香港龜友論壇

查看: 4551|回復: 53
打印 上一主題 下一主題

陸龜B 食高纖維 低蛋白質 係錯誤"!!?? (講緊住沙漠ge龜)

樓主
Tony_Chu 發表於 2012-1-24 16:28
拜讀了, 非常感謝師兄, 你幫我解答了好多問題, 亦認同了為何爬醫書中所講的BB龜及體內lower gut flora益 ...

爬醫書呢方面, 我個人認同避免食牧草.
但對於還要補高蛋白質的食物, 例如動物腐屍、軟體動物、魚等, 有些保留.

因為:
1.冇個標準去衡量, 何情況需補? 補時是補多少量? 這些都是兩面的, 過尤不及. 沒尺度之下, 真的難為了我們這些一般養家.
2.補也不需補動物腐屍, 軟體動物, 魚等動物, 大可用高蛋白陸龜糧, 甚至水龜糧(有肉的成份)去補. 因為用了動物腐屍, 軟體動物, 魚等動物, 同時亦大大增加了感染病箘的風險, 而這風險是完全沒必要的.

回復

沙發
cw.kit 發表於 2012-1-25 09:46
睇番個網仲有一段文章有關龜對蛋白質高低的問題:http://www.paludarium.net/5/post/2011/05/81.html
有講野 ...

幾乎所有各品種幼龜, 都會偶然吃到一點肉類, 這不是什麼新聞的.
回復

板凳
6sn7 發表於 2012-1-26 13:49
咁講,bb食紫花苜蓿會唔會好過黑麦草/提摩西?

不過紫花苜蓿南方種唔到 ...

其實野龜資料, 同箱養會有不同, 會造成以下的問題:

野外幼龜因食物條件等呵刻, 故偶然有吃到高蛋白是最好, 但並非天天有得吃大魚大肉高蛋白吧?
因此箱養的真有必要刻意去找高蛋白的菜草? 如龜運動量多, 亦需更多的蛋白質, 箱養龜的運動量方面比起野龜又如何?

一般我們見到, 不挑用高蛋白, 而用菜養的龜, 大都因生長過快或胖而要減肥, 因此還要刻意找什麼高蛋白的菜?

其實那些野外幼龜資料, 什麼高蛋白低蛋白, 全是虛言虛指, 根本就沒一個真實指標.

野外幼龜食物條件呵刻天天不同, 在各季節的食物又是不同, 還有食物希有的季節, 在全年平均之後, 實際每天吃進蛋白質數值是多少? 箱養的幼龜天天食物豐富, 全年365日基本相同.
兩者在全年平均之後, 箱養的幼龜每天吃進蛋白質數值, 比起野外幼龜的數值又如何?

會不會箱養幼龜吃進的, 只是中或中低蛋白質數值, 就已相等於野外幼龜, 所謂高蛋白質的數值呢? 別忘了爬家們所說的數值, 只不過都是在短暫的, 食物豐盛季節中的一時之像, 而並沒有全年平均之後的每天實際數值是多少, 箱養的有樣學樣恐怕必會過度.

再來就是幼龜與纖維, 亞成及成年龜當然很需要. 幼龜呢? 到底實際每天需要多少? 幼龜要纖維來做什麼的? 幫肋腸胃郁動? 如是幫肋腸胃郁動, 還哪需挑什麼特高纖維的草, 也不需挑什麼高蛋白的草; 但到底要何份量纖維呢? 以何為準?

我也常聽說, 什麼很好的爬醫, 或什麼知名的爬家, 說幼龜用幾比幾%纖維, 牧草和菜應幾比幾, 根本不分時刻, 不分龜種, 不分個別体質, 聽者亦按比例照辨, 去強迫龜接受;我就很驚訝的, 身為爬醫爬家, 說話居然這麼不付責任和不科學化!

現時最衰係冇一個固定規格, 比大家固定用乜菜草, 所以睇完N個什麼科研爬家的資料之後, 都係只得個睇字, 然後在實際上還是自己各自各師各法, 各適其適.

因此於幼龜, 我自己是根本不管他們那一套, 養物上儘量多元化, 根本不用管蛋白質高中低, 以觀察龜的四肢肥廋, 加上每兩週量體重來控制, 廋就用19%高蛋白Rep-Cal加多一餐給2-6粒進補, 胖就減少食量或兩日才吃一餐.

