香港龜友論壇

返回列表 發新帖
樓主: 東方不敗
打印 上一主題 下一主題

日日要服侍個大帝

回復 loveva_bb 的帖子

其實我養咸水魚時,有個靚女話佢用511,第一次打開蓋,成地水,因為條喉內的水倒流
另外,你裝水唔夠又抽唔到水出黎,裝得多,一放個蓋上去又滿瀉
另外拆開蓋時,你二條喉要關閘制,咁仲有水係入邊
裝返蓋一開制就有水出,如果有左空位,抽唔到,可能要用口啜過
所以我咁多年都唔用濾桶,後來朋友比左個幾方便ge我用過
你個d魚仔叫紅蓮燈, d人用黎餵魚,但係養魚的人心目中就唔應該,因為佢都係觀賞魚
但佢太細,又好易死
你拆濾桶時可放入一個水桶內先
回復

東方不敗 發表於 2014-9-3 00:17

其實我養咸水魚時,有個靚女話佢用511,第一次打開蓋,成地水,因為條喉內的水倒流

哈哈!今朝起身發現個掛濾死左..
逼住今日要買過個....最終都係揀左頂濾..

其實我都唔知用咩魚餵龜龜嫁...我係魚街咩人咋..
D人話喱只我就買咋....
甘其實應該用咩魚會好D呀?
回復

通常人用山坑魚,即一袋袋冇色個d ,但我養紅蓮燈時,成日死,d人話一袋所謂100條個d係用黎餵魚
唉,我隻龜,個頭 ,眼後邊, 早幾日見佢紅左一點, 以為損左, 但而家睇又腫腫地 ,唔知係咪個d含腫倉,係就麻煩
你買邊隻頂濾
回復

東方不敗 發表於 2014-9-3 21:57

通常人用山坑魚,即一袋袋冇色個d ,但我養紅蓮燈時,成日死,d人話一袋所謂100條個d係 ...

等我下次去搵下先...
甘你只龜咪成個頭腫晒囉?....如果係含腫倉要點醫呀?
我買左dyna-500係日本嘅...$165
都OK..幾靜..開左半個鐘左右連缸底D污漕都吸晒..依家D水好清囉..
不過比AA大舊囉..
回復

東方不敗 發表於 2014-9-3 21:57

通常人用山坑魚,即一袋袋冇色個d ,但我養紅蓮燈時,成日死,d人話一袋所謂100條個d係 ...

等我下次去搵下先...
甘你只龜咪成個頭腫晒囉?....如果係含腫倉要點醫呀?
我買左dyna-500係日本嘅...$165
都OK..幾靜..開左半個鐘左右連缸底D污漕都吸晒..依家D水好清囉..
不過比AA大舊囉..
回復

呢隻頂濾同以前個隻又少少唔同左
個摩打似aa個d ,以前成舊野入左水
你個缸得半缸水 , 用頂濾好快清,水流大,吸力大d
但養箘就唔夠力 ,不過一般養屎勁的生動 ,水流大會好d
巡環都快d
回復

你個掛濾有冇了下佢,拍下佢,打下佢,踢下佢呀,可能郁得返架
回復