香港龜友論壇

標題: 曬龜都幾煩! [打印本頁]

作者: qqqq1418a    時間: 2013-7-13 19:00
標題: 曬龜都幾煩!
我每日早上曬龜總有人問金綫龜呀!巴西龜呀!每日都耍解釋同一樣說話,又有D教我龜食蚊架激Q死係喇D蚊就黎飛埋咀邊等佢食,食幾多隻先飽?我係一個吾多喜歡接觸陌生人嘅老鬼,但禮貌上人地問到又要答佢頁係幾煩!純粹伸下。不喜勿回!
作者: icaicayin    時間: 2013-7-13 19:02
好彩係天台晒冇咩呢個煩惱~~[
作者: 龜大仙    時間: 2013-7-13 19:05
整個紙牌把所有常問的答案寫上去放在龜旁邊
作者: Puiki    時間: 2013-7-13 19:09

人地問乜,你都話係呀係呀,唔洗煩
作者: qqqq1418a    時間: 2013-7-13 19:11
回復 龜大仙 的帖子

冇用架!我住公屋由搭有人就會問架!
作者: choichakyam    時間: 2013-7-13 19:12
我帶D豹龜,盾龜,D人就問係唔係金錢龜或者係巴西龜(最多人講就係金錢龜)
作者: 我愛爬蟲類    時間: 2013-7-13 19:14
有d人會問你賣唔賣tim
作者: qqqq1418a    時間: 2013-7-13 19:15
回復 icaicayin 的帖子

妳就好啦有天台!
作者: icaicayin    時間: 2013-7-13 19:17
qqqq1418a 發表於 2013-7-13 19:15
回復 icaicayin 的帖子

妳就好啦有天台!

公家的~~~
作者: qqqq1418a    時間: 2013-7-13 19:17
回復 我愛爬蟲類 的帖子

咁又冇喎!只係有D連咩龜都未知就教你点養先頂癮啊!
作者: 龜大仙    時間: 2013-7-13 19:21

有時候啲人跟仔女講龜龜很粗生不會死呀真誤導禍延子女
作者: turtlegod    時間: 2013-7-13 19:24
我都有預到呢方面的問題
作者: wel524    時間: 2013-7-13 19:27
回復 qqqq1418a 的帖子

哈哈~我見過有個阿叔徒手拿住隻草落街曬太陽~
作者: qqqq1418a    時間: 2013-7-13 19:28
回復 龜大仙 的帖子

感同身受!真係以為千年鶴、萬年龜養極都吾死呀!
作者: wel524    時間: 2013-7-13 19:30

野外既龜真係會食昆蟲, 有可能會食蚊, 不過自家養果d照理唔會~
順便問番個街坊問佢點捉咁多蚊俾佢食, 我反而好奇尼樣, 仲有會唔會自己餵飽隻蚊先

作者: qqqq1418a    時間: 2013-7-13 19:32
回復 wel524 的帖子

咁佢知吾知草係水龜起碼俾D水浸吓!吾係乾曬呀?我曬兩隻盾都隔10分鐘噴吓水!
作者: wel524    時間: 2013-7-13 19:34

我諗佢可能會吐口水落隻龜度
除左帶隻龜真係無見佢有拎其他野落街, 根據其他街坊所講, 佢成日都係咁拎隻龜落街~

作者: 龜媽    時間: 2013-7-13 19:36
你下次帶副黑超,咁就少D人搭傘的!
作者: arthur    時間: 2013-7-13 19:38
感同身受,居然有人問我呢隻係咪巴西龜
作者: qqqq1418a    時間: 2013-7-13 19:40

可能順便痾督尿落去!
作者: 龜大仙    時間: 2013-7-13 19:43
龜媽 發表於 2013-7-13 19:36
你下次帶副黑超,咁就少D人搭傘的!

無錯是少D人搭傘但差人一定唔放過你
作者: qqqq1418a    時間: 2013-7-13 19:43
回復 龜媽 的帖子

咁都得?我都吾係好人樣囉!
作者: 龜大仙    時間: 2013-7-13 19:47
qqqq1418a 發表於 2013-7-13 19:32

咁佢知吾知草係水龜起碼俾D水浸吓!吾係乾曬呀?我曬兩隻盾都隔10分鐘噴吓水! ...

