香港龜友論壇

樓主: tarzzzzz
打印 上一主題 下一主題

呢隻係唔係索豹?

樓主
邊個話真正索豹底甲一定無紋?唔好識少少扮代表。你敢唔敢肯定樓主比人呃先?自己都唔識分就話樓主中招,你咁做係誤導樓主,係中傷間鋪。我只知索豹一定無樹紋,我唔係專家,我唔夠膽講呢隻一定係索豹,不過我睇唔到呢隻豹有樹紋。正如以前有人話西豹一定有兩點,無兩點就唔係真正西豹一樣。仲有,我見過無紋的東豹,亦見過有兩點的東豹,係唔係可以當索豹或西豹嚟賣?
PS:我對事唔對人,無偏幫邊一方。類似事件發生過我身上,唔想有人被誤導,唔想無辜者受到影響。我知samhung出於好心,不過人哋打開門做生意,謠言對店主影響好大,唔好好心做壞事。

一針見血  發表於 2015-6-1 23:08
回復

沙發

豎先啱,唔好意思。橫豎個豎。
回復

板凳
tarzzzzz 發表於 2015-6-1 13:06
想知咩係豎紋?

即係由龜頭到龜尾方向叫豎,由左到右叫橫。類似放射紋咁叫豎紋。
回復

地板
mma 發表於 2015-6-1 13:07
其實索豹可以講只是地域變異種,唔係一個有學術論點支持的亞屬,呢點其實相當難界定,講真呢類原產地苗可能 ...

事實上,除非睇住兩隻索豹生出嚟先可以肯定係索豹。買家只可以信賣家,賣家亦只可以信批發,批發亦只可以信繁殖出嚟嗰個人。依家問邊個都答唔到呢隻係唔係索豹。
回復

hohohoyin 發表於 2015-6-1 13:45
隻隻都有打直既紋喎

我意思係底甲黑色紋,好似斯里蘭卡星龜咁,大多數都有豎紋。
回復

一年都知啦,如果係索豹,依家個size,下年呢個時候大3倍。
回復

tarzzzzz 發表於 2015-6-1 14:49
我既意思係如果佢唔係索,我應該攞返去換

如果證實唔係索豹就唔好換啦,直接叫退錢啦。

應該唔會退錢  發表於 2015-6-1 19:14
回復

samhung 發表於 2015-6-1 15:17
睇佢d 西豹,索豹混種的,自行判斷

唔該,無證據就唔好亂講。如果證實到,我幫手唱衰佢。如果唔係,你咁就係你唔啱。
回復

samhung 發表於 2015-6-1 15:25
中文字:自行判斷
PS: 無一句話佢隻唔係索豹,ron 咁激動, 唔通同稀x 有關連?! ...

我普通龜奴一個,只係睇唔過你誤導緊其他人。你無講唔係索豹,不過你誤導人哋話稀鰭賣假嘢。你自行判斷前的中文字已經唱緊稀鰭混種當純種賣。
回復