香港龜友論壇

標題: 刀旦分享 [打印本頁]

作者: tommylkh    時間: 2013-3-13 20:39
標題: 刀旦分享
共養了5隻刀旦, D蝦最初係諗住比龜食既, 而家就連蝦都養埋, 都差不多半年了, 佢地會同D龜爭龜糧食! 冇錯, D蝦真係食龜糧. 啱啱仲發現左有隻蝦大肚, 有蝦卵係D腳度.

作者: 一蚊一隻龜    時間: 2013-3-13 20:47
好多刀旦0.0,個缸好靚
作者: san623    時間: 2013-3-13 21:11
缸真心正點
作者: chun    時間: 2013-3-13 21:28
好多靚旦旦丫~另外師兄個缸幾大?
作者: tommylkh    時間: 2013-3-13 21:34
多謝幾位CHING欣賞, 呢個係16吋缸
作者: 一蚊一隻龜    時間: 2013-3-13 21:49
tommylkh 發表於 2013-3-13 21:34
多謝幾位CHING欣賞, 呢個係16吋缸

師兄你d旦機cm
作者: izzy    時間: 2013-3-13 22:01
我都係五隻苗,有係得一隻大得勁慢
作者: Kenlam2406    時間: 2013-3-13 23:02
我隻刀蛋 由上年8月到E+ 都未見過佢上水-.-"

作者: tommylkh    時間: 2013-3-14 00:06
我5隻龜都係由苗養起, 2隻係2010年買, 現在約7cm, 2隻係2011年買, 現在約5.5cm, 1隻係2012年買, 現在約3.5cm.
5隻之中, 只有2隻會好間唔中上水, 但係一見到我望住佢就會衝落水, 其餘3隻從未見過佢地上水.
作者: arrr_m    時間: 2013-3-14 00:31
c兄 清江會唔會多d活動空間比佢地?
遲下5隻大左 16吋都唔係話大
最勁係5隻易都冇打架 咁乖既
作者: turtlebb411    時間: 2013-3-14 00:58
我今日都買左只刀旦bb
作者: tommylkh    時間: 2013-3-14 01:45
其中一隻7cm刀旦有咬其他龜, 已分開養. 而家缸有4隻刀旦, 未見有衝突
已計劃等佢地再大D會換24吋缸
刀旦都幾易養, 我既設備唔多, 有一個EDEN501濾桶, 一個氣泵 (主要係打氣比蝦), 一支40W暖管(冇恆溫, 冬天水暖最凍約18度), 同埋一支書枱夾燈+IKEA 射膽 (好似係25W). 約一星期換半缸水.
CHING要比心機養大佢
作者: turtlebb411    時間: 2013-3-14 11:00
我只草龜成日咬佢個殼邊
eden501 可同缸平放嗎?

作者: tommylkh    時間: 2013-3-14 12:44
你指平放既意思係?? 我個濾桶放係缸隔離, 第2張相右邊黑色舊野就係濾桶.
作者: turtlebb411    時間: 2013-3-14 14:44
就後隔離,但只有4吋水可用嗎?
另想問你有冇同佢刷背,佢地好白淨
作者: tommylkh    時間: 2013-3-14 15:38
4吋水可以用到, 無問題.
我冇幫佢地刷背, 夏天有時會拎佢地去晒太陽
作者: taylortin    時間: 2013-3-14 20:36
我之前都養過蝦, 諗著俾龜食
點知冇俾食之餘, 佢地仲食埋我D魚,惡過D龜@___@""
所以之後我都係去左個蝦頭餵俾D龜食算
PS:我都養左3隻刀旦^^刀旦真係好可愛

作者: 豆腐玉女    時間: 2013-3-14 20:41
好靚啊!我d石金都想甘啊!
作者: jefflamcy    時間: 2013-3-27 23:22
要執執個SETTING la
作者: elaineleung    時間: 2013-3-27 23:36
好多旦牙!!!!

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://www.hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2