香港龜友論壇

查看: 4270|回復: 46
打印 上一主題 下一主題

養左年幾既巴西龜~~

樓主

回復 Michael:) 的帖子

可否以背板角度去睇條尾?  , 睇身型指甲尾短似女
回復

沙發

回復 Michael:) 的帖子

條尾縮埋左==點解個底板近尾位置生得咁平咁直好特別, 未見過
回復

板凳

回復 泥頭佬 的帖子

真係大得好快 我屋企果兩隻養左六年, 一隻12CM,另一隻先14cm, 不過兩隻都係公,
ching果d係女??
回復

地板
回復 sliderman 的帖子

我屋企果d冬天都會開口, 其實唔太凍, 十八九度陽光普照既中午,我d龜會自動自覺起身周圍行响度嘈, 我會照餵, 不過比夏天食少好多
回復

回復 泥頭佬 的帖子

咁有無興趣要我隻14cm紅耳仔?? 不過佢近排個咀無啦啦有達紅色野, 而家e梗, 我諗佢可能爬爬爬果時撞到個下巴位, 如果你想要, e好先俾你
回復

回復 泥頭佬 的帖子

哈哈...我屋企果d成幾隻都係公, 我都想幫佢搵老婆不過又係果個原因, 空間有限, 而家打算2公放1公, 再招1女入黎, 其實都有d唔捨得, 不過始終放咁多隻公响度盞全部做和尚而家已經2公已斷背
回復

回復 泥頭佬 的帖子

我果邊衰d, 上年秋天大巴公咬住小巴公J幾分鐘唔放, 唔知佢以為係食物定特登咬佢不過最后都無事, 佢可能唔係有心咬, 唔係小巴公小命不保了
回復

回復 泥頭佬 的帖子

十分龐大簡直嚇死, 前果排有時幫果3公抺身, 抺到條尾, 佢地就會so下咁啦, 見識下咁啦, 我有救佢ga, 不過愛莫能助, 你覺得我可以點幫佢, 難道拉開佢地? (不是更痛嗎xd)我果時嚇到淨得識敲下咬龜果隻龜個殼, 試過輕力搖下佢, 再加篤腳篤尾, 完全都無放口蹟象, 所以嚇到而家都唔敢放埋一齊, 卒之冬天太少理果隻大巴, 過冬后發現生左皮膚病, 佢其實都好可憐, 或者佢唔係有心咬小巴呢~要咁諗先得, 最后我總結可能係隻小巴太鐘意佢, 成日苦纏佢 , 所以嫌佢太煩咪咬佢, 又或者佢唔抵得唔夠佢咁利害呢xd 無得解, 我唔係龜麻
回復

回復 泥頭佬 的帖子

被大巴公咬完, 唯一'興'幸既係小巴公佢條尾真係無堅不摧, 好勁, 絕非弱不襟風, 完全係經得起考驗, 其實佢地兩隻一直相處好好, 兩隻都好fd, 又唔會周圍亂咬, 唔會咬龜咬人, 我諗佢地一定有誤會, 我有時餵野食, 將佢地兩個缸放埋側面, 果隻小巴公會瘋狂咁想沖過去唔食野, 但係隻大巴公淨得望住佢, 有機會, 我會再俾佢地試下fd一陣, 當然要望實d
回復

回復 泥頭佬 的帖子

當然啦, 大命小命都要保住
回復

回復 泥頭佬 的帖子

哈哈~當然啦, 我已經部署緊送仔迎女大行動, 不過似乎不太順利, 搞左成個月都未有著落, 正在努力中, 事關日日見住兩隻斷背龜, 人都就快發瘋, 雖然佢地個樣好可愛, 但係都可以講話尼D野有歪倫常(有點似封建年代絕無歧視成份) 你講起寫小說, 大約2年前真係有一刻想寫本書, 再搵書商出版, 不過最后當然沒成事, 不然......可能.......簽名.......(預留幻想空間俾你)哈哈哈
回復

回復 泥頭佬 的帖子

已經有進展啦, 搵到一隻女 我驚佢地又大打出手, 雖則小巴公上次可保小命, 不過下次爭女唔知會唔會咁好彩, 所以都係奉行一夫一妻制, 加上唔想佢地住咁迫, 所以打算送一隻出去, 不過要搵個愛龜人士先送, 暫時都唔急, 有箱養, 不過覺得佢住得唔夠好
回復

回復 泥頭佬 的帖子

咁快D轉過大膠箱, 大家一齊成為'膠'箱之友, 我隻大巴公等你黎帶番屋企
回復