香港龜友論壇

標題: 澄清我同西人ip一樣事宜!求版主進入 [打印本頁]

作者: 緣起緣滅    時間: 2011-10-28 11:38
標題: 澄清我同西人ip一樣事宜!求版主進入
有關版主話我ip一樣既一件事 就此事 我已經揾返我既手機網路供應商
(one 2 frxx)! 佢地話一般user用流動上網係沒有特定的ip
換言之即刻話我每次用手機上網 都會有可能出現不同的ip
如果大家相同網絡的話 係有可能出現相同ip情況
因為ip係跟網路公司發出 而使用者/顧客係不會獲發一個專屬ip
所以版主所貼出既ip號碼 並不代表本人 個號碼係所有同我同一個電話供應商都有機會出現
所以版主貼出我開帳號時既ip同西人一樣 絕對唔等於我係佢
我而用同一部手機 開一個新帳號 隨時都可以出現第二個新既ip號碼
資料來源 one 2 frxx 技術支援部 大家唔信可以去查詢一下

作者: 緣起緣滅    時間: 2011-10-28 11:45
我唔係話版主處理手法有錯
ip地址的確一樣 大家都見到 包括我自己見到都呆左一呆
但我的確唔係西人分身 所以唯有自己查詢 力證清白
如果我係分身 我比人踢爆 一早潛水 我做咩仲要搞咁多野?
但我覺得真係好冤枉 所以立刻去揾手機網路供應商尋求答案
作者: D-hero    時間: 2011-10-28 11:46
真又好假又好~"~ 今晚都係等食睇SHOW嫁喇!!

你覺得仲有人信咩@@"??
作者: 緣起緣滅    時間: 2011-10-28 11:48
你唔信可以去揾返 該公司既技術支援部
無謂係到留言中傷
作者: 火水.    時間: 2011-10-28 11:49
回復 緣起緣滅 的帖子

咁你要收返果句,叫板主問良心的說話....其實你唔講到問良心,我都唔會理你地,,,,現在知道我們無屈你就得了
作者: 豬頭糖    時間: 2011-10-28 11:52
清者自清!
我沒意見鳥
作者: ashbone    時間: 2011-10-28 12:13
支持力求真相,又一次証明世事無絕對
作者: 緣起緣滅    時間: 2011-10-28 12:23
火水. 發表於 2011-10-28 11:49
回復 緣起緣滅 的帖子

咁你要收返果句,叫板主問良心的說話....其實你唔講到問良心,我都唔會理你地,,,,現在 ...

因小弟只看到該版主 講我同佢係同一人
沒看到後頁佢有貼相才出言冒犯 小弟在此向該版主道歉
sorry
作者: 緣起緣滅    時間: 2011-10-28 12:30
ashbone 發表於 2011-10-28 12:13
支持力求真相,又一次証明世事無絕對

thx bro
可以理解既 的確ip係一樣 難怪大家誤會
我自己起初見到都覺得好震驚
但現今科技先進 上網再不是以往固定在家用電腦 用指定和固定的上網線來上網 出現手機上網是流動沒固定
因而ip亦沒固定 都是由手機商因應而發出
作者: Johannchan    時間: 2011-10-28 12:38

回復 緣起緣滅 的帖子

支持, ISP都經常換倒同一個IP.  我Uncle都用我屋企同一個電腦or IP注冊, 有咩問題?  
作者: ashbone    時間: 2011-10-28 12:39
緣起緣滅 發表於 2011-10-28 12:30
thx bro
可以理解既 的確ip係一樣 難怪大家誤會
我自己起初見到都覺得好震驚

事情發展到樓主被人誤會,有点替你不值。
作者: 龜之友    時間: 2011-10-28 12:44
回復 緣起緣滅 的帖子

Ching, 我同意你講法,我問過IT嘅人,網絡供應商有可能比一個相同的IP address 比客,有可能西人兄住係的同區或同村都5定。
作者: 緣起緣滅    時間: 2011-10-28 12:47
Johannchan 發表於 2011-10-28 12:38
回復 緣起緣滅 的帖子

支持, 其實同一個公司, 同一個Wifi, 同一個Starbucks wifi, 同一個圖書館, 都係一樣 ...