師兄晒太陽唔比水還好早前這論壇有位師兄說草龜是陸龜沒有比水及龜食糧時也要干食真無奈
作者: wel524    時間: 2013-7-13 19:50

......難以想像~
作者: qqqq1418a    時間: 2013-7-13 19:51
回復 arthur 的帖子

太多日日不同人都咁問!日日回答我對係陸龜吾食蚊食齋架、好平架吾值錢架問你死未!
作者: qqqq1418a    時間: 2013-7-13 19:54
回復 龜大仙 的帖子

乾食糧陸龜都哽死喇!
作者: lishuikuen    時間: 2013-7-13 20:00
我每次曬龜都聽住mp3,塞住隻耳仔,就算聽到人問你野都可以扮聽唔到,好cool咁走
作者: qqqq1418a    時間: 2013-7-13 20:00
回復 choichakyam 的帖子

係呀!話就話養龜係第3多人養嘅寵物,但多數人剩係識金錢同巴西龜咋!
作者: wel524    時間: 2013-7-13 20:03
我通常拎落樓果時會包裝得好D, 雖然都有街坊發現, 問係咪貓仔狗仔,
哈哈, 我會照直答係龜仔~
落到樓會搵過少人D既地方先開始曬~
通常有1-2個人搭訕, 保安整路裝潢果D都會過黎八卦下~
落街曬龜吹水係必然, 所以先想約多D人一齊曬,
除左可以識多D龜友, 仲可以分散注意麻
作者: qqqq1418a    時間: 2013-7-13 20:05
回復 lishuikuen 的帖子

咁你有型有性格囉!佩服!但我呢D死老鬼吾回應又覺得冇禮貌真婆媽!
作者: qqqq1418a    時間: 2013-7-13 20:21

我住條邨應該冇乜人曬龜!就連同邨老友從未帶龜落街佢有兩隻大盾亦從末曬過!
作者: 4848    時間: 2013-7-13 20:24

每次都唔同人??   你最好認下佢地D樣

我試過比個阿婆問三次同樣既問題
作者: qqqq1418a    時間: 2013-7-13 20:25
回復 4848 的帖子

認到架真係吾同人!
作者: wel524    時間: 2013-7-13 20:38

咁C兄快D介紹佢上龜友, 再拉埋老友落街曬,
其實真係好平常, 我果邊唔單止有人徒手拎隻龜落街曬,
我搭緊輕鐵果時見到有個阿叔大街大行, 放隻大盾散步,
行去西鐵站果頭, 勁多人圍觀
作者: qqqq1418a    時間: 2013-7-13 20:49

佢一早係龜友會員,我叫極佢都吾帶奈何!佢兩隻都有35cm以上架!
作者: wel524    時間: 2013-7-13 20:55

咁大隻盾唔帶落街, 除非屋企好大, 唔係既話成日困住都幾慘
希望佢快D改變主意, 如果成世俾人困住真係幾慘, 起碼間中帶佢出下街散步
作者: qqqq1418a    時間: 2013-7-13 21:00

就係成屋傢俬、喇叭只係厨房行出廳已冇位行!
作者: pinkies    時間: 2013-7-13 21:07
我次次曬龜,邊上網邊哂,
有人問答下,只要唔好搞d龜都ok嘅!
作者: qqqq1418a    時間: 2013-7-13 21:10
回復 pinkies 的帖子

有D細路真係問都吾問就搞你D龜架!
作者: ccoobb    時間: 2013-7-13 21:16
我會問返佢
我龜龜係咪好靚仔呢~~
作者: qqqq1418a    時間: 2013-7-13 21:25
回復 ccoobb 的帖子

咁又吾洗喎佢地係咪都話好靚!我D只係普通野!
作者: kb君    時間: 2013-7-13 21:59
好彩我住緊果座樓既平台有個公園,係果到曬龜完全無人,除左自己.
作者: qqqq1418a    時間: 2013-7-13 22:14
回復 kb君 的帖子

真羨慕!我耍揾冇人嘅地方都有不過要行一段路,而家咁熱咪搞我猝死都未曬到龜!
作者: ron410    時間: 2013-7-13 23:02
我都覺得好煩呀!都係一樣問法!啲人剩係識得兩種龜!就係金錢龜同巴西龜
作者: samyung0117    時間: 2013-7-13 23:10
我住舊式公屋,公公婆婆最多,日日都揾:又曬龜啦,咩龜黎架?
養佐幾耐?幾錢買?等等...重復又重復
作者: qqqq1418a    時間: 2013-7-13 23:11
回復 ron410 的帖子

