香港龜友論壇

查看: 4210|回復: 25
打印 上一主題 下一主題

赫曼痾蟲,請問可以怎醫

樓主

蛔蟲, roundworm, 用Fenbendazole, Fenbendazole係新的WHO認可杜蟲藥, 對身體冇乜大反應, 身體吸收量好低, 安全, 我每2-3個月食一粒(因我家太多寵物及爬蟲), 任何藥房都有賣,成藥(非處方藥), 叫做Verimflu (Fenbendazole 500mg), $20-25/一粒, 用切半方法計, 龜食40-50 mg/kg(每公斤重), 口服, 2星期後再服一次, 然後2星期後再服一次.

可參考爬蟲及龜藥量指南:
http://www.anapsid.org/resources/rxdose.html
回復

沙發

Verimflu(Fenbendazole 500mg), $20-25/一粒, 用切半方法計:

500mg/2, 250/2, 125/2, 62.5/2, 31.25/2, 15.63/2 ....

用匙羹壓磨成粉, 混合小量蒸餾水, 強餵龜龜.
(另需針筒一個, 及美女助手一名)

[youtube]87cVmunSbTw[/youtube]

回復

板凳

回復 花次郎 的帖子

花師兄, 你講得好岩!!!!  我強餵係方便自己計藥量. sorry....

另外, AZOO用乜成份, 我地根本唔知, 我睇過冇寫!!  掃蟲王就寫左用Levamisole HCL ~1966年隻舊藥, 好毒(人類藥中已禁用), 我個friend毒死左隻變色龍.
回復