香港龜友論壇

查看: 3761|回復: 30
打印 上一主題 下一主題

唉,又死多隻草:(唔通真係咁邪?

樓主
wel524 發表於 2012-4-13 16:26
回復 king199802 的帖子

5CM都用到濾桶估你唔到, 如果你打算養2,3CM果D, 唔建議裝咁多野先, 咁細隻底板 ...

蒸餾水係最唔好既飼養水之一 = =....
蒸餾水所有有益生菌同礦物質都冇晒,連微生物都清除晒,
冇左任可樣去保護龜只,有既只淨底屎尿水。

即使養左菌都唔及水喉水,一來養菌速度追唔上,二來龜只冇晒所以保護物,皮膚一定出問題。
回復

沙發
小豹 發表於 2012-4-13 18:06
姐好似小朋友咁,係一個無菌既環境大都會易病咁用礦泉水得唔得

菌都有益同有害,其實簡簡單單同水喉水咪得囉。
回復

板凳
ashbone 發表於 2012-4-13 18:35
絕對認同用水喉水已0K,最多都係用闊口桶儲水24小時,點解要用煲過既水甚至蒸餾水養!要達到無菌飼養{:112: ...

係爬蟲飼養當中,無菌唔係最好的
回復

地板
wel524 發表於 2012-4-13 18:49
回復 啊橙 的帖子

我覺得蒸餾水比水喉水乾淨, 作為飲用水, 而唔會直接飲水喉水, 而且用過覺得比水候水既情 ...

龜既皮膚對水質係十分敏感,一但有少少出問題就好易患有皮膚病。
你話屎可以撈走,咁尿呢?要做到徹底乾淨係冇可能
龜既排泄物唔只係屎尿,仲有好多肉眼睇唔到既分泌物,想請問下你點預防?
養菌只少要一個月以上,但水質變壞可以係兩個中搞店....
人類長期淨係飲蒸餾水,都會出問題,可況係龜?
短期使用係講緊一日/半日換一次水,你個缸仔細可能冇問題,咁一個18吋缸呢?你頂用几多蒸餾水去換水,要使多几多錢?用大量金錢換番黎既係一d對龜有害既水,本末倒置...
如果用細缸每日換水,點養菌?點先做到一個生活圈比只龜?
唔係乾淨就等於無敵架小朋友,錢多都唔係咁使法...對生物黎講,冇水係最乾淨,只有最合適。
回復

wel524 發表於 2012-4-13 19:21
回復 啊橙 的帖子

各人有各人意見, 請不要以'小朋友' 不合適的用詞去形容別人, 大家講求互相尊重, 我絕對 ...

我見你不斷強調用蒸餾水去養龜,我覺得係食米唔知價既心態先咁講。
回復