香港龜友論壇

查看: 3474|回復: 28
打印 上一主題 下一主題

救救小龜龜

樓主
Ninesun 發表於 2012-9-6 11:58
依隻巴西龜仔都買左返黎2-3星期啦 (同一時間買左兩隻) 圖中依隻叫"阿其", 另一隻叫"阿翠"

起初頭幾日,  ...

我建議你買多樣,係Reptoboost 俾佢浸!!

先用射燈 加溫(要半個鐘到或以上),然後再放龜龜去浸.......佢應該會生猛D

Repotboost 就一平匙粉 + 250ml水 或者少D
回復

沙發
小妃 發表於 2012-9-6 12:09
一定照燈?!唔一定囉.個老板想呃你買野咋.有藥食唔洗照燈都得架.你係咪搵錯店問 ...

老老實實..我都覺得要照燈 +溫用
回復

板凳
小妃 發表於 2012-9-6 13:35
回復 khip 的帖子

係.我知道有用.不過個老板講到話唔用就唔得就...= =

咁老闆又真係 HARD SALES 左d
回復

地板
Ninesun 發表於 2012-9-15 13:37
不是直接滴嗎
滴完浸一分鐘水再換水

唔係直接滴的,而且龜精唔係對眼病一定有幫助,就算要用都係滴落水入面,等龜龜斬眼時將D藥帶入眼....你咁滴 小心佢盲鬼左
回復

Ninesun 發表於 2012-9-15 16:50
我去買眼藥水時, 個店員介紹用龜精直接滴眼

唔可以的.......

龜精簡介
http://www.hkturtle.org/forum.ph ... C%E7%B2%BE%E9%9D%88

回復

Ninesun 發表於 2012-10-2 01:30
浸左一星期龜精+補品,d 毛毛冇晒,眼睛白色都好左^_^

但係都係唔食野

盡可能帶佢晒多D太陽(直接個隻,唔好隔任何野)

同埋而家天氣轉涼,你有冇射燈和暖管幫佢地保溫?

溫暖既環度有助龜龜活躍D,太陽光是龜龜最佳既天然藥方

另外試下買d紅虫引佢
回復