香港龜友論壇

標題: 龜龜好似好驚咁, 咩原因 [打印本頁]

作者: shanshanlahappy    時間: 2013-10-4 10:21
標題: 龜龜好似好驚咁, 咩原因
地圖龜龜買左大約兩個月, 已開口, 但最近一星期好似唔係好舒服咁, 都有開口呼吸, 同好似好怕人, 一行埋去就好驚係咁撞缸. 另外, 餵食開既糧會咬一啖就吐返出黎, 但佢係追糧的. 各位高手, 請問龜龜係咪病左呀?

作者: P字幫    時間: 2013-10-4 10:38
回復 shanshanlahappy 的帖子

開口呼吸就有機會係最近天氣轉涼令到龜龜凍親..肺炎..
加溫先...無咩好轉就盡快睇醫生OR 用藥啦 ...
作者: Andygogo    時間: 2013-10-4 11:39
天氣開始涼,你快D買支暖管比佢睇下會吾會冇事!因水温都好重要!
作者: Andygogo    時間: 2013-10-4 11:40
同埋加射燈!
作者: shanshanlahappy    時間: 2013-10-4 11:40
已照燈, 因個缸太細, 窨放唔到暖管, 想等佢穩定D先放大缸. 咁係咪因為唔舒服所以好驚呀?
作者: P字幫    時間: 2013-10-4 11:42

可能性格問題姐...
你唔好成日拎上手OR"烘"埋個缸到睇佢..
作者: shanshanlahappy    時間: 2013-10-4 12:01
就係佢之前唔係咁我只係餵野食同佢換缸先拎起佢同望佢
作者: paulwai75    時間: 2013-10-4 17:20
P字幫 發表於 2013-10-4 10:38

開口呼吸就有機會係最近天氣轉涼令到龜龜凍親..肺炎..

應該係好大機會凍親,注意保溫,同埋佢個缸個位係咪仲會開冷氣?又或者近窗口當風位?

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://www.hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2