龜緊定流,我見其知名店鋪都仲有賣,如果害佢死左7成龜,佢點會仲賣果d死糧。 ...

無得做總代理咪死七成龜囉
作者: lukehui    時間: 2014-8-19 10:15
命脈陸龜糧係龜糧中最黑色的,
一粒粒浸完好似屎咁
最岩成日食屎D龜用
作者: 你阿妹    時間: 2014-8-19 12:59
家中小緣有食該品牌箱龜糧,食左5年,冇咩問題,
水龜有角質化用真菌淨,好快見效
冇用過底材,死唔死龜唔知,但你的選擇太極端,唔識揀.
作者: 燕赤霞    時間: 2014-8-24 08:45
作者: gama_300    時間: 2014-9-17 22:03
我D龜食命脈糧之後唔肯食ZOO-MED!!!
作者: 東方不敗    時間: 2014-9-17 22:39
但佢隻銅碘講到天上有地下無咁堅
作者: bobo8888    時間: 2014-11-26 23:40
半水龜糧我用過,又開口便便又靚!推介
作者: colala    時間: 2014-12-18 00:53
由bb食到現在亞成,仲用埋水苔
作者: 116677990    時間: 2015-2-9 14:02
jasonsz 發表於 2014-8-16 23:02
無得做總代理咪死七成龜囉

都係錢作怪
人為財死 龜為糧亡
作者: KEROKEROPPI    時間: 2015-6-5 20:59
寵物糧一向都會用外國牌子,一定唔會用大陸野,人食完都起碼識講,寵物唔識,駁唔過
作者: 合龜友    時間: 2015-6-12 22:45
养八角要底材啊!我两個缸都係用鋼整的、养缘和布氏都無底材、都ok啊、除左有时角角聲

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://www.hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2