香港龜友論壇

查看: 3545|回復: 19
打印 上一主題 下一主題

幾個關於盾臂龜既問題 :) 希望大家可以幫幫我 (加多條 XD)

樓主
1 - 其實浸水有冇話咩溫度? 我就咁開水喉水D水OK嗎? 最好係暖水37度到
2 - 我俾草 / 菜 / 有時俾蘿蔔/APPLE, OK嗎? 仲洗唔洗加D咩? 都OK 可以比蕉皮佢食
3 - 佢D便便一大舊, 固體, 咁樣健康嗎? 無相唔知
回復

沙發
step422 發表於 2011-9-10 00:40
如果唔用溫水有冇問題?
草我就咁俾自己草地D草, 如果冬天既話, 我D草唔生, 應該買咩做主要食物? ...

都係牧草 菜 草粒果D
唔用溫水更係有問題啦隻龜咁靚仔做多小小野啦 浸水咪的佢入廁所開水比佢囉
回復

板凳
step422 發表於 2011-9-10 01:04
:) 因為佢之前係TOILET養, 依家我係放佢出去自然ENVIRONMENT, 有唔同, 問佢都唔識  ...

其實每個人都有一套方法去照顧佢地 唔好信晒人講 綜合咁多個講法搵出個共點 咁就應該係最好既方法
回復

地板
step422 發表於 2011-9-10 01:15
唔唔....好似餵野果D, 係我自己聽左好多意見加我朋友既意見, 令到龜龜依家慣左.
不過冬天果D野我真係唔識 ...

冬天你野養好攪惡攪.....最好買定D暖燈比佢買個大膠箱比佢係屋入面訓
回復

step422 發表於 2011-9-10 01:21
買唔係問題~不過...D箱大極都唔係好大, 佢咪會MOVE唔到?

冬天你唔好指意佢郁得多.....人都訓得多啦^^
回復