有人明白 果種感覺難以筆墨形容
thx!!
作者: 緣起緣滅    時間: 2011-10-28 12:49
ashbone 發表於 2011-10-28 12:39
事情發展到樓主被人誤會,有点替你不值。

我當初都係因為替人不值
才種下此禍根....
作者: 西人    時間: 2011-10-28 12:55
回復 火水. 的帖子

講經咩你 你地板主 威晒啦 唔夠人講就del人地個post 你地你中峰教會既教友 一定幫住佢嫁啦 講比你知 我就係我 我唔洗用其他ac去講說話 我係邪教 你地點講就點講 呢個論壇無道理可言 真係晒氣 失望 明明人地賣病龜都係岩 我地對龜朋友是錯 我指出中有錯既問題 都只是想佢出黎交代返清楚 無唔敢出聲 你地班教友就爭住出頭 算把啦 我就一把聲 你地大晒 威晒 無道理可言
作者: anthonywoo    時間: 2011-10-28 13:13
龜之友 發表於 2011-10-28 12:44
回復 緣起緣滅 的帖子

Ching, 我同意你講法,我問過IT嘅人,網絡供應商有可能比一個相同的IP address 比客 ...

咩都有可能,但都要想想
1.  他們咁啱住附近?  他們咁啱用同一供應商? 還有很多要咁啱 ....
2.  如果是咁容易相同IP,admin 可睇睇 server access log, 應有很多相同IP,或現在有幾多人是用緊他們的IP 上龜友
3.  又如咁容易相同IP 或轉換,咁Block IP 的功能就廢咗,一是Block 唔到,一是Block 錯。
4.  再遠D,如會經常撞IP,警方就追唔到,或成為抗辯理由?
作者: 火水.    時間: 2011-10-28 13:15
回復 西人 的帖子

你睇野睇清楚,我在你養龜咁耐的經驗裡,都睇唔出而買了病龜無講過任何意見,....我只係話,當時人話唔係同一IP這問題而出聲....你自己睇清楚D先,唔好唔加你做好友就來亂講先得嫁{:114....想做我好友,你等下啦,等到你就等啦
作者: ashbone    時間: 2011-10-28 13:16
緣起緣滅 發表於 2011-10-28 12:49
我當初都係因為替人不值
才種下此禍根....

也不要太介懷,亦不是甚么禍根。公道自在人心

作者: 火水.    時間: 2011-10-28 13:18
回復 西人 的帖子

仲有,其他人我就唔知,而我個人有幾 大晒 威晒 就唔需要你作評論,因你未夠班小朋友我唔係同你講笑,我無講過的事,你唔好屈過來,你自己去睇清楚先,唔好回覆我同我講些唔關我事的事
作者: 西人    時間: 2011-10-28 13:30
回復 火水. 的帖子

得喇得喇 好想你做我好友呀 醒少少啦 你咁大個人自己想做啲咩自己知啦 唔洗揾借口黎講到自己幾咁清上 我要講既野講晒 呢啲邪教西人 點都唔夠你呢個中峰聖教既人咁正氣 自己未做好資料就話我地同一個ip同一個人 唔該你就唔好蓋住自己良心去做板主 係咁多
作者: 火水.    時間: 2011-10-28 13:38
回復 西人 的帖子

哈哈小朋友的確小朋友........醒少少,我又唔敢講,但應該醒過你....至於邪教,你講到咁差,咁你又上來,叫人醒少少,我都唔見得你有幾醒啫........我交底晒所有工作俾伙計做了,好得閒同你傾,你仲有什麼心事想講
作者: 緣起緣滅    時間: 2011-10-28 13:57
anthonywoo 發表於 2011-10-28 13:13
咩都有可能,但都要想想
1.  他們咁啱住附近?  他們咁啱用同一供應商? 還有很多要咁啱 ....
2.  如果是 ...

