香港龜友論壇

查看: 3666|回復: 49
打印 上一主題 下一主題

有關陸龜糧問題

樓主
小豹 發表於 2013-2-26 19:41
M+Sudo+草粉!!K字糧少食為妙,好多色素

我用手餵完K字糧, 頂佢,成手黃綠色, 洗唔甩, 我媽話我變左 '變形俠醫'...

回復

沙發
alexwong2012 發表於 2013-2-26 22:04
我浸啲K字花果味有小小淺綠色,同sudo差不多.

下次, 試下用手揸下K字糧, 包你洗唔甩D色素.
回復

板凳
alexwong2012 發表於 2013-2-26 23:12
有冇咁浮誇呀!!!!!!!!!
我成日用手餵K糧比黃腿食.冇你啲問題.
去片啦~~~~~查淋都冇色痴手.你買左假野!!!! ...

浮誇? 你D龜細, 餵得量少姐.  我隻13公斤阿達食好多.  睇下啦!

回復

地板
alexwong2012 發表於 2013-2-26 23:53
嘩你咁樣搞,搞到屎咁.sudo都死啦~~~~~

我只係想證明Komodo有好濃的色素姐.   

我同小豹姐冇講大話.  好難洗得甩!  成手都染上了.

BTW, 我隻係Banana味.
回復

JB蕉 發表於 2013-2-26 23:50
四款口味是否只有口味/顏色不同但營養一樣?

分別係: 人造色素 同 人造味道.

Komodo成分: "......... contains EU permitted colourants and flavours" - 人造色素 同 人造味道!!!

頂你, 整到我成手 同埋龜龜 成條舌頭 都係人造色素, 仲唔知人造味道有冇長遠問題??!!

總之, 我隻好憎食佢D 人造味道.
回復

JB蕉 發表於 2013-2-26 23:59
但啲色素對龜龜係咪有不良影響?

佢話係: "歐盟批准的人造色素及人造味道."  我話之佢係咪歐盟批准, 頂你咁鬼濃!!  小豹師姐都話紅Q曬.  

人造色素有冇毒就唔知, 人造味道就一定有長遠影響!  我平時中意整蛋糕, 整蛋糕既人造味道說明書話不可以滴太多, 會傷肝傷腎的!!
回復

小豹 發表於 2013-2-27 00:09
算啦,正所謂道不同不相為謀!我就唔會餵了

算啦, 同佢呢D人真係道不同不相為謀, 條友玩針對, 都唔係玩學術, 有時真係懷疑佢係某間新龜店派黎既網上打手, 五毛.
回復

JB蕉 發表於 2013-2-26 23:50
四款口味是否只有口味/顏色不同但營養一樣?

四款口味, 成份完全一樣, 只係 人造色素 同 人造味道(化學) 唔同.

快D集齊四款唔同人造色素 同 人造味道 啦, 哈哈, 勁搞笑..
回復

alexwong2012 發表於 2013-2-27 00:30
你夠係黑藥派上來的打手.

你成日都 阿澤 阿澤 阿澤 阿澤 阿澤 阿澤 阿澤, 余醫生 余醫生 余醫生 余醫生 余醫生 余醫生 余醫生,你唔悶, 人地都聽到嘔啦.
回復

alexwong2012 發表於 2013-2-27 00:30
你夠係黑藥派上來的打手.

By the way, 你去其他區, 水龜區我從來唔去, 個個都係話用黑藥啦.
回復

JB蕉 發表於 2013-2-27 00:35
其實我既諗法係, 野生的龜龜都係食草食到咁鬼大隻, 有時太好營養未必等於對佢地好 ...

你咪比牧草佢地食lor.,  呢個topic 係有關龜糧.  拿, 就好似咁, 人地比把靓刀你, 你點用, 係你自己問題.
回復