香港龜友論壇

樓主: _朱古力_
打印 上一主題 下一主題

我已經買左SETTING俾龜龜喇`

樓主
回復 D-hero 的帖子

其實冬天,我兩樣都用,暖管和射燈,就係驚個溫差太大,還有uvb燈,不過發覺隻龜龜在冬天時很少上岸..... 所以有時都是為了限電熄了它...... 但暖管就要長開......  
回復

沙發
回復 _朱古力_ 的帖子

其實急涷的都有好多菌的,如果你買最cheap那隻的話,但有一些貴d 會好d。我已前就會比急涷蜂年蝦給他們吃,都係唔係貴好多....  而生han魚要小心,因為聽師兄講很多菌,驚d龜吃了會生蟲,要養定幾日才餵他們。不過我已前也有餵過巴仔食生han魚,但發覺越食越惡,最後都係唔比生糧給他為妙,等大些可以餵蝦干當點心......
回復

板凳

若果你唔用過攄的話,你最好唔好放石春,因為你換水很麻煩,也會有很大的臭味... 我已前就係咁,入門口已經聞到隻龜那陣味......   還有水位好似低了些...... 小心暖管過熱.....
回復

地板

我是說filter,濾水器.....  用來淨化水質....
回復

其實幾十處元易,chim 濾 under water 那種,還有你那塊石是在水低裡,若果放的話,你要放夠厚身些,龜龜要排到上去..... 使他能夠完全乾身,最好比他洒直接陽光,因為他好似有腐甲.......
回復

http://www.gxz518.com/article/546.html 這個link,你可以看看,上文所說的手術你可以不理,但下文有關處理衛生和龜的泡水和水質問題可以作參考.....  
回復

其實唔駛買過,巴仔好快大的,唔係半年後你又要換過。不過你兩隻病得都幾嚴重,其中一隻雙眼好似"種" 了.... 還浮水tim.... 可能我睇錯啦...  如果係的話,現在還入冬tim.....   希望他過到這個冬天啦.....

而你換水的話,你在街市買過十多塊的水pump就得了.......
回復

不過灑太陽也要小心中暑〔雖然現在不是夏天,但長久在日光之下也會中暑〕.......

還有暖管用發... link....  http://www.discuss.com.hk/archiver/?tid-11010521.html

和過冬須知.... http://www.hkherp.org/modules/weblog/details.php?blog_id=83 〔很全面,講灑我要講的野..... 〕
回復