同用one2free台 有咩咁出奇?抽十個用電話上網既人 我相信唔會得一個人用該台
而小弟問該台時 服務員未有提及一定要同區先會撞 只說同台便有機會 如果我同佢同時間註冊就話姐 我同西人註冊時間有一段距離了
anyway,我能力有限 我已盡最大努力去揾證明
呢個係我最後既證明 信唔信我都冇計
信既師兄 多謝支持 唔信既師兄 大可以學某一些師兄 買定啤酒花生觀賞他們俗稱的好戲
作者: turtlekit    時間: 2011-10-28 14:36
就算ip有機會一樣都冇証明過你唔係西人
作者: 緣起緣滅    時間: 2011-10-28 14:42
turtlekit 發表於 2011-10-28 14:36

咁你覺得係咪係囉
我已盡量證實
唔通我要揾埋西人 同我 真人出㴝比你地檢查?
一係你提議一個方法 我配合你既方法
作者: ~JAY~    時間: 2011-10-28 14:43
你地不如check下中峰有幾多個同ip啦
作者: D-hero    時間: 2011-10-28 15:06
反而我發現西人出黎講野果時 緣兄你就會唔係度

作者: ~JAY~    時間: 2011-10-28 15:22
人地都打晒去電話公司到問…你地都仲係要啫住人地…你唔信咪自己打去問囉
作者: 緣起緣滅    時間: 2011-10-28 15:32
事到如今 已經證實ip係有可能重覆
咁雖然證明唔到一定唔係我
但同時亦都證明唔到一定係我,right?
就算上庭比法官審 疑點利益都歸於被告啦!!
作者: 緣起緣滅    時間: 2011-10-28 15:35
turtlekit 發表於 2011-10-28 14:36

我知係證明唔到我唔係佢
但最少都證明到"唔一定係我"
作者: D-hero    時間: 2011-10-28 15:37
~JAY~ 發表於 2011-10-28 15:22
人地都打晒去電話公司到問…你地都仲係要啫住人地…你唔信咪自己打去問囉 ...

其實我係ONETEOFREE主席
西人係我樓下執垃圾個呀毛個仔  即係西婆個仔! 我打電話問左樓下個看更 佢話西人其實唔係垃圾老婆個仔 而係街口隻旺財同街尾菠菜蓮呀豬所生既

你信唔信??
作者: ashbone    時間: 2011-10-28 15:38
緣起緣滅 發表於 2011-10-28 15:32
事到如今 已經證實ip係有可能重覆
咁雖然證明唔到一定唔係我
但同時亦都證明唔到一定係我,right?

呢單野,睇落樓主要搵定李柱銘大律師至搞得掂.
算把喇?點講都有人唔信!
正所謂(認真)你就輸啦!
樓主能做到呢度已經對自己有交代。
我都係講到呢度,免得會俾人check ip.
出番去睇下帖、回下帖吹下水就算.

作者: 緣起緣滅    時間: 2011-10-28 15:40
D-hero 發表於 2011-10-28 15:06
反而我發現西人出黎講野果時 緣兄你就會唔係度

我夠見西人講野果時 你唔係到啦
莫非你又係分身?ip唔一樣唔代表唔同人架
唔好咁幼稚啦 小朋友
如果我係西人 要刻意同時發言又有幾難呀?
我手機上到網 屋企又有電腦
我係咪要二十四小時等西人發言時 我又即刻發言㴝證明呀?
唔洗做野揾食咩?哥仔
質疑我唔緊要 但理據唔好咁膚淺 thx
作者: 火水.    時間: 2011-10-28 15:40
回復 緣起緣滅 的帖子

算了,叔叔抱抱http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=19223
作者: 火水.    時間: 2011-10-28 15:41
回復 ~JAY~ 的帖子

撐人,要睇清楚撐唔撐得過的.....我地出去睇龜吹水吧
作者: D-hero    時間: 2011-10-28 15:47
火水. 發表於 2011-10-28 15:40
回復 緣起緣滅 的帖子

算了,叔叔抱抱http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=19223 ...

