香港龜友論壇

標題: 到底佢地點瞓覺架?? [打印本頁]

作者: scorpiopig    時間: 2013-5-6 12:08
標題: 到底佢地點瞓覺架??

各位ching好,我養開陸龜。所以水龜唔係咁熟。
近期同朋友傾傾下,點知結果走去養埋水龜。因為佢地真係好得意。
我有隻紅面蛋bb養左一個月到,但係我從來都冇見過佢瞓覺。
到底水龜點係水入面訓覺架??因為見親佢都係眼仔碌碌咁問我要食物咁~~
作者: 君臨天下    時間: 2013-5-6 12:55
我D水龜好多時都訓覺,但比陸龜少訓好多。
作者: yasingsing    時間: 2013-5-6 13:06
我果隻係水訓會有時縮頭 有時伸長哂個頭訓
佢唔夠氧氣會自己伸上水吸番一陣氧氣
再落番水訓
作者: 小豹    時間: 2013-5-6 13:33
scorpiopig 發表於 2013-5-6 12:08
各位ching好,我養開陸龜。所以水龜唔係咁熟。
近期同朋友傾傾下,點知結果走去養埋水龜。因為佢地真係好得 ...

我果隻系甘樣訓....岩岩比我嘈醒左
作者: toytoy3993    時間: 2013-5-6 13:47

個人認為 水龜唔訓教唔係壞事
因為水龜黎講日訓夜訓多數都係病
作者: siumaiguy    時間: 2013-5-6 14:19
我有隻巴西又係唔訓成日,都跑來跑去。
另外個隻就鐘意閉目養神。
今日開燈時睇到佢地兩隻沉係水底閉住眼訓。
作者: mycgshop    時間: 2013-5-6 14:22
冇人係屋企時, 或者間屋好靜個陣, 又冇人望住佢地, 咁樣佢地就會訓
作者: 602151    時間: 2013-5-6 15:37
mycgshop 發表於 2013-5-6 14:22
冇人係屋企時, 或者間屋好靜個陣, 又冇人望住佢地, 咁樣佢地就會訓

我次次去完街返屋企之後,見到龜龜們瞓緊覺
作者: evelyn_hml    時間: 2013-5-6 15:41
回復 scorpiopig 的帖子

日間水龜會經常小瞇一會, 好快醒的.
半夜也會睡一半就醒...
作者: Wingu    時間: 2013-5-6 17:46
我呀龜鐘意瞓晏覺,可能慣咗屋企冇人,夜晚就好夜先瞓。有時佢眼瞓但屋企有人,佢就會單住眼瞓。
作者: Grace0403    時間: 2013-5-6 18:14
我屋企3隻都係訓下醒下咁,要到深夜佢地先會認真咁訓,
但感覺到有人係附近,佢地又會起身

作者: twbb    時間: 2013-5-6 19:33
我隻巴西成日瞓喎,不過佢唔鐘意落水,成日係岸上面瞓
作者: jefflamcy    時間: 2013-5-6 20:10
我個啲一日訓3個鐘
作者: Grace0403    時間: 2013-5-7 00:45
jefflamcy 發表於 2013-5-6 20:10
我個啲一日訓3個鐘

3個鐘!!!!!!!!!!!咁小......

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://www.hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2