香港龜友論壇

標題: 盾臂龜好易死! [打印本頁]

作者: iloveturtoise    時間: 2012-7-2 18:40
標題: 盾臂龜好易死!
我想買兩隻盾臂龜BB (5.5 CM左右啦~)
但我有一個朋友話新手養盾臂龜9成半年死
我依家有曬D SETTINGS, 但考慮緊買咩陸龜好!
我爬過哂文, 好想知係咩因素令佢地咁易死?
因為我見D人都話幾易養...
定還是我個朋友昆我...
作者: kevinli0909    時間: 2012-7-2 18:45
盾臂最易結石,只要你比足夠既水佢飲,完全唔難養
作者: 金華火腿    時間: 2012-7-2 18:48
盾仔好多人話易養。我自己係新手養盾都叫暫時易養

作者: 金華火腿    時間: 2012-7-2 18:50
應該係揀果時揀D冇信譽既鋪頭。
作者: aombxh    時間: 2012-7-2 18:54
有心就養得好,,
最重要爬左文.有唔明先再問人~
http://www.hkturtle.org/forum.ph ... &extra=page%3D1
作者: U87111    時間: 2012-7-2 19:01
兩隻盾臂龜要好多地方
作者: Tony_Chu    時間: 2012-7-2 19:15

盾唔難養, 好易養, 好難死!

但養盾好麻煩:

- 盾B好易流鼻水, 溫度低少少或者溫度變化大, 就會流鼻水或打哈次.

- 盾要定時排酸, 如果唔係就會結石, 手術費$16000~40000!!!!!!!!!!!!!

- 盾好似狗一樣, 中意幾時all屎就幾時all, 仲會踩屎、玩屎、食屎!!

- 盾好中意行路, 每日行1-2哩路, 早上天一光就行黎行去, 下午又行黎行去, 一日可以行幾個鐘.

- 盾大得好快, 世界第三大龜, 你個籠好快要換!!

- 盾大左, 撞擊力好大, 好中意週圍撞, 破壞力大!

- 盾好易起釘, 會好難睇!!

- 盾太乾會結石、起釘, 太濕會腐甲、發臭、爛甲!

總之盾唔會死, 耐養, 新手好易上手, 但好鬼麻煩養, 所以我賣左比人 .
作者: c87654    時間: 2012-7-2 19:21
回復 Tony_Chu 的帖子

中意幾時all屎就幾時all, 仲會踩屎、玩屎、食屎!!

........我笑左^@^~~~~~~
作者: sz0755    時間: 2012-7-2 19:48
注意排酸,有問題看獸醫
作者: 肥文    時間: 2012-7-2 20:20
好難死架wo
作者: ron410    時間: 2012-7-2 20:28
我最唔鍾意一竹高打一船人!咩龜都易養睇你個人平時點養!
作者: 莫秋殤    時間: 2012-7-2 20:33
第一隻 己經龜天 第2隻經營中................不差...........
作者: 小小明    時間: 2012-7-2 20:38
如果你解決到盾 結石同地方居住既問題
基本上係易養到爆炸
但如果你解決唔到結石  盾  仲難養過任何一種龜  死亡率非常高
有唔少人養到7-8歲走來一粒結石累死隻龜
有錢做手術?有幾多龜係做完1次手術後可以keep住唔結石?
結石 除左同你飼養環境,食物有關,另外一個問題係”你隻龜本身會唔會主動吸水(任何一種吸收水份既方法)”
如果7年要做1次手術,元氣大傷完,又再中過招,又要做手術,到底盾一生可以挨到幾多次手術。

其實最後想講既係:唔好成日聽人話易養就買,難養就唔了解,世界上所有既事都有表面既一層,內裡果層係需要你自己去發掘了解!
作者: chung聰    時間: 2012-7-2 21:05
好同意既係玩屎,琴日洗完第二日又玩到周地屎,洗野洗到嘔血!
盾真係好易養,我既設備係超簡單,熱燈,陶瓷膽,水兜,龜屋
作者: Tony_Chu    時間: 2012-7-2 21:44
chung聰 發表於 2012-7-2 21:05
好同意既係玩屎,琴日洗完第二日又玩到周地屎,洗野洗到嘔血!
盾真係好易養,我既設備係超簡單,熱燈,陶瓷 ...

佢屎唔太臭, 但係踩到週地都係爛屎, 就好鬼臭!!!
作者: 小路人甲    時間: 2012-7-2 22:47
回復 Tony_Chu 的帖子

我覺得盾真係好中意食自己D屎
作者: Koa    時間: 2012-7-2 23:31
我d盾都好中意食屎,係所有自己同其它龜既都食,佢每日都同我清晒個缸d屎,我根本吾駛自己執
我有次仲向個cam度睇到佢係度舔瓷磚既屎印。。。。
作者: 小小明    時間: 2012-7-3 00:40
回復 小小明 的帖子

冇錯呀,,其實好睇龜本生既特質and特性"
同我地人1樣,,有d人有6隻手指,,有d人有4隻手指,,
有d人有先天性病,,有d人整極都唔病...
你應該明白既
作者: joeloklok    時間: 2012-7-3 01:17
我d盾唔食屎,但鍾意踩屎,我成日要搵屎執,唔係兩個變周身屎,我都係陸龜新手,都覺得盾係粗生,大食,多屎,活潑,幾過隱
作者: chung聰    時間: 2012-7-3 01:56
佢食屎食到好滋味,唔知係屎以為係食緊美食,仲好到分甘同味,有時又食別龜既屎,唔通真係咁美味??
踩爛左對主人好殘忍,佢就玩得過癮
作者: 婷婷    時間: 2012-7-3 03:42
哈哈~話題轉左講屎
其實重要係揀自己鍾意既品種,
再研究/設定佢需要既温濕度,
即使你見個個setting大不同,有時各有可取既地方,
盾唔難養,仲幾互動架
作者: 阿花    時間: 2012-7-5 11:00
回復 小小明 的帖子

深明大義......oh, boboboy

http://blog.yahoo.com/_6E7I4MO5JMOLXHKSLRO4HKT4AQ/articles/page/1
作者: [hing]    時間: 2015-6-29 03:44
我隻盾 乜都擺入口 -0- 想用靚D既底材造景都唔得 佢會食
成日搞到成口屎 日日同佢擦嘴!
盾好粗生 為食 大得快
只要足夠既曬燈 同每日同佢浸暖水  基本上都好難死
好多盾好衰仔 你唔搞佢 佢唔排酸 我隻盾次次都要我 揉佢肚同背先噴尿同酸  成日都係我幫佢索返乾個身既時候噴到成地尿同酸 !
作者: paul112478    時間: 2015-6-29 17:51
盾龜真係好環保,食屎龜
作者: 陸叔    時間: 2015-7-12 15:42
屎=食物

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://www.hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2