香港龜友論壇

查看: 5274|回復: 89
打印 上一主題 下一主題

成年人既世界唔會有佔中

樓主
Honest 發表於 2014-10-2 18:21
成年人只會理由冇車返工 diu曬老冇叫人走只為搭車快d 反佔中個2000人除左5毛同左膠有冇你份?(有人whatsapp ...

無計, 人門只看現在, 無諗到香港己一年差過一年,
這完全係制度問題, 因為特首係阿爺 & 有錢權貴 選出,
所以特首做任何野都只需配言 阿爺 & 有錢權貴, 全面宮商鈎結,
根本無需要理會市民想法, 因市民無法影響特首去留,
有無人夠胆講香港經濟在阿爺管治下將會越來越好?
回復

沙發

仲有, 香港經濟發展全靠在中國國內無的法治, 文化 & 國際視野,
所以越靠近大陸越死得快 (你睇電影業就知)
如果香港無左自己的獨特性, 同大陸其中一個市無分別,
到時香港經濟就真係真真正正完完全全 (玩能源) 啦!
回復

板凳
chosonchan 發表於 2014-10-3 16:33
咁你覺得邊個出黎做先好?我一直都想知道
係咪長毛做, AV仁做, 梁家傑做就好???
其實中央都傻...咪等你地 ...

唔需要信人, 要信個制度,
即係特首係阿爺選出黎, 阿爺就係佢老闆, 佢只需為阿爺服務,
特首係市民選出黎, 市民就係佢老闆, 佢只需為市民服務,
即係只有普選, 特首先會真心為香港做野, 因為佢&佢個黨都想下次能夠選到,
至於特首醒唔醒唔太重要, 因為香港有成套完善的法律 及 公務員 制度,
只要特首真心為香港做野, 成個 法律 及 公務員 制度 自然配合到
如果你唔信香港 法律 及 公務員 制度, 咁無野可以信
回復

地板
PP-HK 發表於 2014-10-3 16:39
我諗經濟發展冇咁簡單掛...

美國夠話有法治, 文化 & 國際視野囉, 結果一個金融海嘯要搞到印銀紙渡日。

首先, 實際上中國印銀紙多過美國2.5倍,
你睇中國經濟好要有數據, 大陸人均收入只有香港1/6, 消費係香港1/2,
第二, 香港除左法治, 文化 & 國際視野, 仲有咩比我地最近的廣州好?
回復

PP-HK 發表於 2014-10-3 17:06
攪清楚, 鈔票的總數量同經濟政策冇關係, 美國自從金融海嘯後採取的量化寬鬆政策, 實際就是印銀紙, 由於美 ...

首先要明白一張銀紙係點黎, 銀紙原於銀行對政府發債的信任, 又有人願意買債, 便可印銀紙,
第二係點解中國比人叫貨幣操縱國!
回復

PP-HK 發表於 2014-10-3 17:28
我相信你攪錯了, 銀行對政府發債的信任, 只是講本地發鈔的要求, 但並不等如國際金融的地位。以現今能作為 ...

首先一早已無用金本位,二,係要睇貨幣供應應,依十年中國同美國的變化,三,我無話中國發展得小,
但到依家國民收入都係好低
回復

TakTak 發表於 2014-10-3 17:37
年青人有理想,熱血,勇於改革,挑戰制度,
衝動,容易比人影響,適合做創新科技,
運動,IT,創作,但紀絕 ...

我都係成年人,但97到依家已17年,普選零進步,
我完全想唔到順民對普選有幫助,睇住澳門已心痛,
點解全世界都係大學生出黎,係因為佢地要面對政權最耐,
我都想知,唔示威有無其他方法快D有普選?

澳門是完全睇阿爺食飯架..澳門23條一早立法啦....香港在政治上比澳門自由很多...惜福啊...  發表於 2014-10-8 13:02
回復

chosonchan 發表於 2014-10-3 18:00
...中國係操縱國,,,,,你知唔知道美國差全世界幾多錢????邊個操縱緊邊個...
...

咁又係邊個叫中國買全世界最多美債?要問下阿爺
回復

PP-HK 發表於 2014-10-3 18:08
無錯, 而家好少用金本位, 大部份都是美元, 原因好簡單, 因為美國為國際貨幣, 更重要的是, 因為黃金無利息 ...

首先講明,我都好淨美國佬,但民主係現存最好的制度!
回復

PP-HK 發表於 2014-10-3 18:33
有民主必比冇民主好, 這點我相信的, 但爭取民主是否要不顧一切, 我有點存疑。 ...

其實都忍左十幾年,唔係邊有咁多人出黎…………
回復

咁咪攪個公投羅,如果個個鐘意阿爺話晒事,我都會認命,
因為香港人原來真係想咁

你知道"真牛"是大陸用語嗎....証明兩地文化很難分你我了....  發表於 2014-10-8 13:14
回復

照你咁講,只能在睡覺時才可示威
仲有,你睇今晚沖激係咩人,唔係黑社會會做得出?
示威好和平,但唔阻到政府同公共地方政府會同你傾?
回復

即係黑社會打人係合情,合理,合法,警察唔應該拉,咁我明白大家想法了,多謝
回復

龜龜yin 發表唔 2014-10-4 16:21
回復 KPS 的帖子
社會咁佔中,佔旺,佔尖,佔銅,又合情合理合法嗎??

所以我覺得警察應該拉晒佢地,咁至叫公民抗命你應該問點解警察吾做野?
因為政府想市民 反 市民, 政府漁人得利,
但出黑社會打人就正PK!
回復

唔講道理無得討論
回復

kit941120 發表於 2014-10-4 19:08
大陸好大機會出解放軍!

現時不會,,明晚一定會暴力清場,佔中會退守返港島區作長期坑爭…………我估,也是我希望佢地咁做
回復