唉!感同身受明天又再次重復了!
作者: qqqq1418a    時間: 2013-7-13 23:15
回復 samyung0117 的帖子

我亦每日如是D問題同你一樣,我諗過好冇行遠D但真係太熱頂吾順!!
作者: samyung0117    時間: 2013-7-13 23:19

我係樓下曬,行到邊都有人。
呢o的老人退休無野做。
有D仲離譜、自己個孫仔搞我D龜,距又話D龜有菌,心唸好心您開放D啦。
有問題我身早出佐事啦
作者: qqqq1418a    時間: 2013-7-13 23:22

我同你掉轉一早話D龜有菌叫佢地摸完記得洗手吾好賴我!
作者: qqqq1418a    時間: 2013-7-13 23:36
samyung0117 發表於 2013-7-13 23:19

我係樓下曬,行到邊都有人。

我都好討厭D人搞我D爬!大家有養開龜或爬就冇所謂,三九吾識七嘅又走黎搞好反感,而家年紀大收哂火咋吾係一早問候佢全家!
作者: samyung0117    時間: 2013-7-13 23:50

有D問廢話我就五應機
作者: samyung0117    時間: 2013-7-13 23:51

我答距地,自家養,又五見我有事
作者: kb君    時間: 2013-7-13 23:55

我果到個公園一定唔會有細路仔同長者出現,只因果到發生過命案,搞到個公園無人去玩。
作者: qqqq1418a    時間: 2013-7-13 23:58

師兄你知吾知有個阿嬋係架見我用個盤裝兩隻盾仲問我你養架!俾佢吹到啤啤聲真係想寸佢話吾係呀佢地自己養自己架!
作者: samyung0117    時間: 2013-7-14 00:02

呢D埋叫做問緊廢話,廢話五多洗理,聽完就算數。

作者: qqqq1418a    時間: 2013-7-14 00:03
回復 kb君 的帖子

師兄近邊頭?啓業嗰邊定工業區嗰邊?
作者: samyung0117    時間: 2013-7-14 00:04

我棟樓都有位c奶養隻星隻豹,連距都問埋D廢話。
令到我好無耐。
又問長問短,都五交流下點養。
作者: qqqq1418a    時間: 2013-7-14 00:10

咁搞嘢!正常大家養開陸龜都會交流吓心得互取長短吖!齋問其實係咪佢養架定D細嘅養佢吾識?
作者: samyung0117    時間: 2013-7-14 00:15

呢個問題我就無問,但係見到個龜嘴,全部都係綠色。
而D便便都係綠色。
好大機會全程餵菜,而曬龜咩都無帶,帶個超細兜,少少水。
其餘兜無帶。
最搞野就係自己都五睇住自己D龜,掛住睇我D龜,要我幫距睇住D龜。
作者: C_ar    時間: 2013-7-14 00:16
我有私人天台.唔洗煩..哈哈~~
但係全部都係龜仔..全部都未成體~~
作者: siusun    時間: 2013-7-14 00:20
住屋村係咁....D人問黎問去都係問你係咪金錢龜
明顯佢地唔外行, 但又會講到好似好識野咁
作者: qqqq1418a    時間: 2013-7-14 00:24

其實各施各法食葉、菜都冇問題嘅!只係吾睇自已嘅有D那個囉!不過係咪你D龜靚得滯呀?
作者: samyung0117    時間: 2013-7-14 00:34

因為我見到距隻豹B all便便有問題。
而底甲連4cm都無。

我D龜好普通阿
作者: qqqq1418a    時間: 2013-7-14 00:40

普通冇所謂自己鍾咪得懶理他人睇法,咁細叫佢吾好落街係屋企曬燈好了!
作者: samyung0117    時間: 2013-7-14 00:52

我每一隻龜都係自己最中22先買。
我古距套setting都有問題。
作者: qqqq1418a    時間: 2013-7-14 01:01

咁就吾知喇!我夏天曬太陽45分鐘全日成屋任佢行,冬天先放入箱曬暖燈但一旦曬暖個身又耍出嚟行,所以除非趺到15度以下佢地一樣要出黎!
作者: samyung0117    時間: 2013-7-14 01:02

ching屋企肯定好大。
又玩緊接龍?
作者: qqqq1418a    時間: 2013-7-14 01:10

我都話係公屋有幾大?只係以前搬入時養狗冇乜稼私而家足夠兩隻盾玩有餘!係呀一路睇片一路玩!
作者: tortoisebo    時間: 2013-7-14 01:18
同佢地啲老鬼講英文, 佢地見同你溝通唔到就唔理你
作者: joeloklok    時間: 2013-7-14 01:20
我放親龜都俾人圍,又要合求合照,仲試過俾家長問嘩真係好啦! 見到妳啦,我個囡等左妳成個星期,日日落黎話想睇龜坐村巴,無啦啦有小朋友問我d龜響邊我都唔認得佢
作者: qqqq1418a    時間: 2013-7-14 01:27
回復 joeloklok 的帖子