纖維方面就看龜糞, 龜糞成形還帶硬就纖維足夠, 以此來做指標.

我至今還從沒買過任何牧草, 只用門外摘的野生蒲公英和車前草, 加一般各種菜, 糧我基本全用不上, 龜糞都是成形還基本拿上手有硬似石頭感.

回復

地板
cw.kit 發表於 2012-1-27 19:00
回復 waiman 的帖子

哈哈= = 不過我喂龜d糧好單一化-0- 來來去去都係個幾種... 唔睇到我都唔知a﹏a so我覺 ...

明白既. 你個貼發得幾好啊.
回復

cw.kit 發表於 2012-1-27 19:16

啊啊.仲有,我用野生係用來做論據,證明龜係需要一定的蛋白質(在外有好多文章指出陸 ...

咁你認為幾多蛋白質算低? 幾多蛋白質算中? 幾多蛋白質算高呢? 又實際點估計每餐合共多少蛋白質?

蛋白質係以吃進了所有食物既總和黎計既.
食量大者吃進中或低蛋白亦可是高蛋白質.
食量小者吃進高蛋白質, 亦是中或低蛋白.

回復

cw.kit 發表於 2012-1-28 18:08

就原文中,其實可見到佢比較提倡蛋白質對纖維之間比例係1:12至1:4.5,因為原文實驗中較 ...

對我來說那圖是全沒義意. 我指的是實際上, 例如你去買菜給龜.
回復

回復

cw.kit 發表於 2012-1-29 02:26

- -我連你點樣整到呢D資料出來都有個問題~~

>如果你叫我發表一個新資料表,代表你認同這實驗帶出的幼龜對高蛋白質的成效,

雖然我自己以前亦轉贴過同一文, 但我並冇認同這實驗對幼龜的成效.

http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=1734
回復

windleaves 發表於 2012-1-29 23:11
其實唔難,大部分人食嘅菜網上都有營養成分嘅資料,問題只在於有無人願意花時間去執佢地出黎同埋做d歸納 ...

係啊, 先 "定義" 好 "粗纖維與蛋白比". 然後去找菜草營養成分資料, 歸納整理出黎.

支持CW CHing.

回復

cw.kit 發表於 2012-1-29 15:20

係啊~ 咁就太可惜了。

用好難消化既食物比幼龜或人類的小孩, 營養度吸收度下降係好正常既事, 果篇只不過係做下實驗去確認者.

我整理鈣磷比, 因為鈣磷比係各品種從病龜至成年健康龜都適合, 有明確定義.
而纖維與蛋白比, 係各品種, 乃至各個体都不同, 纖維與蛋白比並冇一個明確定義.

回復

benlc 發表於 2012-1-29 23:42
學生有野發問
牧草定義?
咩原因要餵牧草?

同樣都是植物, 人自己喜歖吃的就叫菜. 人因其纖維太高口感故, 或口味故不喜歖吃, 但動物能吃故用來供畜牧吃的, 就叫牧草.

餵牧草原因:
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=1991

回復

6sn7 發表於 2012-1-30 00:41
啱啱發現,野菊都係好嘢,唔知阿仔食唔食,我果到路邊好多

野菊 178/41 - 4.34:1 (蛋白3.2, 纖維3.4) ...

我有比野菊我D龜食.
回復

benlc 發表於 2012-1-30 14:01
因為我見有人風乾浦公英 , 車前 , 桑葉等等作為乾牧草 , 咁若按你所示菜=牧草 , 晒乾風乾油麥菜 , 菜心 , ...

唔係.

>同樣都是植物, 人自己喜歖吃的就叫菜.
>人因其纖維太高口感故, 或口味故不喜歖吃, 但動物能吃故用來供畜牧吃的, 就叫牧草.
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
因為, 油麥菜, 菜心, 白菜仔果D, 基本係人種人食為主, 而且纖維唔高.

浦公英, 車前, 普通花園D青草野草, 新鮮既同乾既, 都係牧草.
回復

benlc 發表於 2012-1-30 23:57
會用 纖維 多少來做區分 那區分數值又多少
咁按你所示 , 兔仔係咪可以食浦公英 , 車前 ,  ...

兔仔可以食浦公英, 車前架.
回復