香港龜友論壇

查看: 3348|回復: 37
打印 上一主題 下一主題

有冇龜友有興趣創業做生意???

樓主
支持你創業,襯後生輸得起,不過你而家先起步會 5 會太遲
因為我創業果陣只得 15 歲
回復

沙發
ki0110 發表於 2014-5-23 23:59
唔好做飲食

我反而有興趣呢行,冇生 2 我可以食哂佢
回復

板凳
龜痴 發表於 2014-5-24 02:30
咁細個你開始接客?
你日日大便一定好暢通

冇辦法 la,屋企家貧,我又 5 肯向學,咪唯有穿下膠花,比人摸下咁去賺支可樂 $ 維持生計 ja
不過大便暢通確係真的
回復

地板
C Hing,5 好意思,我 hi 到個反對制 timSorry
回復

家家 發表於 2014-5-23 22:39
現在都系做網上生意,零成本,開舖頭就唔使想喇,我開舖頭架,十幾年了,這幾年已經虧損幾十萬了,欲哭無淚 ...

點解你地做生 2 會蝕 $ ga
開舖做生 2 好困身,雖時間自由但壓力大,所以做網上生 2 較為安全,最麻煩都係影相同 post 相
回復

家家 發表於 2014-5-24 12:33
原因是需求越來越少,唔同以前(以前系唔休做架),另外租金已經加了100%,所以真系唔好開舖頭呀,現在全部 ...

我有 friend 開藥房賺到喊 wor
有時候時移勢易,要順應潮流,尤其做生 2 Tim,不過亦有另類的生 2 長做長有
回復

leonswt 發表於 2014-5-24 20:28
咁多龜友回貼支持已經好難得了

我其實諗緊兩方面

樓上主題 cafe,你冇 4 ~ 50 個都 5 洗諗,不過呢 d cafe 會聚集好多妹妹仔,c Hing 真係色諗
代理外國品牌,你要考慮自己有冇財力食得起佢地 d 貨,5 好憑空想像 wor
回復

家家 發表於 2014-5-25 10:16
我果區d藥房全部無生意架,都系大陸人開,用來洗黑錢架,我果邊d人全部都知,就系唔知點解無人查無人拉。 ...

所以你確實 5 9 佢地做,返貨 100.,漂白佢 90.出,佢玩你一年包你執笠,呢 d 漂白舖行行都會有間係左近
回復

602151 發表於 2014-5-26 18:22
通常做果行會厭果行

你錯 la,我係由興趣發展到事業 ga
回復