香港龜友論壇

標題: 曬燈曬到有啲口乾,去河邊飲啖水再曬過,爽呀~ [打印本頁]

作者: coco123    時間: 2014-3-4 16:01
標題: 曬燈曬到有啲口乾,去河邊飲啖水再曬過,爽呀~

作者: psps2010    時間: 2014-3-4 16:40
潔淨的家
作者: 龜大仙    時間: 2014-3-4 16:56
浮台底是龜龜感覺得最安全的地方
作者: Healthy    時間: 2014-3-4 18:05
回復 coco123 的帖子

coco ctse, long time no see.
作者: coco123    時間: 2014-3-4 18:21
Healthy 發表於 2014-3-4 18:05
回復 coco123 的帖子

coco ctse, long time no see.

Hi Hi Healthy 好耐無見啦!冬天龜龜活動少了,連主人都好似要冬眠咁呢,哈哈!而家有啲回暖,又蒲返頭囉!嘻
作者: psp1922    時間: 2014-3-4 20:17
多謝分享龜唔飲水,唔禁得龜頭低
作者: psps2010    時間: 2014-3-4 20:46
無錯 最緊要健康
作者: 小迪迪    時間: 2014-3-4 21:10
跳河
作者: 朗_-    時間: 2014-3-5 12:24
又一模範設置,,簡而好...平凡得離又不失美觀
作者: 朗_-    時間: 2014-3-5 12:26
師兄有用過濾嗎?? 餵食方面如何? 拎出離餵還是缸內餵?
作者: kittyapple38    時間: 2014-3-5 12:54
YO~~~COCO大隻左好多呀~~哈哈~~

可愛仔..河邊飲水FEEL~~CCC
作者: 朗_-    時間: 2014-3-5 14:29
OH SORRY XD!! 資歷尚淺,未分得哂男女..叫錯的請見諒HAA
作者: coco123    時間: 2014-3-5 14:56
朗_- 發表於 2014-3-5 14:29
OH SORRY XD!! 資歷尚淺,未分得哂男女..叫錯的請見諒HAA

哈哈!唔緊要,都係一句姐!
我係分缸餵食架,費事啲食物殘渣整污糟哂個缸。
濾水方面,我用緊個雞仔潛濾,低水位果隻呢,入面只有棉,無生物環,我志在造下水流啦!但我keep住4-5日換三分二水,洗缸,同埋換濾棉,所以我用膠缸的,方便換水嘛!無計啦!我係機械白癡,好驚武唔掂濾桶。
作者: 朗_-    時間: 2014-3-5 22:26
哈哈,,其實唔用濾桶有唔用既好處既...自己控制到.. ~ 好多人用濾桶系懶得成日清潔..已經有機會養左D細菌,,之後水龜長期系水...中噹招~~ Btw 師姐有冇打算養其他品種?
作者: coco123    時間: 2014-3-5 23:19
朗_- 發表於 2014-3-5 22:26
哈哈,,其實唔用濾桶有唔用既好處既...自己控制到.. ~ 好多人用濾桶系懶得成日清潔..已經有機會養左D細菌,, ...

其他品種?!唔嘞!我怕搞唔掂啊!龜龜無病無痛就話姐,萬一生病又要煩點醫佢,仲未計自己日夜擔心喎,打交又要搵位分開養,都係專一啲好了。

其實,coco係我執返黎架,詳見以下post
執龜記
作者: polar9212    時間: 2014-3-5 23:22
回復 朗_- 的帖子

養菌其實有好處的呀
作者: 朗_-    時間: 2014-3-7 21:36
I MEAN D病菌haa..

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://www.hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2