咪咁啦!電視做得多D人心靈脆皮比人拆穿左無晒面做晒笑柄 會自殺嫁
真假我地心水清既知咪算囉XD
作者: D-hero    時間: 2011-10-28 15:52
緣起緣滅 發表於 2011-10-28 15:40
唔好咁幼稚啦 小朋友

咁多巧合快D打電話查埋今晚6合彩開咩 話唔定 又巧合會中WO
作者: yukashing    時間: 2011-10-28 15:55
緣起緣滅 發表於 2011-10-28 15:40
唔好咁幼稚啦 小朋友

膚淺的系你,呃下電腦白痴就得,你想呃到全部龜友你發夢啦

下次開分身記得轉用代理IP或者VPN啦

作者: D-hero    時間: 2011-10-28 16:00
yukashing 發表於 2011-10-28 15:55

其實分身都唔係罪黎既.....只係...比人拆穿仲要惡人先告狀仲要話版主屈佢咁就...
作者: 緣起緣滅    時間: 2011-10-28 16:24
yukashing 發表於 2011-10-28 15:55

都係果句 信就信 唔信就算
反正點講都有人信 有人唔信

作者: yukashing    時間: 2011-10-28 16:25
緣起緣滅 發表於 2011-10-28 16:24
都係果句 信就信 唔信就算
反正點講都有人信 有人唔信

信?事實擺在眼前,已經唔系你話由得你信唔信的問題
作者: 緣起緣滅    時間: 2011-10-28 16:25
D-hero 發表於 2011-10-28 16:00
其實分身都唔係罪黎既.....只係...比人拆穿仲要惡人先告狀仲要話版主屈佢咁就... ...

唔係話版主屈我 只係話ip有機會撞
唔可以一口咬定係我
作者: 緣起緣滅    時間: 2011-10-28 16:28
yukashing 發表於 2011-10-28 16:25
信?事實擺在眼前,已經唔系你話由得你信唔信的問題

你講㴝講㴝咪又係因為個ip
唔係我自己一個人話ip可以撞
有其他人都係咁講 而且你可以打去問問

作者: 火水.    時間: 2011-10-28 16:30
回復 緣起緣滅 的帖子

全中,,,,正所謂,不知道你信不信,反正我是不信了
作者: yukashing    時間: 2011-10-28 16:33
緣起緣滅 發表於 2011-10-28 16:28
你講㴝講㴝咪又係因為個ip
唔係我自己一個人話ip可以撞
有其他人都係咁講 而且你可以打去問問

問?問邊個?

互聯網基本知識就系,IP唔會相撞,系唯一的,撞上上唔到網

你問d 客戶服務?系人都知道打電話問客戶服務系同你兜ga啦?不如你自己google一下啦

你有無試過開唔到機打電話問DELL啊?

敢做又唔敢認

撞撞撞

撞你條命咩

假設真系會撞,撞完仲要上到網,又會咁啱3個同ip撞埋一齊上龜友論壇咯

寨講機會率你已經輸咗啦,呃邊個啊你?

作者: xon    時間: 2011-10-28 16:37

緣起緣滅兄, 撞ip是可以的, 我同意你..
但撞完IP, 那人再出現同一論壇區是非常非常非常非常難...機會是有!  

ps. My Bad. I mean...若你不用該IP時, 其他人可以用. (不是撞, use in the same time)

作者: yukashing    時間: 2011-10-28 16:38
xon 發表於 2011-10-28 16:37
緣起緣滅兄, 撞ip是可以的, 我同意你..
但撞完IP, 那人再出現同一論壇區是非常非常難...機會有!  ...