利害!又俾人圍又合照其實係咪你靚女先咁咋?我打死都吾影屋企都冇一張相除左id之外!
作者: joeloklok    時間: 2013-7-14 01:31
要求同d龜合照呀!我響公園放,有老有幼, 我都好怕, 試過有人當我隻盾狗咁玩,又叫hand,1味追住隻盾叫佢sit真係痴線
作者: qqqq1418a    時間: 2013-7-14 01:40

咁真係當狗玩喎!龜都識hand同sit我拎去表演啦洗鬼放公園俾你地玩呀!!!如果吾係為D龜真係吾落街!
作者: joeloklok    時間: 2013-7-14 01:44
係呀話佢又5好意思1係就成班人圍住曬遮住個太陽好煩養龜的人比較愛靜
作者: qqqq1418a    時間: 2013-7-14 01:49

妳啱呀!我每日曬龜都諗吾好過黎俾我靜靜地曬就得!可惜往往事於願違!
作者: pinkies    時間: 2013-7-14 01:52
所以盡量揀埋D,靜d位,揀d細路返學時間,
黎緊暑假,公園應該多細路
作者: joeloklok    時間: 2013-7-14 01:55
qqqq1418a 發表於 2013-7-14 01:49

妳啱呀!我每日曬龜都諗吾好過黎俾我靜靜地曬就得!可惜往往事於願違! ...

我而家醒啦!! 1係選超級勁太陽去曬,因為家長唔會俾小孩落公園! 就算有都好快走!! 1係去第2d無野玩玩位坐既地方曬,再5係就扮cool,任佢地講,唔回應,笑下,d人好快會無引
作者: qqqq1418a    時間: 2013-7-14 01:59
回復 pinkies 的帖子

我已經9点一有太陽就曬已經避左好多人,一聽你講暑假呢獲真係要行遠D曬不過真係一條友幾悶架!
作者: qqqq1418a    時間: 2013-7-14 02:09

妳就好喇係女仔吾怕熱,我太熱真係猝死架,我都想吾回應但我係死老鬼人地問吾答好似好冇禮貌甘,雖然後生時都會咁做但而家年紀大心態改左以前打人都有呀!
作者: joeloklok    時間: 2013-7-14 02:20
打人又唔好, 佢地無惡意係未見過又好奇姐, 我怕熱架我放龜仲要順手放埋個囝我帶太陽帽架!無咁曬嗎, 好天唔帶佢地落去曬曬又覺得佢地好慘, 我多數但會 玩電話咪唔會無禮貌囉d人有幾個例題, 咩龜?食咩? D細龜係咪隻大龜生架? 答得多就好煩,太多人重覆又重覆, 有d仲拎起隻龜玩
作者: qqqq1418a    時間: 2013-7-14 02:28

所以咪日日帶囉!打人只係誇張說法
作者: seira2242527    時間: 2013-7-14 06:22
去d人少d既公園
作者: chan359777    時間: 2013-7-14 09:12
成個過程曬,浸,食,瞓,疴係露台搞掂晒!唔使煩,自得其樂!
作者: kb君    時間: 2013-7-14 14:33

我住沙田,唔係工業區。
作者: 阿麟    時間: 2013-7-14 16:14
你整返幾個紋身貼紙,帶幅黑超,包D人吾敢再問你
作者: Johnson    時間: 2013-7-14 16:28
阿麟 發表於 2013-7-14 16:14
你整返幾個紋身貼紙,帶幅黑超,包D人吾敢再問你

一定有
差人
作者: Johnson    時間: 2013-7-14 16:32
d細路系度體
姐嗮d陽光
嗮乜姐!!!!

作者: bb7628    時間: 2013-7-14 16:36
回復 Johnson 的帖子

揀d無乜細路的時間去曬
作者: Johnson    時間: 2013-7-14 16:38
回復 bb7628 的帖子

d細路你去邊
佢去邊
作者: bb7628    時間: 2013-7-14 16:39

d龜有無咁吸引佢地
作者: Johnson    時間: 2013-7-14 18:15
回復 bb7628 的帖子

呃你有錢分?
作者: bb7628    時間: 2013-7-14 18:26

咁我又唔係唔信你,細路有好奇心

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://www.hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2