香港龜友論壇

標題: 有冇師兄/姐可提供多D六角龍既飼養資料??? [打印本頁]

作者: inpealmiki    時間: 2011-6-24 23:13
標題: 有冇師兄/姐可提供多D六角龍既飼養資料???

其實我想養個隻野似魚又似娃, 要係冷水下生長的!!
我忘了個名呀..!! 有冇人可以話我知呀???
Thanks a lot!!!
(原來佢叫六角龍呀....haha)

作者: 456wing    時間: 2011-6-24 23:16
可以參考~
http://www.hkherp.org/modules/weblog/details.php?blog_id=27
作者: inpealmiki    時間: 2011-6-24 23:19
回復 456wing 的帖子

thank you ching!!
不過, 我連個隻係咩名都忘了呢..
好想知道係叫咩名!!!!!
佢個頭似魚, 個身有手腳架!!!
作者: 456wing    時間: 2011-6-24 23:26
inpealmiki 發表於 2011-6-24 23:19

thank you ching!!

係咪六角龍????
作者: inpealmiki    時間: 2011-6-24 23:26
美西螈(Axolotl)--> 個樣好似以下圖片的! (轉貼的)
美西螈學名墨西哥鈍口螈。 這種兩棲動物是動物界的彼得·潘,它一生都處於幼蟲階段,這也說明了它為什麼會有羽狀鰓和沒有眼瞼的眼睛。 除此以外,它還具有非凡的再生能力。 一隻美西螈失去一條腿後,它很快又會長出新的,它甚至能再生非常複雜的身體部分,其中包括部分大腦、脊髓,因此科學家對它非常感興趣。
這種動物已經瀕臨滅絕,只能在墨西哥城市郊的霍奇米爾科湖發現美西螈。

作者: inpealmiki    時間: 2011-6-24 23:34

係呀, 好叻呀...
請問知唔知邊度有得賣呀?

作者: 456wing    時間: 2011-6-24 23:51
inpealmiki 發表於 2011-6-24 23:34

係呀, 好叻呀...

滙發有,$180............
作者: inpealmiki    時間: 2011-6-25 10:47

Ching想問難唔難養, 知道佢地要冷水,
點去令水溫keep cool??
是否要瀘水器等? 要食咩?
謝謝賜教!!

作者: 變色龍    時間: 2011-6-25 11:47
我有賣$70........
作者: inpealmiki    時間: 2011-6-25 12:48
回復 變色龍 的帖子

send you the PM, pls check with thanks!!
作者: harrypoi    時間: 2011-6-29 17:51
回復 變色龍 的帖子

咁請問隻六角龍點養嫁?

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://www.hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2