香港龜友論壇

標題: 星龜 [打印本頁]

作者: pkhk04    時間: 2013-8-26 23:46
標題: 星龜
新手想養星龜.....要有咩裝備(可以簡簡單單最好),因為屋企有缸蝦....
作者: honkwan    時間: 2013-8-26 23:52
回復 pkhk04 的帖子

陸龜Setting一D都唔可以簡單...
地方佔用空間好大...
而且隨時開支要好大...
作者: pkhk04    時間: 2013-8-26 23:57
我個角鐵架中間有位可以放20寸爬行缸同電制可以有一個位!!!
作者: carming1997    時間: 2013-8-27 00:02
星龜新手好易死...同埋好易結石所以你要用好多既時間同心機養..所以諗清楚先至好買
但如果你真系要買既都唔好去藍衫黨度買..
作者: wongbb10    時間: 2013-8-27 00:02
星龜成體唔會太大。
買個矮d膠箱。
加個uvb 10.1燈 同埋水盆
日日浸15分鐘水。多糧少菜就得
作者: pkhk04    時間: 2013-8-27 00:08
膠箱同uvb10.1要幾錢到???燈點放係膠箱……唔怕熱溶膠箱???我有自家種桑葉餵唔餵得???
作者: JustLifestyle    時間: 2013-8-27 00:09
新手買就買大隻少少好..
寧願貴少少都好..

作者: 火星    時間: 2013-8-27 00:55
pkhk04 發表於 2013-8-27 00:08
膠箱同uvb10.1要幾錢到???燈點放係膠箱……唔怕熱溶膠箱???我有自家種桑葉餵唔餵得??? ...

UVB 一支大約120-240 , 千奇唔好買易手, 因為一支UVB大約9個月就要換支新燈.
要買個夾燈罩,爬蟲店賣大約140左右,鴨記$40有交易.
玻璃爬缸20寸大約300-350,
膠箱唔建意用,觀賞價值減低,龜又睇唔到出面,好似坐監咁.
作者: beejjb    時間: 2013-8-27 02:38
pkhk04 發表於 2013-8-27 00:08
膠箱同uvb10.1要幾錢到???燈點放係膠箱……唔怕熱溶膠箱???我有自家種桑葉餵唔餵得??? ...

桑葉 一流
不過最好定期食糧...
作者: pkhk04    時間: 2013-8-27 23:02
點先係爬箱???

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://www.hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2