撞ip系唔可以的

你試下屋企2部電腦通過同一個router上網,大家一起set 192.168.1.100睇下得唔得

Windows系會直頭鬧你
作者: jasonsz    時間: 2011-10-28 16:44
you lose
作者: yukashing    時間: 2011-10-28 16:45
回復 yukashing 的帖子

如果系佢唔用,比人用咗,佢本身再上都亦會變IP

但如我所講,佢個ip根本成晚都未變夠
作者: 名種龜    時間: 2011-10-28 17:06
誠信
作者: samuelyam    時間: 2011-10-28 17:13
假的真不了。
作者: Norrishill    時間: 2011-10-28 17:25
yukashing 發表於 2011-10-28 16:33
問?問邊個?

互聯網基本知識就系,IP唔會相撞,系唯一的,撞上上唔到網

你句

撞撞撞.. 撞你條命咩

好很正..

都唔明隻死鶢仲要ONNINE到要開POST澄清.

作者: Norrishill    時間: 2011-10-28 17:29
大西人緣起緣滅 .. 唔信你可以去中文大學查詢一下!
作者: ~JAY~    時間: 2011-10-28 17:42
唔信緣起緣滅果啲人有種出來講清楚嗎?上埋電信公司問一下
作者: 西人    時間: 2011-10-28 17:42
回復 Norrishill 的帖子

你條青頭仔 講你就聲大 你米唔好信囉 你地係網就威水 根本就唔係同一個人 係網路吹到自己幾咁威有可難? 做網路英雄就巴閉 返去揾你教主中峰啦 人講你又唔信 又要屈人 真係晒氣
作者: Norrishill    時間: 2011-10-28 17:44
西人 發表於 2011-10-28 17:42

你條青頭仔 講你就聲大 你米唔好信囉 你地係網就威水 根本就唔係同一個人 係網路 ...

ON9仔!
我唔認識中峰, 未去過佢舖頭.
作者: ~JAY~    時間: 2011-10-28 17:45
聲大果啲
作者: Norrishill    時間: 2011-10-28 17:47
~JAY~ 發表於 2011-10-28 17:42

唔信你可以去中文大學查詢一下!

作者: yukashing    時間: 2011-10-28 17:48
~JAY~ 發表於 2011-10-28 17:42

幾億個網站可以話你聽,ip address系唯一的

電信公司d客戶服務準唔準得過維基百科?

http://zh.wikipedia.org/wiki/IP%E5%9C%B0%E5%9D%80

你夠膽死同我講撞IP仲要上到網?

作者: kkiop    時間: 2011-10-28 17:49
真的假不了
假的真不了
作者: yukashing    時間: 2011-10-28 17:52
西人 發表於 2011-10-28 17:42

你條青頭仔 講你就聲大 你米唔好信囉 你地係網就威水 根本就唔係同一個人 係網路 ...

證據確鑿,到你話唔係就唔系?
作者: ~JAY~    時間: 2011-10-28 18:01
出黎先講啦!網絡英雄
作者: 西人    時間: 2011-10-28 18:04

邊個係吹水仔都未知  慢慢係網路世界做你地既大哥啦 總知 我就係我 佢就係佢 信唔信由你地 講就講得好清楚 無人要求過要你地信 只係唔想你地做人當賊扮姐
作者: yukashing    時間: 2011-10-28 18:16
西人 發表於 2011-10-28 18:04

邊個係吹水仔都未知  慢慢係網路世界做你地既大哥啦 總知 我就係我 佢就係佢 信唔 ...

