香港龜友論壇

查看: 3755|回復: 30
打印 上一主題 下一主題

唉,又死多隻草:(唔通真係咁邪?

樓主
回復 seamus 的帖子

其實無話易唔易養, 在乎養既方法是否適合
回復

沙發
回復 king199802 的帖子

用濾桶, 咪放好深水, 草龜B 細細隻游水唔叻, 好易浸親, 浸親就易病, 易病唔識E就易死, 完全同火克水無關
回復

板凳

回復 king199802 的帖子

5CM都用到濾桶估你唔到, 如果你打算養2,3CM果D, 唔建議裝咁多野先, 咁細隻底板當佢2,3CM, 如果你水深5CM, 佢打直企未必/勉強伸到個頭出水面抖氣, 再加上濾桶既水流, 會好辛苦, 個人經驗, 覺得用最簡單既一個細箱, 加一個穩固陸地, 水質最重要, 最好用蒸餾水養, 草龜B皮膚易敏感, 易有皮膚病, 我試過用煲過既水效果無蒸餾水咁理想
回復

地板
回復 啊橙 的帖子

我覺得蒸餾水比水喉水乾淨, 作為飲用水, 而唔會直接飲水喉水, 而且用過覺得比水候水既情況好, 我都好認同你所講蒸餾水所有有益生菌同礦物質都冇晒,連微生物都清除晒, , 淨底屎尿水, 所以我只認為短期用, 而非長期用, 同時我覺得D龜一痾就應即撈起, 避免污染, 因為好多人一拎到返屋企話有皮膚病, 最合適既就係用最乾淨既水, 蒸餾水經過多重處理, 極少益菌同時極少害菌, 其實市面有一些已加入礦物既水, 我認為可以儘量補足其不足, 所以認為初期細龜剛剛買回家 , 應用蒸餾水, 待適應后, 才用隔夜水或水喉水
回復

回復 ashbone 的帖子

以上是我一些見解, C兄可看看是否有什麼意見, 其實用蒸餾水是本人以往多次經驗, 非專業意見, 本人是極力建議初期以蒸餾水養, 而非長期, 希望大家求同存異, 大家作交流討論
回復

回復 啊橙 的帖子

用蒸餾水養係我既主觀感覺+經驗, 當然當中不同龜/不同時間/不同換水次數可能存在客觀差異, 我是憑我既經驗同大家分享用蒸餾水養法, 而非專業推介,
我以前有朋友給我一隻皮膚病極嚴重既草龜, 用水喉水隔夜養, 最后皮膚病嚴重至死迌, 后來自己養的草龜買回來初時都係用水喉水隔夜養, 但係漸漸發覺皮膚出現問題, 而且有惡化蹟象,后來改用蒸餾水,情況改善好轉復原, 我其后買回來的草龜初期全用蒸餾水養, 發現皮膚感染問題較少, 當然當中可能存在一些客觀差異, 但我發覺發病問題少及嚴重性較低, 比之前用水喉水所養效果較顯著, 心理壓力大為減低,以及龜隻問題的確明顯少很多, 所以如果真的担心草龜養不大, 皮膚有問題, 我極力建議初期使用蒸餾水, 待適應后, 再用水喉水

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
啊橙 + 10 多謝分享

查看全部評分

回復

回復 啊橙 的帖子

各人有各人意見, 請不要以'小朋友' 不合適的用詞去形容別人, 大家講求互相尊重, 我絕對可以求同存異, 但不接納任何包含別有用意的形容字詞
回復

回復 啊橙 的帖子

其實以我以前大約3-5年前既蒸餾水價格來說, 我當時大約以$10可以買4-5支蒸餾水750ML回來, 而且我主張先用普通細箱養, 當時我一日換2-3次水, 一日一支都用唔完, 所以以我個人角度去看, 蒸餾水養龜價格可以接受, 再說現時價格, 我上次行過街市小食檔, 才用$2買了一支蒸餾水750ML作飲用, 此水物價沒有大改變, 所以一直覺得俾多少少錢買心安, 以及龜隻少出現皮膚病是絕對值得, 所以希望你了解后, 思考過后才對他人評價/總結
回復

回復 啊橙 的帖子

其實大家討論的主要目的是為龜隻健康著想, 我只是分享自己的個人意見, 儘能力去解釋我的想法, 絕非必然/權威性的專業, 希望大家在意討論龜隻身上, 而不建議在意當事人既性格或特點, 合理的批評我會接納, 但不合理的評論, 只能說我希望大家互相尊重
p.s: 所以我很在意之前以短訊息問c兄的事, 担心造成不必要的誤會, 而引導該人作出一些不理性的行為, 我只是想了解是否真有其事或是我多疑, 若然是真, 如能找出該人, 我想深入了解大家的誤會, 而不是以報復心態
回復

回復 ashbone 的帖子

C兄說得十分對其實在討論區就是分享自己的意見, 各人自有判斷, 我不是專家教授, 不可能做很多實驗取得數據去支持自己的論點, 去證明自己所說的事是絕對的對還是絕對的錯, 各人應自己思考是否相信, 討論區只是貴乎廣納意見及互相尊重交流經驗, 並不是一個十分學術的地方

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
ashbone + 2 一針見血

查看全部評分

回復