香港龜友論壇

查看: 8058|回復: 92
打印 上一主題 下一主題

UVB牌子一問!

樓主
我用 Arcadia 日光燈!

Zoomed 10.0 UVB 都唔錯
回復

沙發
kahnballack 發表於 2011-10-24 01:29
回復 Star 的帖子

Arcadia魚街有冇??

星輝水族, 臭豆付斜對面, 之前$390, 最近入冬加到$420!
回復

板凳
kahnballack 發表於 2011-10-24 02:02
回復 Johannchan 的帖子

thx

係呢個!  160W 同100W 我都買左, 160W 既 UVB最勁抽! 但UVA仲勁,好鬼死熱!!!  有埋紅外線,  30-40cm距離龜龜好快走佬, 等冬天好凍先用.  100W 依加OK.

好似唔多覺有UVB燈, UVB燈用Zoomed 10.0啦!
回復

地板

我在澳洲xxx大學教營養學既80歲教授叔公今日返左黎, 同我一起飲茶, 我請教左佢少少有關維他命D既野...

佢話:

- 其實維他命D主要係 D2 同 D3 對身體有幫助, 點解D人成日講 D3 D3 D3.....係因為D2 對骨駱既幫助效果係D3 既一半.

- D2主要在值物中有, 而D3主要在肉類中有, 其實值物中的D2太少, 無法幫助吸收鈣及磷, 而D3在肉中是有的, 但仍然很少, D3最多就在肝, 人可以食豬潤 同 魚肝油 就夠了!  但長期食豬潤 同 魚肝油 會帶黎其它問題

- 最新發現人類長期缺少足夠的維他命D 會帶黎cancer, 不單止係鈣唔夠既問題, 特別係我地男性的前列線癌, 及女性既 子宮癌!!!  所以養龜既人好幸福, 我地每週陪龜龜曬40分鐘太陽就可以吸收足夠的維他命D!!!  就可以防止有好多好多的CANCER..........

- 佢話人食肉去吸收維他命D 係好少的, 可能僅僅夠幫助吸收鈣, 但防癌就唔夠了, 甚至食維他命D藥片都唔夠, 最有效仍然係每週曬40分鐘太陽, 每週2次, 每次20分鐘, 晒面、手臂、大脾!!  每週晒超過40分鐘就會開始增加皮膚cancer細胞!!!   每週曬40分鐘好喇...

- 龜龜吸取鈣仍然最有效都係曬太陽, 但曬幾多太陽? 無法計算, 因為沒有人正式做過龜龜的解剖及血既研究, 而且龜皮很厚, 不同人, 而且龜種不同, 食草種類不同, 食肉(D3)種類不同...

回復

回復 waiman 的帖子

我覺得280nm~320nm (or 290nm~311/315nm) 都可以幫龜龜制造出D3, 只係效率問題.....

你在呢度嚇親所有人, 令佢地覺得佢地既燈都係廢既, 實在太慘忍.....!

其實全世界室內動物園或爬蟲館都係用日光燈或Powersun.......

英國Arcadia燈將短波減少, 應該有佢既原因, 可能怕以前既傷龜眼及爬蟲眼睛問題再度出現?!!!

我就唔信Arcadia日光燈制造唔倒D3!!!  我寧願我D UVB燈短波減少, 每日照12-14小時都好過UVB短波強勁, 傷我D龜龜眼,甚至cancer!!!

你的專業知識強勁, 我叔公講既都很接近你講既, 但你太執著, 將你的專業知識強調放大, 令呢度不少人換左好多燈, 使左不少錢, 包括我....都仍然達不到你心目中的要求.... 你係追求完美主義, 但實際上, 大家將就下就OK啦
回復