你講嘢無point叫人信

我覺得你根本就系賊,系度扮好人

作者: yukashing    時間: 2011-10-28 18:17
~JAY~ 發表於 2011-10-28 18:01
出黎先講啦!網絡英雄

你膠少陣啦,叫真人,我仲以為系d on9 game先會有d小學雞打輸叫人出來打真人

估唔到論壇都有
作者: ~JAY~    時間: 2011-10-28 18:29
我而家唔係話打你…叫你出黎上電信公司對質…如果証明佢地兩個唔係同一個人你係到開post同緣起緣滅講聲對唔住…如果佢地係同一個人我就係到開post同你講對唔住
作者: yukashing    時間: 2011-10-28 18:37
~JAY~ 發表於 2011-10-28 18:29
我而家唔係話打你…叫你出黎上電信公司對質…如果証明佢地兩個唔係同一個人你係到開post同緣起緣滅講聲對唔 ...

1. 你講我就信?

2. 我已經提供足夠證據證明,ip系唯一的。

同你去咩對質我覺得更加系無聊,首先電信公司做咩要提供當晚的ip address的資料比你,就算系警察都要申請先可以查呢d嘢

如果你話只系問下d所謂客戶服務 ip address會唔會重複,你認為個所謂客戶服務會專業得過所有的IT網站?

你叫我去對質,根本上你就系想轉移視線,之後你係咪想話 『無膽就無膽』???
作者: ~JAY~    時間: 2011-10-28 18:40
你點講都得啦!去做律師啦你!
作者: yukashing    時間: 2011-10-28 18:41
~JAY~ 發表於 2011-10-28 18:40
你點講都得啦!去做律師啦你!

你先答咗我,系咪我去,電信公司就會搵人抄當晚用過此ip address的人的資料比你?
作者: ~JAY~    時間: 2011-10-28 18:53
係問同一時間會唔會兩個唔識ge人可以撞埋同一個ip
作者: 緣起緣滅    時間: 2011-10-28 19:32
唉 件事根本沒完沒了 我冇本事證明唔係我 本身電腦唔在行 唯有揾返個台問
而那位服務只 的而且確係咁答我
只有一句 信就信 唔信就唔信
我唔係係到揾食 你地唔信我 我唔會冇飯開
另外 多謝jay兄既信任 雪中送炭 不過算喇
你再撐我 我驚會連累埋你 我深明被連累以及一沉百踩既感覺
你隨時被歸納為同黨 算啦 人地點睇我控制唔到亦已經不在乎
多謝你既支持 巴打
作者: 緣起緣滅    時間: 2011-10-28 19:53
算喇算喇 唔好再嘈落去 但我敢發誓我絕非分身
就如有人話一定唯一 我唔反對 亦唔認同 因為我電腦知識有限
但我真係唔知點解會一樣?總知我冇做過 我打死都唔會認
信我既人 反對我既人都好 件事告一段落 信我既 多謝你們
唔信既 隨便你們 !我而家唔求你地信任 你地唔信我 反正唔會影響我既生活
唔好再爭抝落去 我諗通了 過左自己就算 其他人點睇 小弟不在乎
在此謝過各位關注 我唔會再上呢個壇 件事可以完結
但鄭重聲明 我退出並唔係我有做過 真心係朋友既 我在此壇都識到幾位
得閒出㴝飲茶吹龜經 網上人唔信唔緊要 朋友明白便可
作者: 緣起緣滅    時間: 2011-10-28 19:59
小弟懇請板主將此帖刪除或禁止回覆
再爭論下去只變罵戰 令事件升溫
如果可以的話 我唔介意ban埋我帳號同埋ip
免得有人又話我用分身搞事
再見各位!事情正式告一段落
作者: 龜痴    時間: 2011-10-28 20:00
有人要求封帖
作者: 一夜白髮    時間: 2011-10-28 20:04
緣起緣滅 發表於 2011-10-28 19:59
小弟懇請板主將此帖刪除或禁止回覆
再爭論下去只變罵戰 令事件升溫
如果可以的話 我唔介意ban埋我帳號同埋i ...

共搜索到55名符合條件的會員!!

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://www.hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2